Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako se namoči suhe nežveplane marelice za kašico dojenčku?

Kako se namoči suhe nežveplane marelice za kašico dojenčku?

Pozdravljeni.

Iščem in iščem, pa nikjer ne najdem kak je pravilni postopek namočitve suhih, nežveplanih marelice za kašico dojenčku?

Sem površno slišala, da se jih nekako da v vodo čez noč, drugi pravijo, da jih skuhajo, tretji, da je treba kožico sneti….pojma nimam 😉

A mi prosim poveste pravilni postopek? Dojenčku bi želela suhe marelice primešati h kosmičem:) oz. jih tudi samostojno ponuditi v obliki zmiksane kašice.

Hvala.

Deja

suho sadje ima precej sladkorja-fruktoze.
Po drugi strani je vprašanje kako so pakirane, kaj piše na deklaraciji…ni vseeno kdo jih je pakiral in kako.Kako se je to sadje sušilo, kaj so uporabili (če so kaj) kot konzervans.
Najprej pa se vprašaj ZAKAJ BI DALA DOJENČKU ravno marelice.Kaj marelice vsebujejo za mojega dojenčka in tega nikakor ne morem nadomestiti z drugim sadjem in zelenjavo-predvsem zelenjavo.
Če se vseeno odločiš za marelice, jih operi v bolj topli (do 60 st.C) vodi, potem pa jih namakaj celo noč v topli vodi.
Moje mnenje pa je da namesto suhih marelic rajši vzemi korenček in manj zrelo banano.Marelice uživamo predvsem zaradi kalija in karotena.Korenček ima karotena precej pa tudi termično ga lahko obdelaš na malo olja, ker vitamin A je topen v maščobi in ne v vodi.Banana pa ima veliko kalija,

Jaz sem marelice dodajala proseni kaši. Včasih samostojno, včasih v kombinaciji z drugim sadjem. Preprosto sem dala vse skupaj skuhat in na koncu zmiksala v tekočo kašico. V bistvu je to nadomestek sladice:)
Sicer so pa suhe marelice zelo dobre za prebavo. Imajo dosti vlaknin. Dobre so še zaradi vitamina A, kalcija, magnezija, če se ne motim nekaj B vitamina in vitamin C.
Če jih kupiš v trgovini pa bodi pozorna na konzervanse. Jaz veliko sadja sproti sušim (vlagam, zmrznem) in potem to uporabljam. Se pa dobi tudi v trgovinah povsem ekološko sadje čeprav mogoče ne čisto povsod.

Za kosmiče bi ravnala enako. Malo pokuhaj, da se zmehčajo in to je to.

Zakaj marelice in to suhe? Ker vsebujejo ogrommmnnnooooo železa, več kot vsaka banana, korenček, meso….

Gre za bio marelice – DEMETER – niso žveplane, itd….

Hvala za vsak nasvet.

Deja

Sem pozabila napisati…marelice – suhe in obvezno nežveplane!!! – zelo priporočajo zaradi velike vsebnosti železa, saj ga dojenček po 6. mesecu več ne dobi dovolj z materinim mlekom, niti nadomestkom.

Deja

saj zato sem pa vprašal zakaj ravno marelice…
Glej pri dojenčku je problem, ker dojenčki uživajo precej mleka, mleko preprečuje absorbcijo železa, tako da 1-2 dcl mleka absorbcijo železa zniža za 50%. Tudi kislo mleko, skuta,jogurt…
Otroku kuhaj hrano v nerjaveči posodi (ne aluminjasti,kositer,teflon,emajlirana itd) ki hrano bogati z železom.Dojenčki potrebujejo okrog 10 mg železa na dan.
Zmelji sezamovo seme v kavnem mlinčku, zalij z vročo vodo,premešaj in pusti stati da se ohladi-precedi, dobiš sezamovo mleko, ki vsebuje precej železa (100 gr sezama-10 mg)
Alga chlorella in alga spirulina vsebuje največ železa za tvojega otroka je dovolj 10 gr (1 dag) zmešaj z vodo ali čajem.Sicer pa prosena kaša 100 gr. vsebuje 10 mg.
Marelice (suhe) vsebujejo komaj 3,5 mg železa na 100 gr, ampak ko jih namočiš imaš teh ubogih 3,5 mg v skoraj 1 kg.Otroček ne more pojesti toliko marelic, pa tudi ni dobro za želodec.
Če mu že daš meso, mu lahko ponudiš dobro zdušeno žrebičkovo meso zrezano na čim manjše delce-sekljano, ali pa svinjska jetra (tudi druga jetra.100% več železa (od marelic) ima tudi fižol v zrnju in druge stročnice.
Torej ne drži, da imajo suhe marelice ogrooooooommmmmmmmmmnooo železa, sory.

še to sem pozabil….ko otroku ponudiš živila z veliko železa, mu potem in prej ne daj mleka, ali izdelkov iz mleka, sicer bo absorpcija slaba.

Ker je zdrava prehrana mešana prehrana in ker mora otrok jesti vse (kakor razumem ni govora o otroku s pomankanjem železa, ki bi moral jesti priporočljivo hrano za izboljšanje tega) razumem kaj je želela povedati Deja, ko je napisala, da imajo marelice veliko železa.
Mogoče res nimajo največ železa od vse hrane vsekakor pa spadajo med hrano, ki ima veliko železa in se jo prav posebej priporoča tudi pri tovrstnih anemijah kot pri vsesplošni prehrani.
Ker gre tukaj za železo neživalskega izvora je za absorbcijo predvsem pomemben vitamin C.
Telo veliko boljše absorbira železo živalskega izvora vendar je posebej pri dojenčkih potrebno paziti na pravilno mešano prehrano in se meso svetuje nekje 2x tedensko. Žrebiček spada med dobro izbiro medtem, ko so svinjska jetra v prehrani dojenčka povsem odsvetovana. Pediatri ravno tako ne svetujejo alg pri tako majhnih otrocih. Jaz bi se jih verjetno poslužila pri kakšni zelo hudi anemiji bi se pa predhodno posvetovala s kakšnim (odprtim) pediatrom. Nikakor pa to ni prehrana ali prehransko dopolnilo, ki bi ga kar tako uporabljali pri otroku. Tudi fižol je eno od tistih živil, ki jih uvedemo zelo pozno in tudi potem z njim ne pretiravamo saj dojenček svoj prebavni sistem šele postavlja in temu primerno mu ponujamo različna živila.
Res pa pazi na vnos mleka. Le tega dojenček še potrebuje je pa prav, da ga ponujamo stran od obrokov goste hrane. Veliko mamic dojenčku ponudi kosilo in ker mogoče ne poje dovolj mu takoj potem dajo še mleko. To ni vredu. Gosta hrana in obrok mleka naj bodo ločena.

.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close