Kako preprečiti spam pošto?
Odprla sem nov naslov na email.si strežniku, ki končno spet deluje. Že po nekaj dneh na novi naslov dobivam goro spam pošte, vsa je iz tujine.
Očitno med surfanjem po različnih straneh prihaja do nameščanja spy programov, ki posredujejo mail naslov na različne naslove. Ali to pomeni, da je priporočljivo po vsakem surfanju pognati še AdAware? Ali obstaja kakšen drug način, da email naslov, ki ga uporabljam, ostane skrit tujim očem?
Spamerji so zviti tiči, zato so izumili programčke, ki delujejo podobno kot iskalniki.
Pregledujejo strani po internetu in iz njih probajo izluščiti podatke o emailih.
Tako da načeloma, če si mail napisala na med over net in če je tak program naključno ali preko linkov prisurfal do te strani, potem je tvoj mail naslov lahko že v bazi tečnih spamerjev.
Nikoli in nikdar nikamor ne vpisuj svojega naslova! Kot je povedal že hmmm, obstajajo programi, ki prečešejo spletne strani in izluščijo naslove. Tudi če imaš svojo spletno stran, jo bo prej ko slej obiskal tak program. Še stara finta iz newsgroupov:
odpiši mi na:
še prej pa iz naslova odstrani vse x-e in y-e
Sliši se enostavno, ni pa izvedljivo, saj moramo naslov marsikje vpisati, da dobimo povratno informacijo ali se registriramo za neko storitev.
Poleg tega spy programi naš naslov lahko preberejo neposredno iz računalnika oz. prejete in poslane pošte.
Skratka, še nihče ni dal ustreznega odgovora Nataški, kako se učinkovito zaščititi pred spam pošto.
Za takšne registracije uporabljam poseben naslov, ki sem si ga ustvaril prav za ta namen. Uporabljam tudi požarni zid, vsake toliko pa poženem tudi spybot in se skrivam za anonimnim proxyem. Če gledam nage babe pa ugasnem tudi javo in java skripte. V življenju sem dobil dva spama – oba iz Slovenije. Po moje je šlo za zlorabo kakšnega administratorja, ki servisira strežnike večim firmam. Za nekatere sem sicer paranojik, ampak moja zasebnost uber alles.
Za Natašo pa tole: ukini svoj trenutni naslov in si naredi novega. Potem pa zelo previdno naprej.
Forum je zaprt za komentiranje.