Kako otrokom preprečite celodnevno buljenje tvja
Imamo Eon Telekom. Otroci pridejo domov iz šole okoli 14:00 in do 17:00 bulijo v TV.
Ne bi nič rekla, če bi gledali nekaj pametnega ali pa vsaj v angleščini, ampak bulijo v ta drekec pekec od sinhroniziranega Nicelodeona in youtube, tako, da jim moram direkt skrit daljinec vsako jutir preden grem na šiht oz dat vse pod kodo – itak čez 2 tedna poznajo vse kode in potem isto sranje dalje.
Sedaj bodo počitnice in mi je samo slabo, ko pomislim – od jutra do 17.00 prilepljeni na tv.
Če nimajo doma, pa hodijo gledat v sosednjo hišo k dediju in babici.
Al pa k sosedom – prijateljičkom.
Ima kdo kakšno bolj pametno rešitev?
Doma izključiš TV iz elektrike. Pri starih starših se domeniš, da za čas, ko je otrok tam, naredita isto. K sosedom ne sme, če ne dobi tvojega dovoljenja. SAj menda ne hodijo kar naokoli, ne da bi prej vprašala, ali smeta?
Dajte se starši malo v red spravit in nato še v red otroke spravit. To vse skupaj ni nič, da vas otroci tako okoli nosijo.
Pri nas so bili vsi zasloni od vsega začetka striktno odmerjeni in nadzorovani. Prav tako smo otroka vedno izpostavljali zanimivim stvarem, tako da odvisnosti od ekrana nikoli ni uspel razviti, ker je bilo vedno toliko zanimivih stvari za počet. Odkar je odkril knjige pa je itak zalepljen med strani.
Da jih boš uspela ne samo odlepit, ampak tudi navdušit za še kaj drugega, bo potrebno delo, ki ga očitno do sedaj niste opravili, ker so vam bili TV ipd. priročen izgovor za zamotit otroke in mir v hiši.
Jaz sem kot otrok pregledal ogromno tv. Res sicer tuje programe in se tako naučil tujega jezika. Moji otroci imajo tudi dostop do tv in yt – gledajo večinoma angleške. Posledično obvladajo angleško zelo dobro. Ko pridem domov, jih steram ven, prej pa vem, da sta za ekrani. Med počitnicami imajo nekaj nalog za opraviti, potem pa lahko komot gledajo tv.
Ko sem doma jaz ali partner ni problema – ni tvja – tablica in gsm sta striktno omejena – sploh, če je zunaj sonce. Med vikendi eno ali drugo laufa izredno redko.
Problem bo sedaj, ko bodo cele dneve sami doma med počitnicami.
Butasto pa se mi zdi, da bom sedaj nosila daljince s sabo na šiht :S
Programi, ki jih gledajo so vsi sinhronizirani – sicer se dajo preklopit na agleški jezik, ampak takoj, ko ugasneš in nazaj prižgeš tv, se preklopi nazaj na slovensko sinhronizacijo.
Nisem več v šoli, razen šoli življenja, pa sem kot majhna preživela kar dobršen del poletja pred televizorjem. Res ni bilo YT in ni bilo 500 kanalov kot danes, ni bilo računalnikov, pametnih telefonov ipd. Da bi imela neke divje hobije, ki bi me spravili ven za pol dneva, tega ni bilo. Sem naredila določene stvari doma, pa ni bilo tega zdaj za ves dan. Torej je preostanek bil za televizor in takratne serije, ki so se vrtele.
Ni blazno vplivalo na moje življenje, razen če bi tisti čas raje namenila za tuje jezike, ker se bi jih laže naučila takrat. Nisem prikrajšana, nisem zaradi tega neumna, nasprotno, nek adrenalinski ali hud športnik pa tako nikoli nisem bila.
Televizor nudi kar ogromno plusov, če so pač že pred tv. Moja angleščina je bila zaradi tega bistveno boljša od vrstnikov. Dokumentarci ti dajo splošno razgledanost, ki je zunaj na piciklu ne dobiš (nič narobe s piciklom sicer).
Hočem reči, da TV ni nujno slaba, ni treba gledati največjih neumnosti, pa tudi če jih občasno, ne bo otrok zaradi tega postal debil ali bo imel okrnjeno življenje.
Ker sem že toliko stara, lahko povem, da mi smo se morali pač sami animirati. Ni bilo nekih taborov in tečajev in podobnih stvari. Smo se družili med sabo, malo poigrali, šli ven, naredili doma kaj, prebrali kaj, pogledali TV, in preživeli počitnice. Brez drame. Razen tiste na tv:)
Varovalko ven. Problem rešen. Računalnika ni, ker ga ima mož s seboj v službi, pametnih telefonov in tablic nimajo.
Od nekdaj so pri nas priljubljene kartonaste škatle, pokrovčki, kak kos blaga, stiropora…… lepilo, škarje in gremo. Včasih ustvarijo take stvari, da samo debelo gledam, od kod jim znanje in iznajdljivost. Sicer je potem veliko štale za pospravit in posesat, ampak če ni hujšega….
Skrij daljinc vsak dan drugam in jim naredi lov za zakladom. Ko najdejo, lahko buljijo. Pred tem pa še vsaj za 2 uri opravil.
Tudi jaz zrasla pred tvjem. Danes ga pa doma nimamo.
Končala gimnazijo (ob tvju), končala faks- ne najbolj zahteven in še magisterij. Služba ok, življenje ok. Mogoče sem malo preveč naivna in zasanjana od vseh teh nadaljevank in knjig, ki sem jih prebrala v mladosti. Sicer mi pa nič ne manjka.
Sem tudi jaz ze skrivala daljince, ampak ima vsak tv gumbe na strani.. Sicer ni tako prakticno potem prestavljat, ker moras vstajat, ampak vseeno, to ocitno ni resitev..
Sem ze iz elektrike tudi izklapljala, pa mi je bedno, ker mi potem vedno nekaj z internetom zasteka..
Zdaj vztrajam na angleskih kanalih, pa kar gledata, moram rect da znata ogromno anglescine.
Glede na to, da zte zapisali da imate Eon, je to potem Telemach. Neo ima pa Telekom.
Za Neota ne vem glede starsevskih funkcij, Eon pa ima moznost nastavitve in upravljanja interneta in televizije na daljavo – torej ce ste v sluzbi, otroci pa doma, jim lahko preko telefona omogocite recimo 30 minut televizije, potem pa morajo kaj narediti, ali pa se uciti, da dobijo vec ali kaj podobnega…
Pardon…sem preverila pri možu in imamo Neo – meni je to vse isto .. NEO EON ONE NOE …
Dokupit je moral navaden daljinec, ker smo zraven dobili daljinec s funkcijo “glasovno izbiranje” …to je šele sranje…otrok se samo pokne na kavč in reče “spuži kvadratnik” ali “vohunterji” in ima 1000 epizod na voljo za pogledat.
Forum je zaprt za komentiranje.