Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako s kosilom za prvo triado

Kako s kosilom za prvo triado

Ne vem kako se naj zorganiziramo s kosilom.

Sedaj otrok, ki gre letos v 2 razred

– poje kosilo v šoli + repete (rad je vse in v velikih količinah)

– pride ob 14:00 k dedku (dedek ga gre iskat po kosilu) in fehta za hrano (jogurt, žemljica, kosmiči, sam si naredi čokolešnik, namaže kruh ipd) – ok tu smo že miljonkrat rekli, da naj ne daje mu nič za jest, če pa že pa samo sadje, pa se dediju ubogi lakotnik smili

– ob 16:30 imamo kosilo – juha, glavna jed s prilogo, solata in včasih še sladica – tu imam že jaz kontrolo koliko in kaj poje

– če se le da večerje nimamo.

Aja zjutraj ima zajtrk ob 7:00 – ponavadi šalico kosmičev ali čoko ali kak kruh in namaz.

Ob 10:00 je malica v šoli.

Pazit bi morali začet pri kg, ker smo že na dobri poti do preveč kg.

Kako se naj zorganiziramo pri hrani?

Razmišljala sem, da bi prišel pred kosilom domov pa  bi z dedkom pojedla kosilo ob 13:00 (itak ga skuham en dan prej), ampak potem ga ob 16:30, ko imava kosilo mi2 z možem, ne morem stran nagnat :S

In zakaj ni v podaljšanem bivanju do 16h? Dedek bi vam bil hvaležen.

A tisto kosilo ob pol petih mora bit tako vechodno?

V bistvu tvoj otrok je na dve uri in še to ogromno sladkorja. Zajtrk kosmiči (oh in sladkor), malica v šoli je običajno kakšna žemlja (oh in sladkor), kosilo v šoli x2?, potem spet malica doma žemlje, čokolešnik…(spet oh in sladkor) potem pa še eno kosilo (tretje?) + sladica? Pa ja verjamem da bo imel počasi težave s težo. Ne vem pa kako boste to spremenili ker ste ga pač tako navadili. Upam da vsaj doma za kosilo kaj od zelenjave daš vmes. Z dedijem se pa vsedite in pogovorite in naj mu pač da sadje ali pa korenje 🙂

A se je res treba toliko nažirati? Pa vi imate vendar vsak dan nedeljsko kosilo! Predvidevam, da nihče izmed vas telesne teže nima v mejah normale, ampak bi vam vsem dobro delo, če bi izgubili kak kilogram.

Pri prehrani se zorganizirajte tako, da vsi po vrsti jeste manj! Pri nas je med tednom za kosilo le ena jed, izjemoma ob palačinkah še juha. In potem se ljudje čudijo, kako da smo vsi vitki in nimamo težav s težo.

Nekateri otroci v šoli imajo kosilo smešno zgodaj, kmalu po enajsti uri. In so potem hitro spet lačni. Jaz bi se z dedkom zmenila, da otroku da samo manjši prigrizek- kos sadja, še boljše zelenjave, hkrati pa bi tudi poskrbela, da zgodnja večerja (kar obrok ob 16.30 je) ne bi bil tako obilen,  pa še prestavila bi ga za cca. 45 minut.  Zvečer pred spanjem pa potem samo kak jogurt npr.

da je veliko, pač otrok raste in potrebuje, imam otroka, ki gre v 4. razred in je res stalno lačen, za vikende ko smo doma bi stalno nekaj jedel, ponavadi mu med obroki damo kar sadje

primer koliko poje čez dan: zjutraj kosmiče z mlekom ali topli sendvič, potem v šoli malico, nato v šoli kosilo, doma kakšen piškot, kos čokolade, ko pride mož pa poje še malo kosila, če je lačen, zvečer pa tudi še kaj, gres ali kruh in kaj namazano

Odgovor na objavo uporabnika
to imate, 24.08.2021 ob 10:35

Ne vem kako se naj zorganiziramo s kosilom.

Sedaj otrok, ki gre letos v 2 razred

– poje kosilo v šoli + repete (rad je vse in v velikih količinah)

– pride ob 14:00 k dedku (dedek ga gre iskat po kosilu) in fehta za hrano (jogurt, žemljica, kosmiči, sam si naredi čokolešnik, namaže kruh ipd) – ok tu smo že miljonkrat rekli, da naj ne daje mu nič za jest, če pa že pa samo sadje, pa se dediju ubogi lakotnik smili

– ob 16:30 imamo kosilo – juha, glavna jed s prilogo, solata in včasih še sladica – tu imam že jaz kontrolo koliko in kaj poje

– če se le da večerje nimamo.

Aja zjutraj ima zajtrk ob 7:00 – ponavadi šalico kosmičev ali čoko ali kak kruh in namaz.

Ob 10:00 je malica v šoli.

Pazit bi morali začet pri kg, ker smo že na dobri poti do preveč kg.

Kako se naj zorganiziramo pri hrani?

Razmišljala sem, da bi prišel pred kosilom domov pa  bi z dedkom pojedla kosilo ob 13:00 (itak ga skuham en dan prej), ampak potem ga ob 16:30, ko imava kosilo mi2 z možem, ne morem stran nagnat :S

A ti to resno? Če ni provokacija je to verjetno stranski učinek cepiva.

Za začetek mu za zajtrk daj kaj kar ni polno sladkorja in ogljikovih hidratov. Jajčka, lahko omlet z zelenjavo narediš, lahko narediš muffine iz jajc in vsega kar ti  v hladilniku ostaja….kakšen grški jogurt s sadjem in oreščki ipd…lahko mu tudi smothie narediš in skriješ kaj zelenjave notr. Če noče zelenih pit mu ga nalij v barvast lonček s barvasto slamco. Se sliši glupo ampak pomaga :).

Potem ga vpiši v kakšne dejavnosti (športne po možnosti) po šoli. Otrok cel dopoldan sedi v šoli, potem predvidevam sedi (in gloda) pri dediju, potem pride domov in spet nekaj poje in potem? Greste kaj ven? Se kaj zdivja? Verjetno ne ker če toliko poješ bi samo počival.

Pa prenehaj z kuhanjem treh hodov kosila med tednom. Kdo to sploh dela. Kaj je treba sladice pri kosilu? Pa za kosilo ne kuhaj makaronov, krompirja, riža ipd. ker preveč teh stvari že čez dan dobi. Naj bo bolj zelenjavno/mesno kosilo. Če rabi sladico mu daš par jagod/borovnic/malin….. Pa veliko naj pije. Vode seveda, upam da mu ne dajete še kakšnih sokov ipd..

V glavnem zamotite ga. Ker dvomim da je toliko začel jesti iz lakote. Verjetno bolj iz dolgčasa, sedaj mu je pa v navado prišlo. In ne bo preprosto se rešit tega.

preveč se bašete, 24.08.2021 ob 11:22

A se je res treba toliko nažirati? Pa vi imate vendar vsak dan nedeljsko kosilo! Predvidevam, da nihče izmed vas telesne teže nima v mejah normale, ampak bi vam vsem dobro delo, če bi izgubili kak kilogram.

Pri prehrani se zorganizirajte tako, da vsi po vrsti jeste manj! Pri nas je med tednom za kosilo le ena jed, izjemoma ob palačinkah še juha. In potem se ljudje čudijo, kako da smo vsi vitki in nimamo težav s težo.

Kakšn gluposti so šele tole? Nedeljsko kosilo je tri hodni meni??? Jao meni, eni pojam nimate o zdravi prehrani!

Mi vsak dan jemo juho, gl. jed in solato ali pa jed na žlico in nek dodatek (kjer ponavadi dam sadje, skuto, jajca – torej pomembno hranilo, ki dopolni jed na žlico). Juho in solato izključno zato, da se poje veliko zelenjave, no tudi radi ju imamo.

Če jste eno jed, mi ni jasno, kako zadostive vse potrebe dnevnih hranil po beljakovinah, vitaminih in mineralih. Ne gre! Ješ recimo ričet – tu je bistveno premalo beljakovin in vitaminov, zato jaz poleg naredim nekaj s skute in sadja. Seveda, pa je to trebba prirpavit tako, da vsi radi jedo, zato je to ponavadi zavitek, skutine rezine, gratinirane palačinke,……

Da dopolnim svoj zgornji zapis še za avtorico – vse je v količinah, sestavinah in načinu priprave obroka. Pri nas sta juha in solata pomeba iz vidika vnosa vitaminov in mineralov, pa tudi zato, da se obrok doponi in poje manj OH recimo. Jemo veliko polnozrnatih OH (dlje in bolje nasitijo), uporabljamo kvalitetna olja (olivno za kuhat, bučno za solate), gajba jabolk je pri nas skozi vse leto doma, zelje, ohrovt, gomoljnice redno na jedilniku. Pa vse je vedno seznosko – nobena znanost.

Zatrk: kosimiče in čokolino črtaj – to so prazne kalorije

Ponudi mu pa ponozrnat kruh in namazom/jajci/rezino šunke in obvezno korazrec mleka ali ovsene kosmiče kuhane na mleku in sadje. Po takem zatrku bo dlje časa sit in siguno ne bo tako planil na malico, niti na kosilo.

Otroka, če le ni nujo bi tudi jaz pustila v podaljšanem bivanju. Tu se otrok zamoti in ni skušnjav s hrano. Če pa že, potem navodilo dedijo, da se mu lahko da samo jabolka,

Kosilo z vama – prilagodi uro, da bo otroku to večerja: daj mu več juhe in solate in glavne jedi samo polovičko. Sladico črtaj, edni, če to ni del obroka (po jedi na žlico).

Če bo po večerju še lačen pa res samo še jogurt, sadje, oreščke, kozarec mleka. Če je res sila pa četrt kosa polnozrnatega kruha.

Pa šport, gibanje – vsak dan min 1.5 ure!

Na 3ure naj je.

To je pa vsak ze lacen.

Pa kuhi corbe.

Minestre,to otroc nimajo prevec radi.

Pa bo manj pojedu.

Deda naj ma sam sadje.vse drugo naj poskrije.

Ti pa pol predspanjem mu daj 2zlici skute pa not banano.

Ah ja no, 24.08.2021 ob 12:08

Kakšn gluposti so šele tole? Nedeljsko kosilo je tri hodni meni??? Jao meni, eni pojam nimate o zdravi prehrani!

Mi vsak dan jemo juho, gl. jed in solato ali pa jed na žlico in nek dodatek (kjer ponavadi dam sadje, skuto, jajca – torej pomembno hranilo, ki dopolni jed na žlico). Juho in solato izključno zato, da se poje veliko zelenjave, no tudi radi ju imamo.

Če jste eno jed, mi ni jasno, kako zadostive vse potrebe dnevnih hranil po beljakovinah, vitaminih in mineralih. Ne gre! Ješ recimo ričet – tu je bistveno premalo beljakovin in vitaminov, zato jaz poleg naredim nekaj s skute in sadja. Seveda, pa je to trebba prirpavit tako, da vsi radi jedo, zato je to ponavadi zavitek, skutine rezine, gratinirane palačinke,……

Torej trdiš, da je bolj zdravo pojesti ričet in gratinirane palačinke kot pa samo ričet? PTudi s palačinkami ne dobiš samo beljakovin iz skute, ampak še en kup sladkorjev in ogljikovih hidratov, zato je za nekoga, ki ima preveč kilogramov, definitivno bolje pojesti samo ričet. Beljakovine so v koščkih mesa v ričetu, lahko pa narediš tudi kakšno enolončnico s stročnicami. Ali pa pač beljakovine ješ tisti dan za zajtrk (jajca, skutni namaz, tuna). Ali pač naslednji dan.

Večina ljudi sicer poje premalo beljakovin in preveč ogljikovih hidratov – to je dejstvo. A zelo trapasto bi bilo po obilnem obroku pojesti še nekaj dodatno, samo zato da dobiš še beljakovine. In, ne, po enolončnici ni treba nobenega dodatka ali sladice, enako kot pred glavno jedjo ni treba juhe – je bolj smiselna solata, ker je v njej zelenjava sveža, ali kakšna zelenjavna priloga h glavni jedi.

Za avtorico teme pa: nehaj peči sladice in po kosilu raje pojdite vsi skupaj do večera ven, na kolo, kakšen hrib, rolarje, tekat, karkoli.

Zgoraj berem:

Ponudi mu pa ponozrnat kruh in namazom/jajci/rezino šunke in obvezno korazrec mleka ali ovsene kosmiče kuhane na mleku in sadje. Po takem zatrku bo dlje časa sit in siguno ne bo tako planil na malico, niti na kosilo.

Pa me zanima, ali mislite, da so ovseni kosmiči, kuhani na mleku s sadjem, res toliko bolj zdrav zajtrk kot kosmiči in čokolino? Zame je edina razlika v količini sladkorja, kakšne druge razlike pa ne vidim ….

….le, da so ovseni kosmiči orobi z veliko vlaknin in mineralov in so naravni, Nestle in ostalo sranje od kosmičev pa je umeta hrana in z umetno našopanimi hranili.

Ampka ja je isto 😀

Kakšna je razlika med tema dvema zajtrkoma, 24.08.2021 ob 12:39

Zgoraj berem:

Pa me zanima, ali mislite, da so ovseni kosmiči, kuhani na mleku s sadjem, res toliko bolj zdrav zajtrk kot kosmiči in čokolino? Zame je edina razlika v količini sladkorja, kakšne druge razlike pa ne vidim ….

Preveri sestavine pa ti bo jasno da je samo 50% čokolinota žit. Pa še ta vsa predelana miljonkrat in brez česarkoli. Dodani vitamini (umetni seveda). Dodatno škrob. Četrtina je čokolada v prahu ki je v bistvu cuker in ni č od čokolade. V bistvu je to sladica. Isto raznorazni kornfleksi ipd.. Sladice. In sladkor je glavni krivec za raznorazne bolezni ki so vedno bolj pogoste tudi pri otrocih ter za debelost. Ker samo obremenjuje organe in dviguje inzulin. Nič drugega nima telo od sladkorja. Nobene hranilne vrednosti. Plus ko se enkrat navadiš na te okuse (četrt krožnika cukra), se je tega težko odvaditi.

Zdrava prehrana, 24.08.2021 ob 12:36

Torej trdiš, da je bolj zdravo pojesti ričet in gratinirane palačinke kot pa samo ričet? PTudi s palačinkami ne dobiš samo beljakovin iz skute, ampak še en kup sladkorjev in ogljikovih hidratov, zato je za nekoga, ki ima preveč kilogramov, definitivno bolje pojesti samo ričet. Beljakovine so v koščkih mesa v ričetu, lahko pa narediš tudi kakšno enolončnico s stročnicami. Ali pa pač beljakovine ješ tisti dan za zajtrk (jajca, skutni namaz, tuna). Ali pač naslednji dan.

Večina ljudi sicer poje premalo beljakovin in preveč ogljikovih hidratov – to je dejstvo. A zelo trapasto bi bilo po obilnem obroku pojesti še nekaj dodatno, samo zato da dobiš še beljakovine. In, ne, po enolončnici ni treba nobenega dodatka ali sladice, enako kot pred glavno jedjo ni treba juhe – je bolj smiselna solata, ker je v njej zelenjava sveža, ali kakšna zelenjavna priloga h glavni jedi.

Za avtorico teme pa: nehaj peči sladice in po kosilu raje pojdite vsi skupaj do večera ven, na kolo, kakšen hrib, rolarje, tekat, karkoli.

Ja trdim, da je bolj zdravo normalna porcija ričeta in ena ali pol skutne palačinke, kot cel krožnik ričeta. Beljakovine iz stročnic iz mesa, ki so v ričetu se odlično dopolnijo z beljkovinami iz skute iz so tudi lažje prebavljive.

Sladkorja v teh palačniha pa je le toliko, kot ga daš. Jaz 1 žlico za skutni nadev 6 palačink. Zanemarljivo. OH pa otrok mora jest, da ima potrebno energijo. V porciji ričeta je ješrena premalo, da bi bilo OH to dovolj.

Prav tako nimaš prav glede juh! Kuhana zelenjava vsebuje čisto drugačne vitamine in minerale, kot surova in nekatera zelenjava  je celo bolj priporočljiva kuhana: koleraba, korenje, paradižnik.

Pa še treba je razlikovati nezdrave “prazne” sladice in od zdravih in hranilnih.

Zato pa jemo 3 obroke na dan, ker v enem pač ne zaužiješ vsega, kar potrebuješ. In potem se čudite, zakaj ste debeli.

sestavine, 24.08.2021 ob 12:55

Preveri sestavine pa ti bo jasno da je samo 50% čokolinota žit. Pa še ta vsa predelana miljonkrat in brez česarkoli. Dodani vitamini (umetni seveda). Dodatno škrob. Četrtina je čokolada v prahu ki je v bistvu cuker in ni č od čokolade. V bistvu je to sladica. Isto raznorazni kornfleksi ipd.. Sladice. In sladkor je glavni krivec za raznorazne bolezni ki so vedno bolj pogoste tudi pri otrocih ter za debelost. Ker samo obremenjuje organe in dviguje inzulin. Nič drugega nima telo od sladkorja. Nobene hranilne vrednosti. Plus ko se enkrat navadiš na te okuse (četrt krožnika cukra), se je tega težko odvaditi.

Saj ne oporekam, da v čokolinu in kupljenih kosmičih ni nič zdravega, ampak tudi ovseni kosmiči, kuhani na mleku, s sadjem so v resnici za telo predvsem sladkor z nekaj malega vlakninami, zato tudi tega ne pojmujem kot zdrav zajtrk.

Mislim, da otroka, ki je ob vseh ostalih obrokih (zajtrk, šolska malica in malica pri dedku) pojedel že šolsko kosilo z repetejem, res ob popoldanskem ricetu ni treba še s skutnimi palacinkami dohranjevat, da ne bo premalo beljakovin zaužil.

A če en dan ješ pretežno OH in minimalno beljkovin drug dan pa beljakovine in minimalno OH vmes kar umreš od pomanjkanja vseh hranil, ki jih telo potrebuje?

Ah ja no, 24.08.2021 ob 12:26

Da dopolnim svoj zgornji zapis še za avtorico – vse je v količinah, sestavinah in načinu priprave obroka. Pri nas sta juha in solata pomeba iz vidika vnosa vitaminov in mineralov, pa tudi zato, da se obrok doponi in poje manj OH recimo. Jemo veliko polnozrnatih OH (dlje in bolje nasitijo), uporabljamo kvalitetna olja (olivno za kuhat, bučno za solate), gajba jabolk je pri nas skozi vse leto doma, zelje, ohrovt, gomoljnice redno na jedilniku. Pa vse je vedno seznosko – nobena znanost.

Otroka, če le ni nujo bi tudi jaz pustila v podaljšanem bivanju. Tu se otrok zamoti in ni skušnjav s hrano. Če pa že, potem navodilo dedijo, da se mu lahko da samo jabolka,

Kosilo z vama – prilagodi uro, da bo otroku to večerja: daj mu več juhe in solate in glavne jedi samo polovičko. Sladico črtaj, edni, če to ni del obroka (po jedi na žlico).

Če bo po večerju še lačen pa res samo še jogurt, sadje, oreščke, kozarec mleka. Če je res sila pa četrt kosa polnozrnatega kruha.

Pa šport, gibanje – vsak dan min 1.5 ure!

bučno olje je najbolj nezdravo olje sploh.

Kakšna je razlika med tema dvema zajtrkoma, 24.08.2021 ob 13:20

Saj ne oporekam, da v čokolinu in kupljenih kosmičih ni nič zdravega, ampak tudi ovseni kosmiči, kuhani na mleku, s sadjem so v resnici za telo predvsem sladkor z nekaj malega vlakninami, zato tudi tega ne pojmujem kot zdrav zajtrk.

Se strinjam. Ampak če že izbirajo je vseeno druga izbira boljša. Zame so vse to sladice, ki se jih pa ne je vsak dan. No vsaj pri nas ne.

Ne vem jaz sem očitno čudna ampak meni se zdi da je že v vrtcu/šoli večina hrane sestavljene iz ogljikovih hidratov in raznorazne predelane hrane in niti približo to ne dajem potem še doma. Moji zajtrk, malico in kosilo jedo v vrtcu/šoli, za popoldansko malico dobijo kakšne kumarice/korenje/paprika/zelena na trakce narezano z humusom ali pa jogurtom ali pa jabolko z kikirikijevim/mandljevim maslom ali pa naredimo kakšen smoothie, za večerjo pa imamo ali ribe+zelenjava, meso+zelenjava ali pa kakšne enolončnice, sedaj poleti kakšne solate + pečemo na žaru. Zadnje čase smo malo mahnjeni na bučke na vse možne načine, tamali imajo predvsem radi namesto špagetov to. Pire iz cvetače je tudi dobra zamenjava krompirju, moji ga imajo radi, samo zavohat ne smejo da se je cvetača kuhala :). Sladko jemo bolj občasno če se pečejo piškoti ali kakšen biskvit ko je kakšen deževen vikend in pri babicah kjer rade pečejo. Pa nobenemu ne manjka energije, še preveč jo je včasih :). Je pa res da bi verjetno otrok, ki je od malega vajen čokolešnikov in žemljic ter kornfleksov ipd. pri meni tulil od groze/lakote :).

Zgoraj debatirate o ričetu: a ga jeste s kruhom ali brez? Pa druge enolončnice?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close