Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kako ravnati v tem primeru? (zavrnjena prošnja za delovno mesto?)

Kako ravnati v tem primeru? (zavrnjena prošnja za delovno mesto?)

Živjo,

na kratko bom opisala situacijo.
Sem na čakanju (tehnološki višek) v velikem slo. podjetju in zdaj, decembra, bom uradno ostala brez službe. Po poklicu sem inženirka, v tem podjetju sem bila zaposlena več kot 20 let.
Javila sem se na razpis v taistem podjetju, ki išče zaposlenega, ki bi opravljal točno tako delo, kot se ga do zdaj sama.
Od kadrovnice sem dobila odgovor, da se kljub vsem izpolnjenim pogojem/zahtevam/izkušnjam nisem uvrstila v nadaljnji izbor. Ko sem zahtevala pojasnilo oz. argumentacijo, mi je na kratko odgovorila (mail), da zato, ker je tako rekel njen nadrejeni (ki me pozna in verjetno tako dela iz kakih osebnih razlogov).
Kaj mi torej preostane v tem primeru? Imam kako zakonsko podlago, da zahtevam njegovo argumentacijo oz. kam naj se obrnem, ker se mi tako ravnanje zdi nezakonito in tako neenako obravnavanje nepravično?

Hvala za vsak nasvet.

nasvet: pozab na zadevo pa išči drugje, ker to delajo skoraj povsod, majo že v naprej izbranega kandidata, ti jih ne interesiraš in če se še tko trudiš, dela na tej poziciji v tej firmi ne boš dobila, vsaj še en čas ne. Tko da velik sreče pri iskanju nove zaposlitve.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Če so razpisali identično delovno mesto, s kakršnega si ti odšla na čakanje, bi MORALI zaposliti tebe.
Lahko se pritožiš pri njih, obenem pa jih lahko tudi tožiš in boš gotovo uspela.
Samo, potem se postavi drugačno vprašanje- bi si želela delati z ljudmi, ki so te odkrito zavrnili in očitno ne želijo več sodelovati s teboj?

Razmisli.

Načeloma bi lahko izpodbijala argumentacijo s tehnološkim viškom, če ima novo delavno mesto enako sistemizacijo kot ga je imelo tvoje. To pa veš ti. Če je sistemizacija drugačna, pa izboru oporekat ne najbrž ne moreš kaj dosti, ker načeloma delodajalec lahko izbere nekoga tud sam zato, ker je tisti po horoskopu nekaj kar mu paše.

V primeru tehnoloških viškov, podjetje ne more na novo zaposlovati, najprej mora preveriti, če lahko tebe zaposli na tistem del. mestu.

lp

nasvet: pozab na zadevo pa išči drugje, ker to delajo skoraj povsod, majo že v naprej izbranega kandidata, ti jih ne interesiraš in če se še tko trudiš, dela na tej poziciji v tej firmi ne boš dobila, vsaj še en čas ne. Tko da velik sreče pri iskanju nove zaposlitve.[/quote]

Hja, jaz bi logično razmišljala v tej smeri:

Si tehnološki višek in ne želijo te zaposliti…torej mora obstajati tehten razlog, zakaj te nočejo zaposliti. Glej, to dostikrat pomeni, da se te tudi želijo pač na fini način “znebiti”. Oprosti za tako direktnost, ampak po vsej verjetnosti je to razlog – omenjaš tudi sama, da naj bi nadrejeni to delal iz kakih osebih razlogov ???? Kolikor imaš sumničave pomisleke, da pri nekomu pač nisi dobro zapisana, potem je to to……žal.

Vso srečo pri iskanju nove zaposlitve in da jo čimprej najdeš 😉

nasvet: pozab na zadevo pa išči drugje, ker to delajo skoraj povsod, majo že v naprej izbranega kandidata, ti jih ne interesiraš in če se še tko trudiš, dela na tej poziciji v tej firmi ne boš dobila, vsaj še en čas ne. Tko da velik sreče pri iskanju nove zaposlitve.[/quote]

Si tehnološki višek in ne želijo te zaposliti…torej mora obstajati tehten razlog, zakaj te nočejo zaposliti. Glej, to dostikrat pomeni, da se te tudi želijo pač na fini način “znebiti”. Oprosti za tako direktnost, ampak po vsej verjetnosti je to razlog – omenjaš tudi sama, da naj bi nadrejeni to delal iz kakih osebih razlogov ???? Kolikor imaš sumničave pomisleke, da pri nekomu pač nisi dobro zapisana, potem je to to……žal.

Vso srečo pri iskanju nove zaposlitve in da jo čimprej najdeš ;)[/quote]

vesela je lahko, da je sploh dobila “neko” obrazložitev, ponavad folk kasira samo, da kandidat ni ustrezal pogojem, al pa da so izbral druzga kandidata, ekstremen primer pa da delovno mesto sploh ni blo razpisano.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Tudi če se je hočejo znebiti, jih zakon pri tem ne podpira. Če je odpustitev nezakonita, jo bodo morali vzeti nazaj, pa še za vse mesece, ko ni delala, bo dobila plačo.

Ni ne prva ne zadnja, ki bo uspela s tem na sodišču. Da se te delodajalec hoče znebiti, ni legitimen razlog za odpustitev. Verjetno je samo odvisno, kako spreten je pri tem.

Glupi zakon! Zato pa je tako, kot je pri nas. Delodajalec se slabega in nesposobnega delavca ne more iznebiti, ker je ta zaščiten kot kočevski medved. Kakšen sposoben pa morda brez dela čepi doma.

Tole naj pogleda kak odvetnik. Če je vse res, kar pišeš, potem so nedvomno kršili zakon. Že zaradi tega, ker so prijavili tehnološki višek, sedaj pa spet zaposljujejo tehnični kader za isto delo.

Toži jih, bando pokvarjeno!

Glupi zakon! Zato pa je tako, kot je pri nas. Delodajalec se slabega in nesposobnega delavca ne more iznebiti, ker je ta zaščiten kot kočevski medved. Kakšen sposoben pa morda brez dela čepi doma.[/quote]

To pa sploh ni res. Odpustitev iz krivdnih razlogov seveda obstaja, ampak je treba nesposobnost dokazat.

Glupi zakon! Zato pa je tako, kot je pri nas. Delodajalec se slabega in nesposobnega delavca ne more iznebiti, ker je ta zaščiten kot kočevski medved. Kakšen sposoben pa morda brez dela čepi doma.[/quote]

To pa sploh ni res. Odpustitev iz krivdnih razlogov seveda obstaja, ampak je treba nesposobnost dokazat.[/quote]

Ja, in to je zelo enostavno za delodajalca, ne? 🙂

To pa sploh ni res. Odpustitev iz krivdnih razlogov seveda obstaja, ampak je treba nesposobnost dokazat.[/quote]

Ja, in to je zelo enostavno za delodajalca, ne? :)[/quote]

samo postopek mora biti izpeljan tako, kot je treba
zabeležene morajo biti zadane naloge in njihova uresničenost in odstopanje od normativov. če je delavec res nesposoben, se da to dokazat z malo vloženega truda.

zabeležene morajo biti zadane naloge in njihova uresničenost in odstopanje od normativov. če je delavec res nesposoben, se da to dokazat z malo vloženega truda.[/quote]

res je – pri nas je nekdo dobil odpoved zaradi neprestanega zamujanja (kar se je zlahko dalo dokazati), vrhunec je bil pa v tem, ko je odklonil delo (češ tega ne bom delal, dajte mi kaj drugega). Je pisno podpisal, da to delo zavrača in odpoved se je speljala brez težav. Delo bi po opisu delovnih nalog njegovega delovnega mesta moral opraviti.

tako da ne, ni tako težko.

zabeležene morajo biti zadane naloge in njihova uresničenost in odstopanje od normativov. če je delavec res nesposoben, se da to dokazat z malo vloženega truda.[/quote]

Pa moraš imeti komisijo, pa sklicat sestanke, pa če imaš firmo z 10 zaposlenimi, ni ravno fajn, da se moraš še s tem ubadat. Potem pa slučajno narediš kakšno stvar v postopku narobe, pa te še tožijo, pa moraš še za nazaj plačat. Saj razumem, da je to tako zato, da bi se preprečilo zlorabe s strani delodajalcev. Samo….kaj, ko se dandanašnji eni delavci dobesedno norčujejo iz krize (npr. javna uprava in Hitovi krupjeji).

Ej, a delaš v Hitu, da veš, kako je? Mogoče hočejo pa samo preprečit, da se tudi njim zgodi Merkur in Vegrad scenarij.

Pa moraš imeti komisijo, pa sklicat sestanke, pa če imaš firmo z 10 zaposlenimi, ni ravno fajn, da se moraš še s tem ubadat. Potem pa slučajno narediš kakšno stvar v postopku narobe, pa te še tožijo, pa moraš še za nazaj plačat. Saj razumem, da je to tako zato, da bi se preprečilo zlorabe s strani delodajalcev. Samo….kaj, ko se dandanašnji eni delavci dobesedno norčujejo iz krize (npr. javna uprava in Hitovi krupjeji).[/quote]

če je v resnici razlog kriza, potem ni treba dajat odpovedi iz krivdnih razlogov.

drugače pa v praksi vem, kako je to težko. pa nas je bilo v firmi samo 6, niti deset ne.

Očitno se te hočejo znebiti. Naj te dajo na Zavod, ti pa vloži tožbo. Sigurno jo boš dobila. Spravi oglas za objavljeno delovno mesto, da boš imela dokaz. Ko bodo odgovarjali na tvojo tožbo, boš izvedela še za cel kup mučk v ozadju, ker bodo na vsak način hoteli dokazati, da so naredili prav.
Mene so se znebili na podobno foro, tožbo sem dobila. Seveda nisem šla nazaj delat, neko zadoščenje sem pa le imela. Če bi imela boljšega odvetnika, bi jih ocurila do konca, ker je bilo navedenih kar nekaj izmišljotin.

Očitno si dobila odpoved iz poslovnih razlogov. Če res že zdaj zaposlujejo nekoga, ki bo delal tvoje dosedanje delo, je tvoja odpoved nezakonita. Lahko vložiš tožbo na delovno sodišče z zahtevkom, da se ugotovi, da je bila odpoved nezakonita in da te mora delodajalec pozvati nazaj na delo in ti plačati tudi vse plače za nazaj.

Če je res tako, kot pišeš, boš s tožbo zagotovo uspela. Pojdi k odvetniku. Pa pohiti, da ne zamudiš roka.

Vso srečo pri iskanju nove zaposlitve in da jo čimprej najdeš ;)[/quote]

logika
včasih se vodstvo želi znebiti delavcev, ki nimajo dlake na jeziku in so do vodstva upravičeno kritični.
Pravzaprav še nisem srečala vodstva, ki bi kritiko požrlo brez posledic za kritika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close