kako pristopit k nakupu delnic?
Stara forumašica, 24.05.2021 ob 12:59
Krka definitivno ja, predlagan znesek dividende na letošnji skupščini je 5€ na delnico.
Nisi pa mi odgovoril, kar sem te spraševala že dolgo nazaj – kdaj si Krko (delnice) prvič kupil?
Decembra 2007, še malo pa bom v plusu, zato vsem priporočam, da kupijo.
“Kupil decembra 2007, še malo pa bom v plusu. ”
Valjam se po tleh od smeha, ni boljšega opisa trgovanja z delnicami na ljubljanski borzi, preko slovenskih mešetarjev. Samo bežite stran od njih Če nimate znanja, ali ne želite tvegati, investirajte v tuje vzajemne ali indeksne sklade. Izberite jih pa na osnovi tega koliko ste stari in kdaj pričakujete, da boste rabili denar.
Lj. borza s svojim tovarišijskim kapitaliznom in slo. mešetarji s svojimi norimi provizijami pa naj živijo od preprodajanja megle.
Najprej moraš odpreti trgovalni račun pri enem redkih še obstoječih brokerjev in vsak mora že po zakonu temeljito preveriti tvoje dokumente, da morda ne glumiš kakšnega Jake Racmana iz Irana. Eden od brokerjev je Ilirika, ostali so pri bankah: NLB, NKBM, BKS pa mogoče še kakšna. Ne, ni ti treba biti komitent pri tej banki, ti pa lahko pohitri nakazovanje. Kateri je najboljši, je pa težko reči, vsak ima neko svojo in do amena zakomplicirano cenovno politiko, ki nekaterim trgovalnim taktikam odgovarjajo bolj kot druge, torej moraš te stvari (frekvenca trgovanja in to) najprej razčistiti pri sebi.
Ko imaš nekje račun, jim po navodilih nakažeš denar, potem pa pokličeš v klicni center, se nekako identificiraš in podaš tržno ali limitirano naročilo. Če gre skozi, čez par dni dobiš izpisek, ki ga shraniš za čas, ko bo treba poročati dacarjem. Ilirika se nekaj hvali z online platformo, če prav razumem, lahko kar tja noter naklikaš naročilo. Ampak samo ugibam, ker zadeve ne poznam, vem pa da za tuje borze podobne platforme delajo kot majka.
Za robo z LJSE se gre kar na njihovo stran in lahko s 15 minutnim zamikom gledaš zgodovino poslov za določen papir, nekaj v stilu “Ob uri …. je lastnika zamenjalo N delnic po ceni M” in še knjigo naročil. Nekatere borze proti plačilu omogočajo celo vpogled brez zamika, ampak rekreativnim traderjem se to ponavadi res ne splača. Potem je tu še Teletrader, ki ti, jasno da z zastonjsimi zamiki, kaže tečajnice vseh možnih svetovnih delnic, skladov in še vsega boga, pa naj me koklja brcne, če ni zraven tudi delnic z LJSE.
A ja, pa malo se še seznani, kako je z davki.
Če vas zanimajo slovenske delnice je najboljše, da si preprosto odprete račun na Iliriki. Portal ima osnovne kupo/prodajne funkcije.
Ko imate enkrat račun, v bistvu samo naredite bančno nakazilo in naslednji dan imate denar v applikaciji. Tam oddate naročilo(določite ceno, količino in čas trajanja). Ko nekdo sprejme vašo ponudbo se avtomatično delnice “preknižijo” na vas.
Jaz sem v Slovensko borzo v zadnjih letih bolj ali manj investiral za hec(manj kakor 10 000 eur). Vseeno sem zadnje leto naredil cca 30% dobiček s povsem pasivnim investiranjem(kupi in pozabi)
Forum je zaprt za komentiranje.