Najdi forum

Kako rešit datoteke

Ful potrebujem neke dokumente, ki obstajajo samo na enem starem cd-ju.
Ko dam cd not, se prikažejo vse ikone datotek. Če pa želim kopirati, pa mi jih več kot polovico ne uspe (napaka pri branju)

Obstaja kakšna možnost?

hvlala

Poskusi jih prebrat v kakšnem novem dvd pekaču.Drugače pa poliranje z zobno pasto včasih pomaga.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Ja, hvala…ampak to z zobno pasto ti res misliš, ali je to kakšna slaba šala…

lp

Z zobno pasto res baje da gre, obstajajo pa tudi posebne pulirne paste za odstranjevanje prask na cd-ju.

Zobne paste vsebujejo fine brusne delce,ki so tudi sestavina polirnih past.Prednost zobne paste je v tem,da je v vsaki hiši in na vodni osnovi;tako odstranjevanje ne predstavlja težav.Z njo v bistvu zaobliš robove prask in tako zmanjšaš lome in odboje laserskega žarka.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Obstajajo programi za branje poškodovanih cd-jev, na cd-jih revije SWPower jih je bilo že nekaj, pa na netu se tudi gotovo najdejo

No bom še jaz eno rekel okrog tega, ker sem se nekaj časa ukvarjal prav s temi stvarmi, pa čeprav sem že ene parkrat pisaril o tem tulele,

Spodnji zaščitni sloj sploh ni tako pomemben kot se zdi na prvi pogled. Praske na spodnjem delu laserskega žarka skoraj ne motijo, razen če niso ali zelo globoke ali pa jih je zelo veliko skupaj na enem delu. Bolj kot praske, laserski žarek motijo drugi delci, ki so lahko neprosojni ali pa spremenijo kot svetlobe. To je lahko prah, mastni delci od prstnih odtisov ali kaj podobnega. Še huje je, pa če je poškodovana zgornja odbojna stran.
Zato najprej poskusi dobro očistiti spodnjo stran s kako rahlo vlažni krpo. Če opaziš, da je spodna stran zelo popraskana, lahko poskusiš tudi z kako pasto, vendar bodi previden z vodo, saj predvsem pri manj znanih znamkah cdjev zaradi vode lahko odstopi zgornja plast.

Glede programov, ki berejo iz poškodovanih cdjev pa tole. Kopiranje v windowsih se enostavno prekine, če ugotovi, da ne more prebrati zadeve z cdja in ne dobiš niti tistega dela datoteke, ki je berljiv. Ti programi ti omogočijo to, da pač dobiš vsaj tisti del datoteke, ki je še berljiv. Tam kjer je cd toliko uničen, da ni možno prebrat podatkov, ti pa tudi ti programi ne bodo naredili nič. Če so to datoteke ala txt, doc ali kaj podobnega, potem se splača poskusit, saj dobiš vsaj del podatkov, če pa so to kake exe ali pakirane (zip, rar,…) datoteke ti pa načeloma ne pomaga dosti, četudi dobiš 99% celotne datoteke.

Poskusil sem z vsem. Nekaj sem jih rešil, večino pa ne (arhivi).
Aja, še malo reklame. CD je BigBang. Nič popraskan – kvaliteta na višku.
Izogibajte se jih.

Hvala vsem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close