Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako organizirate datoteke v vaših mlinčkih

Kako organizirate datoteke v vaših mlinčkih

Zadnje dneve se ubadam z naslednjim vprašanjem…

Doma imam računalnik, star skoraj 7 let. V tem času se je v njem nabralo hudo veliko solate, pošte, dokumentov,… Zadnje čase ugotavljam, da moja struktura razdelitve po mapah tako za dokumente kot za elektronsko pošto ni več uporabna. Zgodi se, da določeno datoteko iščem in iščem,…

Sedaj razmišljam, kako naj vse skupaj malce uredim in organiziram, seveda tako, da bom potem še kaj našla…

Zanima me, kako vi urejate in organizirate svoje mape, pošto, ter kaj brišete in kaj ne?

Očitno imam “hrčkov sindrom”, saj vse zadeve v mojem mlinčku kar naprej nekam kopičim, shranjujem, saj veste “morda bo pa še prav prišlo”. Dogaja se mi tudi, da imam npr. en in isti članek v petih različnih mapah, seveda se zgodi da je zraven še kakšna različica ali več istega članka,… zdaj pa je že zmeda…. Zanimivo je to, da imam npr. v domačih omarah z bolačili zlahka sistem “kar ne oblečeš eno leto, daj naprej ali zavrzi”, pri računalniku pa mi to nekako ne uspeva.

Razmišljam, da bi vse stare datoteke arhivirala na CDje, in začela čisto znova. Ko so mi nazadnje porihtali notesnik v nulo, sem ugotovila, da starih datotek očitno ne potrebujem tako zelo 🙂

Kako je s tem pri vas in kako ste organizirani (če ste)?

“Love is the answer to the final question you ask” – Unknown

Vsak slej kot prej pride do tega spoznanja, da pač res ne potrebuje vse solate na disku. Al je to, ko ti zmankja placa na disku al pa ko rabiš 10 minut samo da najdeš eno datoteko, ki veš, da se nekje nahaja, pa tudi če imaš lepo urejene mapce. Tako da verjetno je res najbolje, da ubereš pot, ki jo imaš pri oblekah. Pa pri računalnikih je še en +, datotek ti ni treba vržt stran, ampak jih lepo arhiviraš na cdje ali dvdje.

Čez par let, ti bomo pa potlej odgovoril, kako najdeš pravi cd izmed vseh tistih tavžent, ki jih boš nalagala v omare 🙂

hehe, pa še ena variacija na tvoj lep podpis 🙂

“No, love is not the answer sex is the answer” – Unknown1
“No no, sex is not an answer, sex is a question, yes is the answer” – Unknown2

Hja, to je običajno težko. Saj veš: včasih se je težko odločiti: kam naj vtaknem recimo “Wega in 150 vročih Švedinj.avi” ?
Pod:
– filmi
– rekordi
– doktorske disertacije
– razno?

Sistem bližnjic sicer lahko deloma odpravi dilemo, ni pa ravno rešitev.
Kaj torej narediti?

Sam sem se odločil za Google desktop search ()
ki je pač google samo da ne išče po spletu ampak po računalniku.
Krasno torej: v iskalnik vpišem “Švedinje” in že mi vrže ven “povezave2 do vseh mojih doktorskih disertacij, kar sem jih spravil na svoj PC.

Toliko.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Hmmm hvala za odgovor.

Saj to vem, le vso svojo moč moram še zbrati, da se znebim solate 🙂

Pa kako potem na CDjih najti solato 🙂 A obstaja kakšen programčič, ki bi ti lepo izpisal strukturo mapic in datotek, da bi to npr. potem nalimala gor na CDjke? Da o pošti sploh ne govorim :(((

Uf, variacija na podpis… A si slučajno že rodil, pa ti nekaj manjka? :))))

Wega hvala tudi tebi za odgovor.

Problem nastane, ko z leti nastane tudi veeeeliko map, pa filmov in podobnega sploh nimam gor, same resne zadeve 🙂

Kaj pa če imaš 150 “Švedinj”?

Dokler so datoteke na disku, je še vse lepo in prav. Bolj žalostno je, ko po nekaj letih vtakneš cd z arhivi, pa jih ni mogoče prebrati. Zato je občasno koristno osveževanje pomembnih arhivov – ponovno kopiranje na nove cd-je in pripis datuma.

Urejanje starih datotek je dokaj zamudno in neprijetno opravilo, vendar se obrestuje. Pogosto najdemo tudi kaj takega, kar je še aktualno pri vsakdanjem delu. Veliko šare lahko mirno leti v koš.

Tistim, ki uporabljate OutlookExpress priporočam pogostejše brisanje stare in nepotrebne pošte.

Datoteke, ki jih arhiviramo na cd-je ali dvd-je, lahko najhitreje najdemo, če vsak cd vnesemo v katalog z enim od programov, ki so na voljo – osebno priporočam WhereIsIt, hiter je in zanesljiv. Vnos shranjenih datotek poteka hitro – s klikom na gumb. Vsakemu cd-ju določimo neko oznako in to je to.

En fascikel s podmapami za musko dljat, enga za dokumente, potem pa še ene par gajbic. V eni je solata in ko začne počasi gnit, jo poknem stran, v drugi je vse v vrečkah itd.
Skratka map ko listja jeseni… Samo ko mi dop**** pa letijo ven, da se kadi 🙂 Jasno, prej kar je uporabnega, spohamo in zamrznemo ali blanširamo.

Pošto pa, če res kakšna duhovita, jo sprintam, ostalo pa zbrišem.

Lp, Lady L

Za arhiv CD-jk pa tega, ki ga je omenil Tajfun.

Zlatolaska pravi:

“Problem nastane, ko z leti nastane tudi veeeeliko map, pa filmov in podobnega sploh nimam gor, same resne zadeve 🙂

Kaj pa če imaš 150 “Švedinj”?2

no saj to je ravno čar googlovega iskalnika.

tudi če imaš 150 datotek s švedinjami lahko – kot v tapravi iskalnik – vpišeš recimo
“Švedinje sendvič” ali pa
“švedinje stodevetinštiridesetič”
“Švedinje reaktor +orbitala -tavtomerija”

a ni to fino?

Aja. Za CDje pa obstaja en MEEEGA program, “Where is it” (išči tudi pod WII) ki je ceo delo fanta, ki je naše gore list. Program je res špica za te zadeve, priporočam. (V bistvu ni samo za arhiv cdjev, tudi za disk je krasen)

Wega, za vroče Švedinje in ostale sexi Slovenke z neta pošlihtat pa je kot nalašč Googlov Picasa 2. Še nisi probal? Mora gret, hehe :)))

Sem, tudi špica od orodja. Boljšega pregledovalnika slik sploh še ni bilo.
Si lahko misliš “history line” od švedinj???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close