Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Kako rešiti situacijo po ločitvi?

Kako rešiti situacijo po ločitvi?

Spoštovani!
Znašla sem se v zelo nerodnem položaju. Z možem sva se ločila, med postopkom pa je prišlo do situacije, ko sva ostala oba brez zaposlitve ne po svoji krivdi. Imava nepremičnino, ki je sicer pisana na mene (gradila sva skupaj), nimava pa nobenih prihrankov, otroci pa še študirajo. Nobeden od naju nima možnosti se odseliti na svoje, jaz sedaj celo nimam nobenega dohodka, ker nisem več prejemnica denarnega nadomestila za brezposelnost. Tako ne morem biti preko njega prijavljena v zdravstveno zavarovanje, povsod ga vodijo kot partnerja, ker sva na istem naslovu.
Venomer mi tudi grozi, da ne bo dajal več denarja za položnice, ker nisva več zakonca in nima obveznosti do mene.
Prav tako mi dnevno jemlje avto, ki je sicer bil kupljen v času zakonske zveze, vendar sem jaz imela zanj kredit in je račun na moje ime in tudi avto je pisan na mene. Ker je maščevalen se bojim, da bi mi z avtomobilom naredil kakšno škodo, povzročil kakšno nesrečo ali se vpletel v kako kaznivo dejanje, saj ga včasih odpelje sredi noči ali ga celo prodal brez moje vednosti.
Ali lahko od njega zahtevam, da mi pove kam (približno) se vozi z avtomobilom?
Ali imam še kakšne pravice oz. kakšne pravice sploh še lahko uveljavljam, glede na to, da živiva skupaj? Je to zdaj izvenzakonska skupnost ali kako?

Spoštovani!

V koliko bi vaš mož povzročil kakšno nesrečo z vašim avtomobilom bi bila krivda na njegovi strani in vi zaradi tega nebi trpeli nobenih posledic. Ker je lastništvo avtomobila vaše ( vpisano v prometno izkaznico ) vaš ( bivši ) mož ne more razpolagati z avtomobilom in ga prodati, saj ne bi mogel urediti prepisa lastništva. Vsekakor imate vi in vaš ( bivši ) mož enako pravico souporabe avtomobila, ker je bil avtomobil kupljen v času trajanja zakonske zveze ,vendar nimate pravice zahtevati od ( bivšega ) moža, da vam pove v kakšne namene in kje uporablja avtomobil kakor tudi on od vas ne more zahtevati teh informacij.
V kolikor nihče izmed vaju nima novega partnerja, bi po strogih formalnih določilih zakonodaje vajino skupnost res lahko šteli za zunajzakonsko skupnost.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close