Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako se lotiti zdravo prehranjevati, da bo vzdržalo??

Kako se lotiti zdravo prehranjevati, da bo vzdržalo??

Oj!

Že dolgo vem, da moram to storiti. Že dolgo nekje ubiram srednje poti- Počasi, počasi se in se bo začelo poznati na teži, čeprav nisem debela. In to zadnje vsekakor ne bi rada postala.
3 leta mi manjka do štirice spredaj in res mislim, da gori že zelo rdeča luč!!

Kako naj se lotim vsega skupaj. kar iz danes na ju3 ne gre, pa vseeno nekje moraš začet.
Kaj uporabnega in zanesljivega potrebujem, brez odvečnega moraliziranja.

Hvala

Jaz sem začela z zajtrkom. Kupila sem kosmiče in jih začela mešati z najrazličnejšim sadjem, svežim ali suhim in oreščki… mnjami… Tako sem prvi obrok, no, še vedno, pojedla zdravo.
Ne kupuj v trovini pripravljenih muslijev, ker je to en sam cuker.

Potem sem za kosilo pojedla normalno, kar koli je bilo… In sem nato začela pri večerji… Večerjo sem začela jesti zdravo… naredila sem si domače musli plščice, ter vnesla vanjo zelenjavo, kak kos sadja… predvsem pa žitarice… včasih kakšna riba… beljakovine… skratka.

Vmes sem ukinila vse prigrizke… no, sem in tja si še privoščim kaj malega.. kak bombon, ampak nimam potrebe več po tem….

Nazadnje sem se lotila kosila in začela iskati po netu recepte.. kakšen dan, ko se mi je mudilo, sem naredila že znano jed, ko sem imela več časa, sem se učila pripravljjati novih, bolj zdravih jedi…

In je šlo… in verjamem, da bo tudi tebi!

Predvsem počasi in dobronamerno do sebe. Nič ti ne pomaga super prehranjevalni načrt, ki se ga vsa živčna tri dni držiš, potem pa navališ na čipse, torte itd. in te tvoj trenutek šibkosti navda z občutki luzerstva. Dopusti si tudi drobne pregrehe in šibke trenutke. Najprej si mal preberi (pa ne v babjih revijah) kaj o delovanju telesa, hranilnih snoveh in njihovem medsebojnem učinkovanju in razmerju med njimi (nič ne pomaga pol kile korenja na dan, če črtaš vse maščobe npr.). Novosti vnašaj počasi, da se tudi prebavila in telo kot celota privadi nanje. Pa nobenih ekstremov. Poleg prehrane počasi spremeni še življenjski slog, kjer je bistveno čim več gibanja v naravi.

Vse se začne z nabavo živil!

Torej nehaj kupovati v marketih in se razglej po okoliščih kmetijah. Če živiš v mestu, potem se zapelji na podeželje ali malo prej povprašaj znance.

Mi kupujemo od kmeta meso, jajca, mleko, VSO sadje in zelenjavo (še posebej pozimi in vso ozimnico – krompir, čebulo, česen, jabolka, hruške), suhe salame/slanine/krače, sire, skute in kisle smetane……. Imamo tudi vrt, vrt ima tudi moja mami, ki nas kar precej zalaga. Moko, kaše, semena kupujem v mlinu. Ko res nimam več kam, grem na tržnico, pa ne ljubljansko, da ne bo pomote, kam drugje po SLO bo treba it. Na Celjskem je ogromno eko in bio tržnic, ker pridejo kmetje in prodajajo raznorazne kvalitetne izdelke.

V trgovinah kupujem pa ostalo, kar ne dobim, nikoli pa vnaprej pripravljenih jedi.

Pozorna sem tudi, da uporabljam kvalitetno maščobo, največ olivnega olja in masla. Pri nama z možem pazim, da je maščobe res malo, otrokom dodam kakšno žlico domače smetane več, neprecejeno mleko,…. Najmanj 1x na teden jemo ribe (večinoma plavo ribo, vedno ulov, nič gojenega) in precej polnozrantih izdelkom. Izogibamu se cvrtju (ni pa črtan iz jedilnika). Jemo sezonsko sadje in zelenjavo, jeseni veliko vlagamo in vkuhavamo. Piškote, peciva in torte pečemo sami, kruh tudi, ne pa vsak dan, ker ni časa. Kuhamo pa zelo mešano in držimo se prehranjevalne piramide in barveno kombinacije sadja (npr. da v enem dnevu jemo več barv sadja in zelenjave, če je le možno).

Tole je naš način zdravega prehranjevanja. Mogoče ti pride kaj prav.

Pozabila sem omenit še stročnice – grah, leča, fižol so tudi redno na jedilniku.

Pa gibanje, kot je že omenila predhodnica, ta je tudi ogromnega pomena!

Jaz živim sama z najstnico in morda se sliši kot izgovor, a vendar živim hitro, tako da nimam časa za obiskovanje in raziskovanje kmetij, in neljubljanskih tržnic, konc koncev, tudi splača se mi ne kupovati samo za 2, pa še obe sva zbirčni pri hrani. Povrhu živiva v garsonjeri, kjer nimam možnosti, da bi dlje časa hranila recimo gajbo jabolk ali krompirja… tko da logističnih težav je precej, obenem pa, ne želim postati nek ortofrik, ki si ne upa dati v usta nič brez potrdila o poreklu…

Upoštevam pa, definitivno tisto, kar si lahko finančno in časovno privoščim, in sicer črtala sem iz jedilnika ves sladkor, prazne prigrizke, kruh, testenine, meso, moko, sire, zmanjšala na minimum sol. Jem zelenjavo, sadje, oreške, semena, občasno ribe in jajca in mlečne izdelke.

Zadeve sem se lotila izredno previdno in počasi, črtala sem po eno živilo vsak mesec ali dva, čisto počasi, da se telo navadi.

Zdej že skoraj dve desetletji ne jem sladkarij, mastnih stvari, slano in meso sem črtala šele pred kratkim.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close