Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KAKO NAREDITI DOBER…

KAKO NAREDITI DOBER…

… kruhov cmok. Prosim za recept in nasvet.

lp

Narežeš kruh na kocke,poliješ z vročim mlekom,približno 1.5dcl.Prepražiš malo na drobno narezane čebulo,peteršilj in jajce.Vse skupaj zmešaš in narediš kroglice.Jaz ponavadi zavijem v alu folijo in potem zrežem.
Dober tek!

P.S-sporoči kako so ti ratali
Lp-Najky

Jaz dodam še malo šunka ali pancete.

Sem pa na kulinariki dobila idejo, da namesto kuhat cmoke maso kar vlijem v pekač in narežem na kocke ali trikotnike.

Je manj packanja in hitreje – dobro pa je ravno tako.

Odlična ideja!

Razloži še postopek.
Narediš maso in potem kako naprej?????
Ali je bolje, da je masa bolj gosta ali da je redkejša?
Ali pekač kaj namastiš?
To pomeni, da se “cmoki” dejansko pečejo. Koliko časa in na koliko stopinj?

(Verjetno kakšnih 15 minut????)

Jaz pa dam:

kruh
mleko
jajce
prepraženo čebulo
ocvirke
na drobno narezan česen
poper
sol
peteršilj
zelo malo moke, ravno toliko, da lahko obikujem cmoke

Skuham na pari – 30 minut. Pridejo zelo dobri in rahli.

Jaz ji delam pa tako:
-Kruh mora biti star najmanj 2 dni, narežem na kockice 1×1 cm ali še malo manjše
-1 večja čebula, nasekljam in prepražim-pustim da se ohladi
-peteršilj nasekljam,
-kruh polijem z mlačnim mlekom primešam čebulo in peteršilj, pustim da se prepoji.
-pazi da ne bo preveč mleka, drugače bo premokra masa, dodam 2 jajci in mešam, malce posolim in popram
– pustim da malo (20minut) stoji
-nato dodam malo moke in premešam
-v posodo nalijem vodo (rabiš jo za oblikovanje cmokov, ker se masa na mokre roke NE prijema)
-v lonec nalijem vodo, v katero boš dala kuhat cmoke- naj zavre-vodo soliš ne preveč, ker si solila že malo maso
-zmoči roke in oblikuj prvi cmok, kar močno ga stisni in ga malo povaljaj v moki ( pripravi si na krožnik moko)odlagaj jih na dilco ali krožnik
-zopet zmoči roke in naredi nov cmok………….

ko voda zavre daj vanjo 1 cmok, počakaj pol minute, če se cmok lepo dvigne in se ne razpade je vse ok-masa ni ne presuha ne premokra
zloži vse cmoke v vodo in naj se kuhaji 11 minut. (tako piše tudi v kuharici in jaz se tega držim)
Ko so kuhani jih poberi iz vode

dober tek!

Odlična ideja!

Razloži še postopek.
Narediš maso in potem kako naprej?????
Ali je bolje, da je masa bolj gosta ali da je redkejša?
Ali pekač kaj namastiš?
To pomeni, da se “cmoki” dejansko pečejo. Koliko časa in na koliko stopinj?

(Verjetno kakšnih 15 minut????)[/quote]

Maso narediš po osnovnem receptu, le da daš 3 jajca namesto samo enega. Čisto vseeno je, ali je malo bolj mehka ali malo bolj trda. Pekač je najbolje obložiti s peki papirjem, lahko pa ga tudi namastiš in potreseš z drobtinami. Maso naložiš v pekač in z žlico (ali pa kar z roko) po vrhu poravnaš. Pečeš pri ca. 200°. Čas pečenja je odvisen najbolj od tega, koliko na debelo imaš naloženo maso, ampak kake pol ure gotovo lahko računaš. Preizkusiš z zobotrebcem – enako kot pecivo.

Pri nas jemo cmoke (kuhane) ponavadi kot prilogo k omakam, ta pečeni narastek pa gre npr. k pečenki, pečenemu piščancu, naravnim zrezkom… ali pa kar tako, samostojno, z zeleno solato.

Kadar pečem piščanca, včasih iz kruhove mase naredim krogle (večje kot za cmoke) in jih naložim na pekač okrog piščanca (mora biti že napol pečen, da je potem istočasno gotovo).

Evo naredila in še fino mi je ratalo.
Recept pa je tak:
suh kruh narezan na kocke
2 jajca (cela)
sol, poper
2-3 dcl toplega mleka
prepražena čebula
peteršilj
moka

VSe skupaj sem spravila skupaj in premešala. Zavila sem vse skupaj v alu folijo in kuhala cca 20 min. Ratalo je fantastično.

Hvala vsem za nasvete.

Super, da je ratalo! 🙂

Mogoče še en nasvetek: kadar kuham cmoke kar tako, jih oblikujem, povaljam v moki in položim v vrelo vodo, brez kakega zavijanja. Samo počasi mora vreti, pa je.

Kadar pa želim cmok zaviti, namesto alu folije uporabim namočen in ožet peki papir. Zmočiš pod pipo, stisneš v pest, razgrneš in še malo otreseš odvečne kapljice. Moker peki papir dejansko postane mehak kot cunja. Iz mase narediš klobaso, jo zaviješ, konce papirja pa prevežeš z belo nitko (ne pretesno, da ne pretrgaš papirja). Prednost pred alu folijo je v tem, da se cmok čisto nič ne prime in je kuhanega zelo lahko odviti, pa še folija včasih počrni, kar mi ne deluje preveč “apetitlih”.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close