Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako pripravite fižolovo solato?

kako pripravite fižolovo solato?

Hy!

Pri nas doma vse življenje delamo fižolovo solato le iz stročjega fižola, čebule, kisa in olja.

Tašča jo dela s česnom in peteršiljem, pa ne vem, ali da zraven tudi malo čebule.

Kako jo pa delate ve?

In katera verzija vam je najboljša oz. jo svetujete, da jo vzamem s sabo na petkov piknik?

hvala in lep pozdrav, Mira

strocji vizol v solati delam vedno s cesnom,petrsiljem,malo popra,olivnim oljem,jabolcnim kisom…vcasih dodam tudi malo lim. soka.
odvisno je od okusa oz. navade. tisti,ki je od vedno navajen na okus s cebulo,mu je verjetno to bolj vsec in edino prav !?
poskusi s cesnom,petrsiljem…videla bos,kaj ti bolj “sede”. lp petra

Jaz jo vedno delam s česnom in peteršiljem. S čebulo sem jo prvič jedla pri tašči, pa imam rajši stisnjen česen in veliko peteršilja in seveda sol, olje in ponavadi jabolčni kis. Če imate radi, gre za moj okus zraven tudi bučno olje.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Super je tudi, če dodaš tuno. Pri nas mora biti še veliko popra.

LP

Pri nas pa damo bučno olje, sol, poper, česen, čebula, jabolčni kis, včasih pa tudi narzan paradižnik.

Jaz jo delam s česnom, čebulo, soljo, poprom, peteršiljem, bučnim oljem in kisom.
Mnjammm, jo bo treba jutri kar narediti!

lp

lp, orehek

Jaz dam samo sol, poper, olivno olje in vinski kis, ker pač ne prenesem vonja po česnu in niti tisti po čebuli mi ni všeč. Je pa moja mama vedno dajala čebulo. Več časa, ko je čebula notri bolj se okusi prepojijo (bolj smrdi). Lahko pa jo narežeš in serviraš zraven, da si jo vmeša v fižol tisti, ki mu to odgovarja.

pri nas pa smo delali stročji fižol vedno s česnom, peteršiljem, oljem in kisom, navadni, rjavi fižol pa s čebulo, oljem in kisom.

Hej!

Kot vecina – s petersiljem in cesnom, olivnim oljem in dobrim kisom.Zelo prija tudi bucno olje. Cesen in petersilj res na drobno nasekljam, prilijem malo olja in razmesam, je kot nekaksna polivka. Fizol kuham(se raje soparim) osoljen, dodam se poper in kis. Pomembno je, da se vse lepo razmesa( pazljivo).
Nona je prijela skledo in jo dvigovala, da se je fizol v njej sam obracal.
Pravila je, da vilice fizol v strocju razcefrajo. Pustim nekaj casa, da se vse lepo prepoji.

Rada imam se trd paradiznik v njem. Takrat dam se malo bazilike.
Otrokom je mama vcasih dodala tudi kuhan jajcek, da se je rumenjak nekako razpustil v olju in kisu.

Vcasih je zabelila se topel fizol s popecenimi rezinicami pancete in kisom.
Potem smo to jedli toplo.

To ni v solati, imamo pa radi: topel fizol in krompir zabeljeno z na maslu preprazenimi drobtinicami.

Lep pozdrav Babi

Pri nas največkrat samo s soljo, kisom in bučnim oljem. Brez čebule, peteršilja in česna. Pri bratu prisegajo na malo kisle smetane v fižolovi solati. (+olje, kis, poper, sol, čebula)

Ne vem zakaj eni pravijo, da če si dodal česen, ne smeš čebule (ali obratno). Mogoče bodo bolj izkušene kuharice podale svoje mnenje.

Lp, Ela S

Tudi pri nas vedno damo zraven žlico kisle smetane in žlico majoneze.

Hej!

Pri fizolu v strocju dam samo cesen; pri solati, radicu dodam oboje, kar drobno nasekljano.Zlasti mi je vsec z novo cebulo in cesnom z zelenjem vred. Lp Babi

LEP POZDRAV – po dolgem času en čudovit niz nasvetov , kot sem omenil ,
tako majhni pa tako različni , podobno sem hotel (z restanim krompirjem ),
Talo kot pri BEJBI ,se dela fižolova solata tudi pri nam : kuhan fižol (ali luščen ali svež ) – sol , poper , domače bučno olje , jabolčni kis – domači in
malo vode , nisem pa še jedel s peteršiljem ali baziliko … , stvar okusa posameznika . Sedaj ko me že skoraj poznate , za konec – peteršilj je
po eni strani , tako imenovani -ženski afrodizijak , ne jemat dobesedno ,
da ne bi katera jedla samo peteršilja , je pa stara ljudska modrost –
nekaj sem preškočil , ker ne vem kako bi razumele , iz prakse pa sem
uporabljal peteršilj pri domači drobnici in je uspevalo . L . P . O G I

He he Ogi. Peteršilj je znano odvajalo vode iz telesa. Pri dietah je zato dobrodošel. (pa ne pretiravat z njim).
Kar naj po tvoje pomeni, če se ženska znebi odvečne vode, potem je bolj poskočna. Mogoče pa res:))))

Lp, Ela S

Ola !

Jaz pa skuham fižol v slani vodi, v katero dodam malo kumine in 1-2 cela stroka česna. Nato jo zmešam z bučnim oljem, jabolčnim kisom, narezano čebulo ter soljo in poprom.
Poleti pa dodam še narezan paradižnik in naribane kumarice.

lp, Majuška

Tudi jaz delam fižolovo solato z bučnim olje, kisom, soljo, poprom in čebulo. Zelo pa mi je všeč, če po vrhu potrosim še naribano črno redkev, vendar takrat ne dodam čebule.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close