Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti kako se izogniti nujnemu deležu?

kako se izogniti nujnemu deležu?

Pozdravljeni. Mama ima tri otroke, od tega moja sestra ni opravilno sposobna in je pod skrbništvom CSDja, živi v varovanem stanovanju pod okriljem zavoda. Sestra ima hčerko, ki pa je od rojstva dalje pri nas, jaz sem njena skrbnica. Ker sva tako jaz kot brat dobila že pred 20 leti od mame določeno etažo v nepremičnini (sedaj je ni več, ker sva jo tako jaz kot brat že prodala in si uredila svojo nepremičnino), je mati nameravala to stanovanje, v katerem je sedaj, po svoji smrti nameniti sestri.

Vendar pa se sedaj boji, da se bo CSD usedel na stanovanje in prosto razpolagal s tem imetjem, sestra bo pa itak ostala praznih rok. Zato želi stanovanje zapustiti moji varovanki (sestrini hčerki), ki pa je še mladoletna in bo morda tudi ob materini smrti). Vendar pa bo kljub temu nujni delež dobila sestra, oz. CSD. Kako se izogniti temu in zagotoviti, da bo stanovanje po mamini smrti pripadalo moji varovanki ter da CSD ne bo dobil ničesar?

Razmišljali smo o pogodbi o preužitku, ki bi ga mama naredila z menoj, vendar se to da izpodbijati s strani CSDja. Kaj bi bilo najbolje narediti?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

V takšnem primeru bi lahko z mamo sklenili le prodajno pogodbo, vendar bi se dejansko moral izvršiti prenos denarja, sicer lahko CSD to pogodbo označi kot darilno pogodbo in zahteva nujni delež pri dedovanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Hvala lepa za odgovor.

Zanima me še, ali bi lahko v prodajni pogodbi dali mami bistveno manjši znesek, kot je vrednost nepremičnine na trgu. Ali pa bi v tem primeru tudi lahko CSD izpodbijal pogodbo?

Kaj pa institut zemljiškega dolga, ali pride v poštev?

Spoštovani!

Tudi v takšnem primeru bi CSD pogodbo lahko izpodbijal.
Institut zemljiškega dolga pride v poštev.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani, pravite, da institut zemljiškega dolga pride v poštev. Torej se s tem, da sem jaz imetnik zemljiškega pisma, je zagotovljeno, da na dan D, recimo ob mamini smrti, nepremičnina pripada meni? Ali potem noben drug nujni dedič ne more zahtevati oz. dobiti nujnega deleža?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Če lastnik nepremičnine obremenjene z zemljiškim dolgom terjatve na naveden datum ne plača, lahko upnik (vi) zahteva prisilno prodajo. To pomeni, da lahko predlagate neposredno izvršbo, ki poteka v skladu z določbami ZIZ. Vendar pa poudarjamo, da nepremičnine ne morete kupiti vi ali z vami povezane osebe (npr. zakonec, sin, vnuk)
Nujni dediči v takem primeru ne dobijo poplačila, saj dejansko v trenutku smrti, če se zemljiški dolg unovči, ni zapuščine.
Izolirani zemljiški dolg pa lahko pomeni alternativo darilni pogodbi, ko starši namesto, da otroku podarijo nepremičnino na njej ustanovijo zemljiški dolg v njegovo korist. V tem trenutku vam pravnega mnenja kako je v tem primeru ne moremo podati.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close