kako pripravljate articoke?
Pozdravljena Petra!
Jaz jih pripravim na en zelo preprost način, so pa tako narejene vsim všeč:
artičoke očistiš, odstraniš stare listke in brado, prepoloviš in jih samo par minut na hitro povreš v osoljeni vodi in kisu (ali vinu).
Dodam tudi par poprovih zrn.
Odcediš in daš v posodo ali kozarec skupaj s črnimi olivami in na soncu posušenim pardižnikom ter zelišči (po želji origano, timijan, jaz dodam tudi svežo baziliko) in par rezinami limone ter strokom česna. Nato vse to zaliješ z olivnim oljem in tako mariniraš nekaj časa, najbolje čez noč.
Zraven je čisto dovolj kakšen kos sira (mogoče grške fete) in črn kruh.
Pa dober tek, Meri
Hej,Meri! Intuicija! Ravno sem hotela sprasevalki svetovati,naj povprasa tebe in dodati se sama nekaj,pa si me prehitela.Vedela sem,da te bodo articoki potegnili.
Toliko te ze poznam.Tudi sama imam rada na tvoj nacin.
Ce jim spretno z ostrim nozicem porezem se spicke,narezem na kolobarje,pokapljam z limono(hitro potemnijo),,jih dusim z olivnim oljem,petersiljem in cesnom.Krasno(kot gobice)!
Ostanke(trde liste skuham,prepasiram in naredim juhico,v katero zakuham riz.Seveda,zacinjeno in z naribanim parmezanom.
Rada imam tudi rizoto z majhnimi okroglimi articoki,ki rastejo v sadovnjaku.
Take majhne tudi skuham ali dusim cele(nic ni potrebno odstranjevati listov).
Zraven dusim tudi mlad grah in mlad krompircek.Zame popolna jed.Spet parmezan.
Lep pozdrav obema in dober tek ob tem bozanskem daru narave Babi
Forum je zaprt za komentiranje.