kako porabit paradižnik?
Srečnica!!! Mi ga imamo tako malo, da smo obsojeni na pelate. 🙁 Pri nas se še najbolje obnese, če naredim paradižnikove osnove za omake, ki potem pristanejo na testeninah, picah, rižotah, lazanjah.
Stenstaj ga na čebuli, dodaj bučke, papriko, česen, por, peteršilj, skratka, zelenjavo po želji, rahlo osoli, kuhljaj do želene gostote in mehkobe, ohladi, v posodice in v skrinjo. Take osnove so v naši kuhinji zelo dobrodošle zaradi vsestranske uporabnosti. Kosilo je s tako osnovo zelo hitro sčarano.
Meni je samo eno leto uspelo narediti res dobro paradižnikovo omako, sicer podobno kot Ajda. Hotela (in samo enkrat uspela) sem tisto gosto sladko italijansko paradižnikovo omako, ki je sladka od sonca v paradižniku in kuhanja, brez pičice dodanega sladkorja.
Po Babinem receptu sem najprej počasi zdušila kar precej čebule, nato dodala olupljene in narezane paradižnike. Prav po italijansko bi moralo biti samo meso, še semenje in tekočino bi moral dati stran. Potem tole lepo počasi kuhaš, kar dolgo, kakšno uro ali še več. Bolj ali manj samo soliš, dodaš baziliko. Omaka se zgosti in ima božanski okus.
Jaz imam vedno znova pred očmi film Boter (ali kaj je že), kjer zloglasni mafijec na družinskem srečanju kuha svojo znamenito paradižnikovo omako, stalno ima pokrito in hodi mešat, na kuhalnici poskuša, zelo dolgo traja. Na vrhuncu se prepletata dve drami, ena so mamila in policija, druga je omaka, možakarja stalno skrbi omaka, skoz naroča babici in vsem, da ne bodo pozabili mešati njegove omake.
Lahko jo zamrzneš v lončkih, v vrečkah. Po moje bi jo lahko naložila tudi v vroče manjše kozarčke, zaprla s pokrovčkom in počasi ohladila. Pri nas drugi žal ne marajo preveč paradižnikove omake, zato je samo zame nekaj lončkov dovolj in se ne ukvarjam z drugimi načini. Drugače bi se.
Ja, iz take osnove je hitro pravo kosilo.
LP Mimi
Za bolj lene je najboljša varianta, da daš v zmrzovalnik kar cel paradižnik. Izberi pa le take, ki nimajo nekih “napak” (razpok ipd.) na sebi, ki bi jih bilo treba izrezat. Torej samo opereš in daš v vrečki v zmrzovalnik. Pozimi se potem lahko enega po enega jemlje ven – postenejo podobni kroglam za biljard :-))) Pod vročo vodo se kar sami olupijo in že čez nekaj minut se jih lahko razreže ter vrže v katerokoli omako, golaž, juho …
Forum je zaprt za komentiranje.