Kako pomagati 20letniku v depresiji
Sin je pustil šolo, do korone je še delal preko študenta potem se je vse ustavilo. Ždi v svoji sobi, prijatelji ga več ne zanimajo, punce nima. Občasno z njimi igra igrice preko računalnika. Shujšal je saj nima apetita. Minimalno se pogovarja, pove da je svet krut in materialističen. Odklanja terapevtako pomoč. Njegov oče naju je zapustil ko je bil star 2 leti in se poročil v tujino. Stikov nimata. Vse kar ima od očeta je mesečna preživnina. Po fb gleda kako očetova nova družina potuje in se zabava, midva komaj shajava. Nimava drugih sorodnikov s katerimi bi se družila.
V šoli je šprical pouk, začel kot odličnjak nato na sredini pustil in se ni več vrnil. Nič ga ne veseli. Iz prej veselega in družabnega fanta je nastal zagrenjen mlad fant, jezen na cel svet. Komaj gre ven iz hiše.
Kako naj mu pomagam?
Uf, dober teraoevt je res resitev, naj to jezo v sebi preusmeri v produktivnost!
Jeza je zelo mocno custvo, terja veliko energije, ce vso to energijo od jeze preusmeris, lahko gore premikas.
Druga stvar, nehaj ga razvajat!
Ce noce terapevta, kovcke pred vrta in naj gre. Kruto! Srce se ti bo strgalo! A zal nujno! Ker ko ni druge in si prisiljen se sam boriti za prezivetje, ni vec depresije in grdega sveta, ampk delas in se boris.
Mladostnik v depresiji, 09.01.2022 ob 15:54
Sin je pustil šolo, do korone je še delal preko študenta potem se je vse ustavilo. Ždi v svoji sobi, prijatelji ga več ne zanimajo, punce nima. Občasno z njimi igra igrice preko računalnika. Shujšal je saj nima apetita. Minimalno se pogovarja, pove da je svet krut in materialističen. Odklanja terapevtako pomoč. Njegov oče naju je zapustil ko je bil star 2 leti in se poročil v tujino. Stikov nimata. Vse kar ima od očeta je mesečna preživnina. Po fb gleda kako očetova nova družina potuje in se zabava, midva komaj shajava. Nimava drugih sorodnikov s katerimi bi se družila.
V šoli je šprical pouk, začel kot odličnjak nato na sredini pustil in se ni več vrnil. Nič ga ne veseli. Iz prej veselega in družabnega fanta je nastal zagrenjen mlad fant, jezen na cel svet. Komaj gre ven iz hiše.
Kako naj mu pomagam?
Kako to, da ni nobenih sorodnikov?
Pa prijatelji? Sošolci, družinski prijatelji?
Nimata obiskov? Zakaj komaj shajata? Kaj imaš tako nizko plačo? Poskrbi, da bo večja.Greš naprej na izobraževanja, zamenjaj službo.Kakšna bo pa potem penzija, če imaš zanič plačo? Zaradi očeta, ki potuje in ga ni – še ni treba biti depresiven.Tudi moji ga niso imeli, pa smo vseeno normalno preživeli.
Kdaj je bil odličnjak?
V osnovni šoli?Naj gre na poklicno triletno, tisto bo pa menda že opravil.
In zakaj je jezen na cel svet? Očitno se ne znajde, ti pa očitno tudi nisi spodbujevalno okolje zanj s tvojo nizko plačo.
A nimaš prijateljic, da bi klepetale, se smejale in da bi bil doma živ žav?
Pa še brez sorodnikov, tudi jaz bi pri tebi umrla od dolgčasa.
Se pa opravičujem, ker vseh razmer ne poznam.
Ampak po tem kar si napisala, mene bi tudi pobralo od samote in dolgčasa…
dober terapevt, 10.01.2022 ob 17:30
Uf, dober teraoevt je res resitev, naj to jezo v sebi preusmeri v produktivnost!
Jeza je zelo mocno custvo, terja veliko energije, ce vso to energijo od jeze preusmeris, lahko gore premikas.
Druga stvar, nehaj ga razvajat!
Ce noce terapevta, kovcke pred vrta in naj gre. Kruto! Srce se ti bo strgalo! A zal nujno! Ker ko ni druge in si prisiljen se sam boriti za prezivetje, ni vec depresije in grdega sveta, ampk delas in se boris.
to nikakor ne sme narediti, ker se nikoli ne ve v kakšni situaciji se trenutno nahaja. Lahko je samomorilen in bi kovček pred vrati bil usoden. Fant je v konstelaciji (zagotovo) ima dva konflikta levo in desno na možganskem korteksu, točno bi se ugotovilo na podlagi razgovora, ampak če ne želi razgovara in pomoči bo težka. Pokliči kakšno brezplačno številko, kjer pomagajo mladim in jim razloži situacijo in ti bodo svetovali kaj lahko storiš in morda tudi vedo za kakšnega terapevta v vašem kraju
Pa še to : kdo ti je rekel, da je v depresiji? Mogoče se ne znajde, pa ima nizko samopodobo.
Ne razumem pa tudi tega, da si mu dovolila, da je pustil na sredi šolo.
Ali delat, ali v šolo.
Normalno, da bluzi , če doma sedi in se mu nič ne ljubi.Mlad fant mora vozit šajtrgo, delat na dan najmanj osem ur, da se zmatra in da zvečer pade dol.
A misli, da če mu ne priletijo petke, tako kot je bil navajen, da je konec sveta.
Draga mama, jaz te imam na sumu, da ga ne znaš pognati in spodbuditi naprej.
NATUROPAT442, 10.01.2022 ob 17:42
to nikakor ne sme narediti, ker se nikoli ne ve v kakšni situaciji se trenutno nahaja. Lahko je samomorilen in bi kovček pred vrati bil usoden. Fant je v konstelaciji (zagotovo) ima dva konflikta levo in desno na možganskem korteksu, točno bi se ugotovilo na podlagi razgovora, ampak če ne želi razgovara in pomoči bo težka. Pokliči kakšno brezplačno številko, kjer pomagajo mladim in jim razloži situacijo in ti bodo svetovali kaj lahko storiš in morda tudi vedo za kakšnega terapevta v vašem kraju
Res je.
slabe strani, 10.01.2022 ob 17:44
Pa še to : kdo ti je rekel, da je v depresiji? Mogoče se ne znajde, pa ima nizko samopodobo.
Ne razumem pa tudi tega, da si mu dovolila, da je pustil na sredi šolo.
Ali delat, ali v šolo.
Normalno, da bluzi , če doma sedi in se mu nič ne ljubi.Mlad fant mora vozit šajtrgo, delat na dan najmanj osem ur, da se zmatra in da zvečer pade dol.
A misli, da če mu ne priletijo petke, tako kot je bil navajen, da je konec sveta.
Draga mama, jaz te imam na sumu, da ga ne znaš pognati in spodbuditi naprej.
Polno obsojanja, obsojanja. Tega ne potrebujeta več.
Moč misli, 10.01.2022 ob 17:47
Polno obsojanja, obsojanja. Tega ne potrebujeta več.
Ni ravno obsojanje.Ampak : En mlad fant pri dvajsetih res ne more sedeti doma in gledati vse dni v zrak.Treba ga je nekam usmeriti, spodbuditi, tako rekoč pognati, da bo fizično delal ali pa delal šolo.Ker doma dalj časa bluziš, manj se ti ljubi.Saj ni star 90 let, da bo doma posedal.
Treba je delat in biti aktiven.
Če bi jaz 40 let nazaj sedela doma za računalnikom in gledala v zrak, bi mi moj oče tako pripopal, da bi letela skozi zaprto okno.
Pa še prav bi imel!
Tole ujčkanje, pa sedenje za računalnikom, pa prenehanje srednješolskega izobraževanja…to absolutno ni zdravo za mladega junca, ki je poln moči!
Kakšen terapevt, fizično delo mu manjka!
Treba ga je vpisat v poklicno šolo…in absolutno jo mora dokončat.Kaj pa bo delal v življenju?
Sedel in depresiral?
Dajte no mir!
Razen, če je res bolan.Potem naj pa vstane in gre k zdravniku!
Jaz takega fanta ne bi gledala doma!
Da bi se cele dni praskal in ne bi bilo nič od njega!
Ali – ali!
Jaz bi mu dala ultimat!
To, da je sin cele dneve doma pred računalnikom, je popolnoma nesprejemljivo! Nima se kaj smilit sam sebi.
Obvezno ga je treba vpisati v poklicno šolo, ki jo mora izdelati in si nato poiskati delo. Ni vsako malodušje depresija!
Eden od mojih otrok tudi ni bil za študij, po poklicni šoli sem ga nagnala delat! Poišči mu kakšnega terapevta, ali vsaj kakšen moški lik (morda imaš vsak kakšnega sorodnika). Fant potrebuje spodbudo in odločnost, ne pa jokanja in smiljenja samemu sebi.
slabe strani, 10.01.2022 ob 21:07
Ni ravno obsojanje.Ampak : En mlad fant pri dvajsetih res ne more sedeti doma in gledati vse dni v zrak.Treba ga je nekam usmeriti, spodbuditi, tako rekoč pognati, da bo fizično delal ali pa delal šolo.Ker doma dalj časa bluziš, manj se ti ljubi.Saj ni star 90 let, da bo doma posedal.
Treba je delat in biti aktiven.
Če bi jaz 40 let nazaj sedela doma za računalnikom in gledala v zrak, bi mi moj oče tako pripopal, da bi letela skozi zaprto okno.
Pa še prav bi imel!
Tole ujčkanje, pa sedenje za računalnikom, pa prenehanje srednješolskega izobraževanja…to absolutno ni zdravo za mladega junca, ki je poln moči!
Kakšen terapevt, fizično delo mu manjka!
Treba ga je vpisat v poklicno šolo…in absolutno jo mora dokončat.Kaj pa bo delal v življenju?
Sedel in depresiral?
Dajte no mir!
Razen, če je res bolan.Potem naj pa vstane in gre k zdravniku!
Jaz takega fanta ne bi gledala doma!
Da bi se cele dni praskal in ne bi bilo nič od njega!
Ali – ali!
Jaz bi mu dala ultimat!
V starih časih so res takole delali, danes nam na srečo ni treba več. Za preživetje ni več treba trdo delati, imamo prvič v zgodovini priložnost, da delamo na svojem psihičnem zdravju in sreči. To si lahko privoščimo. Včasih pa je bilo treba le trdo delati in nikomur ni bilo mar, kako se ti zares počutiš.
Zadnja stvar ki jo mladi fant potrebuje je da ga še mati zapusti!
Vsi ostali so ga že.
Kje naj najde moški lik? Še lastni oče noče biti oče, misliš da se moški kar ponujajo? Fukcali bi vsi, odgovornosti ne bi nihče prevzel! Tujca tudi ne privlečeš kar tako v hišo.
Kako spraviš v šolo 20 letnika? Ga vlečeš za ušesa? Še vpisati ga ne moreš ker je polnoletna oseba!
V starih časih so res takole delali, danes nam na srečo ni treba več. Za preživetje ni več treba trdo delati, imamo prvič v zgodovini priložnost, da delamo na svojem psihičnem zdravju in sreči. To si lahko privoščimo. Včasih pa je bilo treba le trdo delati in nikomur ni bilo mar, kako se ti zares počutiš.
Prav.Potem naj sedi doma in pestuje svoje psihično zdravje – po tvoje. Po moje je pa tako :
Da še vedno velja, da mora biti mlad fant ZAPOSLEN.In to fizično.
Mlad je, poln moči, pa naj dela! Ujčkanje še nikomur ni prineslo kaj dobrega!
In ko bo fant delal, ko bo zaposlil telo in možgane, ne bo treba nobenega zdravnika!
DELO je zdravilo za mladega fanta!
Torej mora mama uporabiti besede, ki nedvoumno in brez pardona peljejo v delo!
Lahko pa ga pomiluješ, prineseš tri tabletke…pa bo lepo naprej sedel doma, dokler ne bo dopolnil 70 let…
Zadnje, 10.01.2022 ob 21:43
Zadnja stvar ki jo mladi fant potrebuje je da ga še mati zapusti!
Vsi ostali so ga že.
Kje naj najde moški lik? Še lastni oče noče biti oče, misliš da se moški kar ponujajo? Fukcali bi vsi, odgovornosti ne bi nihče prevzel! Tujca tudi ne privlečeš kar tako v hišo.
Kako spraviš v šolo 20 letnika? Ga vlečeš za ušesa? Še vpisati ga ne moreš ker je polnoletna oseba!
A kako?
Z besedami in strogim glasom, ki ne dopuščajo niti najmanjšega pomisleka, da bi bila možna kakšna druga opcija!
Jaz bi mu dala par opcij na razpolago : 1.poklicna šola 2.Produkcijska šola v Ljubljani 3.redna zaposlitev v proizvodnji
Pa naj se odloči sam.
Popustila mu pa ne bi.
Sedanje stanje mu pa ZELO škoduje.Ker samo sedi in bluzi.
Morijo ga v prvi vrsti, ker je vrstnik to, da je pač v razpadli družini. Ki po drugi strani uspeva. Vama pa gusti. Verjetno je pridobil manjvrednostni kompleks, ker opazuje, da gre vsem bolje kot vam doma. Da je stanje takšno, ni padlo od danes na jutri. Začni se pogovarjati, tudi, če ga sprovociraš do te mere, da bo zajokal in znorel v smislu, ko ti bo vse zmetal z besedami. Potem se pa pogovarjaj, saj ne rabiš, da si orišeta do potankosti vse, toliko, da se ve, da pripadata drug drugemu. Ne da sta oba na vsak drugem koncu, sama prepuščena v prepadu.
slabe strani, 10.01.2022 ob 22:25
A kako?
Z besedami in strogim glasom, ki ne dopuščajo niti najmanjšega pomisleka, da bi bila možna kakšna druga opcija!
Jaz bi mu dala par opcij na razpolago : 1.poklicna šola 2.Produkcijska šola v Ljubljani 3.redna zaposlitev v proizvodnji
Pa naj se odloči sam.
Popustila mu pa ne bi.
Sedanje stanje mu pa ZELO škoduje.Ker samo sedi in bluzi.
No in kaj, če ne bi zadostil tvojemu firer redu, bi bil na cesti? Ne vem no, morda pri nekaterih uspe, pri drugih ne. Pa saj naj bi poznali svoje bližnje no. Ne vem, kako vam uspe? Ampak, četudi kdo zafura nek odnos, je še vedno možnost, če ne fura svoje jebe. Mišljeno na vse udeležene. Eden sam pa nikdar ne bo nič rešil, če se bori z mlini na veter. Vsak tak ima svoj pristop in ni načina, ki bi bil za vse enak. Če sta pa dva distančna na kupu, bo pač distanca ostala. Ker vsak na svojem bregu čuvata svojo stisko. In je ne bosta izpostavila, ker bo vsaka beseda morda pač ala tepež za njiju. Toksika odnosov nikdar ni lahka. Najprej sebe avtorica, nato bo lažje tudi z otrokom.
Haha, delo v proizvodnji?? Fizično delo nasplošno ni več cenjeno, samo plače poglej. Kitajci delajo fizično za nekaj centov danes! Ta generacija razvajencev pa tega ne pozna, dela, vsi bi bili radi kripto miljonarji, igralci ali pa programerji samo o tem sanjajo, vem za cel kup takšnih. Malo delat pa veliko zaslužit. No ja, sicer pa prihajajo časi, ko bomo morali biti vsi postati mešatarji, da bomo preživeli, ker svet gre k hudiču, pa ne samo zaradi Covida. Problemi naše družbe so globji in bolj zapleteni, sistemski, plod zgrešenih politik naše in tuje politike.
Sicer pa mulec bo prej droge prodajal, kot pa delal v proizvodnji! haha
Strog glas, 11.01.2022 ob 00:22
Strogim glasom???♀️??♀️??♀️ kaj takega lahko napiše samo ženska brez otrok!
:))))))))))))))))) kot da avtoriteta predstavlja zgolj ljudi, ki sončkov nimajo. Zato pa je tako. Malo smetane? Ali juice, ker vode nihče kot pitne ne mara. Jagodke bi zraven. Mnjamnja.
Forum je zaprt za komentiranje.