Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako prihraniti pri kuhanju?

Kako prihraniti pri kuhanju?

Poznate kakšne “trike”, kako prihraniti pri kuhanju? Mogoče že pri načrtovanju jedilnikov, pri nakupovanju, pri izbiri artiklov?

Meni se zdi, da gre ves naš denar v trgovine z živili…

Kuhamo vsak dan (kosilo), občasno tudi večerje. No, hladilnik pa tako mora biti ves čas poln za zajtrke in za običajne večerje.

Pomagajte mi, prosim, da tukaj zmanjšam stroške. Kaj kuhate ve, ko vam zmanjkuje denarja?

Najdrazja hrana je tista, ki jo vrzes stran – meni se zelo pozna, ce pri nakupu pomislim, ali nekaj res rabim ali pa se bo valjalo po hladilniku do roka uporabe in cez, nakar bom zabrisala v smeti. Skratka, kadar prevlada logika “polnega hladilnika”, navadno ogromno zmecem stran, zapravim pa tudi precej vec kot sicer.

Ogromno se da zapravit za stvari, ki jih pravzaprav ne rabis – gazirane pijace, narezki, prigrizki in sladkarije – ampak vsak mora sam ocenit, koliko mu to pomeni. Sama se na primer niti zmenim ne za cips – razen v tednu, ko imam PMS ;))))

Sicer so pa zvijace: kupovanje v industrijskih stacunah (za trajnejse stvari), kupovanje trgovskih znamk in pripravljanje doma – za dva kosa kupljene sacher torte jaz naredim doma ze celo. (potem jo moram sicer nemudoma “raztalat” okrog, ker je za eno-in-pol clansko gospodinjstvo cela torta prehuda skusnjava, ampak interesentov k sreci nikoli ne zmanjka).

Pa se ena stvar, ki je tudi ze dalj casa znana: ce vsak dan hodis v trgovino, zapravis mnogo vec, kot ce hodis enkrat ali dvakrat na teden. Ce ste odvisniki od svezega kruha, si lahko nabavite kruhomat in s tem crtate potrebo po vsakodnevnem nakupovanju.

To so moja opazanja, sem pa tudi sama vse prej kot varcna gospodinja – bi rekla, da nekje v povprecju. Bojo se druge mojstrice kaj povedale!:))

pozdravcek,

proxima

Pri nas je pomagalo pisanje tedenskih jedilnikov in temu prilagojeni nakupi enkrat do dvakrat tedensko – ta drugi nakup le za malenkosti.

Ko sem bila še doma na porodniški, sem tudi brez težav “reciklirala” ostanke kosila ali večerje, zdaj je to malo težje, pa vseeno nekako gre. Ukinili smo razne napitke, pijemo le še jabolčni sok, vodo, možu se kdaj stoži po mineralni, pa jo občasno zato tudi spet uvedemo. Če kupim salamo, je kupim pol, pa potem režemo sami doma. Izbiramo cenejše izdelke, razen če vemo, da je kvaliteta res slabša. Kupujemo sezonsko zelenjavo in sadje, tako je najceneje, pa tudi kvaliteta je takrat najboljša. Ne kupujemo že pripravljenih živil, khm, izjema so cmoki in sploh izdelki iz krompirjevega testa, ker izdelave ne obvladam 🙁 Še testo za pico pripravimo sami. Pa v glavnem kupujemo ta velike pakunge, tudi jogurtov…
Vsak mesec poskušam čim bolj sprazniti hladilnik in omaro z živili in naslednji mesec začnemo znova. Jemo pa ves mesec približno enako, konec meseca se nam pravzaprav ne pozna na krožnikih. Le malo bolj pozorno pregledam hladilnik.

LP Neja

Jesti je treba vse po vrsti in ničesar vreči stran. To pomeni, da

varianta 1: skuhaj samo toliko, kot boste v tistem obroku pojedli (pa raje malo manj, saj si lahko pomagate s kruhom, če bi vsega zmanjkalo); tudi sicer ni zdravo preveč se najesti

varianta 2: skuhaj za dvakrat; en del pojejte takoj, drugega čez dva dni.

varianta 3: skuhaj za večkrat (golaž, vampi, segedin, polnjene paprike, zrezki v omaki, razni cmoki, …) in daš več porcij zamrzniti.

Porabite morebitne ostanke! Pri nas se včasih zgodi, da v ponedeljek jemo vsak svojo stvar: eden ostanke od petka, drugi od sobote, tretji od nedelje, … ali pa nekomu spečemo 3 jajca, pa kos kruha, pa je problem rešen.

Kupuj po malem in sproti, da imaš pregled, do kdaj je treba kaj porabiti. Da ne odpiraš hladilnika in zamrzovalnika po nepotrebnem, si lahko nastaviš evidenco hrane: v en zvezek sproti vpisuješ stvari, ki jih spravljaš v hladilnik, drugega imaš za zamrzovalnik, tretjega za shrambo. Vpišeš vrsto hrane, datum nabave (izdelave) ter rok trajanja. Ko ne veš, kaj bi skuhala, vidiš v teh zvezkih ogromno skritih rezerv!

Ne kupuj vsega počez, ker vsega ne rabiš. Vsakokrat, ko prideš pred blagajno, daj iz košarice ali vozička 30 % stvari; tiste, katerih ne potrebuješ res nujno. Ampak to delaj vse življenje. Ko bi ljudje kupovali samo tisto, kar rabijo, bi 90 % trgovcev propadlo že pred davnimi desetletji.

Obilo uspeha!

Kr en, velik aplavz:)))))))))

Tako pospravljanje tudi sama uspesno izvajam in rezultat? Z malo fantazije nastane prav dobra jed.

Najvec denarja porabimo za zelenjavo in sadje. Ce kaj zmanjka, je ravno to:(

Sicer sezonsko oberemo v sadovnjaku, a kaj,ko je zima dolga.
In seveda je vse drago.

Lep dan Babi

Pa se ena stvar…nikoli ne pojdi v trgovino lacna. 🙂 Tako nakupis 100 nepotrebnih stvari. Vsaj pri meni je tako :))))

Nikoli v trgovino brez “listka” oz. seznama res potrebnih stvari, le tako ti uspe samo enkrat na teden v nabavo.
Točno moraš voditi evidenco kaj imaš na zalogi, zato je treba imeti shrambo, hladilnik, zamrzovalno skrinjo res pospravljeno.
Res je pametno, da vsaj za teden dni veš kaj bo na jedilniku.
Zamrzovalna skrinja naj ti bo dobra prijateljica, saj si to ime res zasluži!
Vedno je treba kupovati sezonsko sadje in zelenjavo – po možnosti pa čimveč pridelati doma.
Voditi knjigo izdatkov in jih dnevno vpisovati. Tako se ne sprašuješ in tuhtaš kam gre denar..
Sicer pa se po gornjih nasvetih ponavljam, vendar je to dober znak, da so preizkušeni in tako zagotovo najboljši:-))
LP

Nimam kaj dodati.
Mogoče poglej po jedilnikih naših babic, nekatere dobre stare jedi smo kar pozabili, praviloma so smešno poceni.
LP Mimi

Vsem najlepša hvala. Če se vsaj polovice nasvetov držim, ni šment, da mi ne bi uspelo vsaj nekaj prihranit!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close