KAKO PREŽIVETI S 520€
Jaz s tem znam preživeti, toda samo preživeti, da ne umreš ravno od lakote. Toda, ko plačam položnice ostane zelo malo. In je treba pri hrani čarati. In “bognedaj”, da se kaj pokvari, ni šans…
Na srečo imam možnost še nekaj dodatno zaslužiti, tako, da gre. Toda dejstvo je, da potem delaš kar naprej, prostega časa pa bolj malo. Saj mi ni težko, da je le zdravje, a….
Žalostno je le to, da z rednim 8 urnim delavnikom praktično ne moreš preživeti.
Cca 50€ več dobim, kot a zna kdo čarati,s tem, da delam vse nedelje pa praznike. To ni za živet, to je za preživeti.
Pač ne kupujem si sadja, ne zelenjave oz res zelo malo, ne keksov, ne sokov, kupim si najcenejši sirup, ki ga imam za en mesec, če ga zmanjka pijem vodo, ne kupujem jogurtov, osnovne stvari si pač kupujem, liter mleka za en teden, kruh si pečem doma, meso 2x do 3x na teden, včasih je treba iti lačen spat pa gre. Obleke imam ponošene, če si kaj kupim si pač najceneje. Gledam tudi drugje: ugašam luči, da kak cent prihranim pri elektriki, zapiram vodo, glede kurjave tudi stiskam pač se pa bolj oblečeš zvečer in gre…res pa Bog ne daj, da se kaj pokvari in, ko se bo ne vem, kako bo šlo. Nimam pa limita,ker samo en mesec je dobro potem si na istem, na mesec isto dobiš.
Ne vem, kako naj začnem, da se kdo ne bo čutil napadenega. Res je, imam več plače, kot jo navajate. Ampak, ne vem, navajena sem že od malega bolj skromno živeti.
Preseneča me, da jeste meso 2 do 3x na teden. 2 kg kvalitetnega dobiš tudi za do 10 €. Le tega imamo doma za dva člana za skorajda cel mesec. Ne pijem sokov, ki so prazne kalorije, odžejan nisi, temveč si postrežem s kvalitetno vodo izpod pipe. V zimskem času kombiniram s čipkovim čajem in žličko cedevite. Kruh, ja absurd, če daš za 1/4 sedaj več kot 0,50 c, včasih si dal pa za celo kilo približno toliko. Obstajajo tudi dobri toasti 400 g, ki jih imaš lahko tudi za 14 dni, če ravno ne poješ celotnega zalogaja v dveh dnevih. Jem izključno navaden jogurt, ki je še najbolj zdrav. Sadnih ne maram, ker je sama maščoba. Raje v ta namen kupim sveže sadje.
Kar se tiče pa položnic, ne vem, dva sva pri hiši, pomivamo, peremo in vse kar paše zraven. Zadnji poračun nam je bil v plus, in nismo plačali 4 mesece za položnico nič, ker smo prejšnje leto preplačali. Me je sekiral nekdo zaradi električne pečke, da bo poračun velik, no ja, pa še vedno nisem pokurila vsote, ker smo dobili pri poračunu manjši znesek.
Za želodec ni dobro iti lačen spat, sit pa tudi ne. Korenje, jabolka, pomaranče niso predrage, da si jih ne bi mogla privoščiti namesto mesa 3x tedensko. Iz slednjega sem povzela kar sem, da morda sploh ni tako hudo. Če pa skrbiš samo za ritko tvojega partnerja, ki bi jedel vsak dan meso, pa ga naj sam kupuje. Če že moraš hoditi sama lačna spat.
Štefka…
Ne, ne skrbim za ritko svojega partnerja, pač privoščimo si 3x na teden meso in, če hočemo kaj narediti doma, ja je treba iti tudi lačen spat. Jaz in partner večerje ne jeva, če je že lakota si pa kak košček kruha privoščiva. Partner je brezposelen – dela ne dobi ma išče tudi najslabše delo, kljub temu, da ima univ. izobrazbo. Navaden jogurt recimo, da je 20 centov – pol računaj koliko pride za tri osebe na mesec. Pomaračne so poceni, mogoče zate, meni 1€ veliko pomeni. Če bi jaz in partner dobila delo, za kar sva se izobraževala, bi nomalno živeli. Res nimava limita, sva vedno v +, ampak to ni življenje, ne privoščimo si popoldnoma nič, ven iz ust si jemljemo, da preživimo, to je pa naša ljuba državica, eni se basajo z denarjem po par tisoč evrov na mesec, eni pa ne moremo normalno živeti. Svinjarija.
živjo,
sicer imam nekaj višjo plačo ampak sem s porodniške ki je znašala 329€ čez tri mesece pa bom spet na porodniški in bo verjetno manj kot 100€ višja. kako nam je uspelo sploh ne vem, kako nam bo sedaj pa še manj, glede na to da partner nima zaposlitve za nedoločen čas.
moj namen ni jambranje ker se bo verjetno usul plaz negativnih komentarjev da ne rabimo biti 4je….. hočem samo dodati svoj komentar ko slišim stavek imejte mladi otroke……predvsem pa na Pahorjev stavek da komaj preživi s 3000€-če bi navadni smrtniki dobili enkrat letno tako plačo bi si s toliko denarja lahko marsikaj privoščili
Kako preživeti s 336 evrov pokojnine na mesec? Kako obdržati dostojanstvo, ko država in večina državljanov pljune na 40 let in en mesec tvojega trdega dela? Kako je delati v neznosnem prahu in strupeni emulziji, kateri imam zahvaliti, da mi ni bilo treba kupovati vsaj acetona ob izjemnih priložnosti, ko sem si lahko dovolila imeti polakirane nohte? Kako je bilo delati na delovnem mestu, kjer sta prej bila zaposlena dva delavca z osebnim dohodkom v povprečju po 700 evrov in potem sam v enakem obsegu, v osmih urah preložiti osem ton materiala, za borih 400 evrov na mesec? In tako iz dneva v dan, iz meseca v mesec, iz leta v leto. Dobro jutro, spoštovane gospe in gospodje, končno ste ob 500 evri spregledali! Kje ste bili od leta 1991?
Ste sploh opazili, da ob vas živijo tudi navadni, zelo pridni in požrtvovani fizični delavci? Se zavedate, od kdaj so fizični delavci v recesiji? Saj ste doma prejemali več socialne podpore, kot mi plače! Pa naj vam šola ne bo izgovor, tudi mi nismo totalno nepismeni, marsikateri med nami imamo V stopnjo izobrazbe in zelo malo sreče. Smo pa večinoma priseljenci, ki ste nas potrebovali za opravljanje tako težkega dela. Zakaj nihče ni dvignil svoj glas proti takemu izkoriščanju? Visoko izobraženi, pametni in cenjeni gospodje, ki so botrovali temu, imajo diplome, ki bi lahko užalile marsikatero stranišče! Ni treba imeti nobene šole, za zdravo kmečko logiko: brez močnega temelja niti ena hiša ne zdrži dolgo, sesuje se vase. Molčali ste, ko so požrešno jemali vse, kar se je dalo postrugati, izbiti iz temelja, stanjšali so ga do nerazpoznavnosti. Normalno je, da se zdaj zibajo stene, saj se nimajo na kaj opreti, če ne boste pripravljeni povrniti tisto kar je vzeto temelju, kmalu lahko pričakujete, da se bo tudi streha sesula. Toliko, v razmislek.
Pa, prosim, brez zamere, to so dejstva, ki tudi meni niso všeč, ampak me ne presenečajo, le čudim se, da se hiša ni začela podirati že veliko prej. To politično podkupovanje časa, ki so si ga mandatarji v imenu miru in lastne koristi, s krediti kupovali, nas bo vse skupaj predrago stalo.
Forum je zaprt za komentiranje.