kako očistiti tale čevelj: pomoč, ideje
Imam tale model čevlja
https://www.efootwear.eu/plimsolls-caprice-9-24662-28-white-reptile-110.html
So super udobni, a vendar skozi leta se mi zdi,da je tisto kar bi moralo biti belo, nekako tako porumenelo – tako da izgledajo zdaj nekako tako kot vanilija rumeni in srebrni, namesto beli&srebrni… rada bi jih očistila – ampak, ne vem kako, ker površina ni tako gladka, je nek tak čuden hrapav material po vrhu, spodaj sicer usnje. Ima kdo kakšno idejo kaj narediti, da se ne bi uničili?
Razmišljala sem o pranju v pralnem stroju – je varno, bi pomagalo? Če kdo ve kaj narediti se zahvaljujem za ideje in pomoč.
Obstaja Kiwi belilec ravno v te namene; na gobico za “beli rob čevljev” – enostavno pobarva in prebarva in se nič ne vidi, zadeva je spet kot nova – imam in uporabljam za Allstar superge, ki imajo rob in kapico iz bele gume…. Mislim, pa da sem kupila v Italiji, v Ipercoop, ne pri nas…
In jasno še, da tekstilno obutev po toliko letih če je še v pogonu in uporabna pa moraš enkrat tudi oprat – lahko na roke, namočiš v ajmar za par ur, daš zraven en nevtralni detergent ( lahko za posodo, ali pa kak bolj blagi naravni šampon)pa daš potem samo v stroj na eno rundo splaknit in ožmeknit na ne več kot 600 obratov, pa vsak čevelj posebej daš v eno tisto vrečko za perilo na zadrgo, ne oba skupaj ali pa v prevleko za povšter vsakega posebej – da se skupaj ne drgneta; ali pa opereš na kratek cikel v stroju; – na 30 stopinj max, daš prav tako ločeno vsakega v vrečko za perilo ali prevleko, pa uporabiš čimbolj nevtralen prašek ali gel z marsejskim milom. Ne dodajaj raznih Vanish zadev ali močnih zadev za odstranjevanje madežev ali maščobe ala Meglio, ker ti zna uničit tako star tekstil ( zna bit že bolj preperel, znošen, od sončnih UV žarkov tudi obšlesan, malo preperen)
Usnja sicer še nisem probala. Zelo lepo pa mi uspeva pri vseh oblačilih, zavesah in bombažnih čipkah.
Namočim in operem z blagim detergentom, da se izpere osnovna umazanija. Zavijem v PVC vrečke in
zamrznem. Po 48 urah operem po standardnem postopku. Z zamrzovanjem so odstranjene vse vonjave,
posiveli in porumeneli oddtenki, dobijo naravno barvo /verjetno zaradi zmehčanja vode pri zamrzovanju/.
Sem pa dobila idejo, da preizkusim še kaj usnjenega.
Forum je zaprt za komentiranje.