Kako se doma naučiti petja?
Ojla!
A ima kdo od vas izkušnje s petjem? A mi lahko pomagate? Kako se lahko naučim skoraj pravilnega petja doma? A mi lahko kdo da navodila, napiše česa se ne sme pri vaji petja, kako pač grem lahko po “korakih” proti boljšemu petju, če bi se naučila doma. Vse kar je bi rada vašo pomoč, kakšna navodila za učenje, sploh pa bi bila vesela če bi bil akteri od vas zaposlen v kakšni pevski šoli, da bi mi svetoval še bolj pravilno. Vse kar vem za petje je to, da ne smem pihati, ko pojem. Zanima me pa tudi zelo, kako naj pojem, da me po petju ne bo bolelo grlo?
Res, hvala vam lepa za odgovore.
To pa ne gre. Za to potrebuješ učitelja, ki te vodi.
To je tako, kot če bi spraševla, če se lahko naučiš plavati na suhem in kje so navodila. Lahko prebereš še toliko navodil, ko boš šla v vodo, ne boš znala plavat niti slučajno.
In – petja se učiš dooolga leta. Pod vodstvom dobrega profesorja in z mnogo mnogo prakse.
Se strinjam s predhodnikoma. Sama sem se učila solo petje v glasbeni šoli in ti lahko povem, da tudi ob vodstvu učitelja ne prideš do prave tehnike kar tako na “instant način.” Profesorja pa nujno rabiš – začne se že pri sami tehniki dihanja – ob tem ti mora nujno povedati, ali delaš prav ali ne in kako to doseči. Sam brez predhodnih izkušenj to težko ugotoviš. Btw. – ko se enkrat ukvarjaš s petjem, imaš po trebušnjakih zaradi treniranih trebušnih mišic le še redko “musklfiber.” 😉
Odvisno od tega, ali se učiš privat ali v glasbeni šoli (in tudi kateri). S tem da je treba upoštevati, da je v zadnjem primeru starostna omejitev, kdaj se še lahko začneš učiti solo petja (mislim, da je nekaj nad 20 let). Da ne omenjam tega, da je treba dodati še znesek za teorijo o glasbi (če si v glasbeni šoli), če tega nisi opravil že kdaj prej.
Pred nekaj leti sem jaz tako na mesec plačala ca. 12.000 SIT (brez teorije). Je pa seveda ceneje, kot če bi moral kupiti kakšen inštrument. 😉
Mogoče bi začela najprej peti v kakšnem pevskem zboru z dobrim dirigentom, ki te lahko marsičesa nauči!
Če imaš dobre predispozicije za pevko, pa se vseeno splača investirati v pouk solopetja – privat ali v glasbeni šoli. Je pa res, da se na hitro tehnike petja ne da naučiti.
Ja, bi bilo pa fajn, kaj takega :-))))
Pa srečno!
Vidka