Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako naredite dobre testenine s tunino omako

kako naredite dobre testenine s tunino omako

Predvsem me zanima kako naredite tunino omako. Jaz sem vedno nekaj eksperimentirala in ni bilo nikoli tako dobro, kot bi lahko bilo…

Ta rdečo varianto delam s paradižnikom, ta svetlo pa s porom in dodatkom smetane. Kakega ekstra recepta nimam. Je pa to še iz študentskih časov moja najljubša polivka za testenine.

Jaz popražim česen, samo toliko, da zadiši, nato stresem tunino iz piksne skupaj z olivnim oljem, popražim in dodam kislo, oziroma smetano za kuhanje. Če se ti česen prismodi oziroma porjavi, potem bo tudi omaka grenka. Zato moraš biti pri česnu zelo previdna.

Na olju iz tunine piksne popražim stisnjen česen, takoj prilijem paradižnik iz piksne in malo pokuham. Dodam tuno, začimbe )včasih peteršilj ali drobnjak, drugič origano ali baziliko ali provansalska zelišča), na koncu še kako veliko žlico kisle smetane.
Je pa res, da z možem delava podobno, pa moja omakca ni nikoli enko dobra 🙂

Na malo hladne maščobe (olje od tune), dam strok ali dva strtega česna in cca. 4 olupljene in na kocke zrezane paradižnike, posolim in na malem ognju dušim cca. 20 min. Dodam ta večjo pločevinko tune in pustim, da zavre. Ponavadi dodam še žlico kisle smetane in vse skupaj stresem na makarone ali špagete, pomešam in pustim še cca. 5 min. pokrito, da se “okusi prepojijo” 😉

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Na olju popražim čebulo, prilijem pelate/mezgo, začinim s soljo, poprom, origanom, na koncu dodam pa še tuno in strok stisnjenega česna, pokuham in prelijem čez testenine. Parmezan ali mocarela in nasekljan peteršilj…

Naš je pa tak: (mogoče komu malo mimo)

Na oliv. olju prepražim čebulo, dodam tuno iz konzerve , potresem z baziliko, origanom, zalijem z jogurtom in kislo sm., dodam še narezane kapre, na koncu stisnem še limono, če nam paše malo bolj kiselkasto.

V veliko slane vode skuham al dente testenine-školjke, dodam še rožmarin, odcedim. Stresem vse skupaj, nato še malenkost pokuham, pa da se omaka lepo “vsede” v školjkice in dober tek.

Jaz pa prepražim čebulo, dodam papriko, paradižnik, bučke, kakšno začimbo in nakoncu še tuno. Zelenjavo – čubulo, paradižnik, papriko in bučke (mi temu rečemo kar sataraš) pripravim poleti v večjih količinah in jih zamrznem. Sedaj mi to pride zelo prav, saj odmrzneno samo prevrem, dodam tuno in testenine in kosilo je v nekaj minutah pripravljeno.

jaz pa preprazim cebulo, potem dam notri tuno vse skupaj zacinim z origanom in vegeto, dolijem malo vode in ko ta izhlapi dam notri se tri topljene sirčke in kislo smetano. pri nas “pali” 🙂

Moj dragi naredi najboljšo omako iz tune! Nič posebnega – malo navadnega olja + čebulo ki se prepraži, nato tuno z oljem (če je preveč olja, ne vlije vsega), nato pelati v piksni… nato osnovne začimbe-sol, poper, malooo posušenega petršilja…in kuhamo. Nič posebnega…proti koncu kisla smetana…. in spet malo povreti…. Vmes da v omako, če imamo odprto, še kakšno kapjico vina ali pa tudi ne (alko itak izhlapi)-no, odvisno kdo so jedci… če otroci potem brez vina…
Nato da v to omako sveže skuhane al dente testenine…čez ca. 5 min serviramo….. po želji se potrese s paradižnikom.
Recept nič posebnega, ampak je vedno primaaaaaaa!

lepo pozdravljene!

Tole je cisto preprost pravi recept za testenine z tuno kot ga delajo italijani:Cisto malo segrejes olivno olje v ponvi,takoj zatem vsujes nanj tuno(jaz jo dam kar iz konzerve),malce poprazis dodas cel strok cesna(nic ga ne rezes)in petersilja.Tik preden vsujes testenine v tuno vzames ven strok cesna in dobro premesas omako in testenine.Italijani z to pasto ne uporabljajo parmezana.Prav tako ne dodajajo smetane in nic.
Lahko pa naredis tudi omako z tuno in pomodorom(paradiznik).Prav tako dobro…….

Upam, da sem ti pomagala vsaj malo…..

italijanka

hahaha pol pa sploh ne vede kaj so prave špagete z tunino!!!! poslušajte moj recept:
1.sestavine:1krat barila šapagete kontra 5 minuti
10dag naribanega sira(takega da se fajn topi)
5dag suhe salame-drobno mlete najboljša je grajska(narežemo na majhne koščke)
1 kislo smetano
parmezan
kečap
olive (na drobno narežemo)
tunino v olivnem olju
2.priprava: recept za dve osebi: 250 g špagetov barila skuhamo in odcedimo dodamo 2 majhni konzervi tunine skupaj z olivnim oljem ter dobro premešamo, dodamo malo kečapa 10 dag naribanega sira 5dag na koščke narezane salame in dve žlici kisle smetane nato vse skupaj premešamo tako da se sir stopi. Dodamo na drobno narezane olive(po želji) pa ščepec origana za še boljši okus in še malo premešamo da je vse skupaj porazdeljeno.Nato serviramo na krožnike, zraven ponudimo zeleno solato in parmezan ki si ga potresemo po špagetih pa dober tek!!!!! Naj vam tekne!!!!( verjamite najboljši recept poskusite pol pa komentirajte!!!!!

Jas jih naredim po tem receptu:
V posodo damo vodo in malo soli. Ko voda zavre, dodamo testenine in jih kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži. Česen nasekljamo na majhne koščke (če kdo nima rad česna – tako kot jaz – naj bodo ti koščki čim manjši, saj se česen potem lažje razradi). V ponev vlijemo malo olja in počakamo, da se segreje. Dodamo česen in ga malo prepražimo (samo kakšno minuto ali dve). Nato dodamo paradižnik oz. pelate in mezgo. Premešamo, dodamo malo soli in popra ter pustimo, da se duši v pokriti ponvi približno 10 minut. Vmes večkrat premešamo.

Ko se omaka lepo zgosti, dodamo tuno (skupaj z oljem) in koruzo (ter po želji ostalo zelenjavo). Dobro premešamo in pustimo, da se še malo kuha. Na koncu dodamo še baziliko in nariban ali na koščke narezan sir. Omako prelijemo čez testenine, ki smo jih predhodno odcedili in voilla!

Pa dober tek! 🙂

Naj še jaz omenim svoj patent tunine omake. Na olju, ne iz konzerve, popražim eno čebulo, pa malo česna, da zlato zarumeni. Stresem ocejene tune iz konzerve( rumen ovitek, iz hoferja )in še pražim, dodam nasekljan peteršilj, malo vegete, ščep soli, origana, potresem malce z belo moko in polijem s smetano za kuhanje ter še zalijem z vodo po občutku. Počakam, da še malce prevre in je gotovo. Nikoli ne dodajam paradižnika, ker za naš okus vse pokvari. V službi imam možnost jesti tunino omako , pa je paradižnikom, ta vse pokvari. Naši imajo najrajši takšno,….. Pa dober tek !

Na slabo odcejene testenine polijem malo domačega olivnega olja, tuno natrgam na koščke, jo potresem po testeninah,še malo popra.

Jaz pa malo bolj zakompliciram:)

Popražim por (včasih čebulo ali česen), dodam oljke, tuno in malo potenstam. Zalijem s paradižnikom in če ni otrok obvezno še feferonček. Sol, poper, v tem času so špageti kuhani in postrežem. Mi to res velikokrat jemo ampak vedno s paradižnikom.

Prepražim čebulo in česen, dodam tuno, malo popražim še to, dodam narezabe olive, pelate. Začinim (sol, poper, majaron…) in dodam še kapre. Pokuham, vržem gor kuhane testenine, še malo pokuham, dodam nariban parmezan včasih kar v lonec, včasih pa si ga doda vsak po želji.

SESTAVINE za eno osebo:
Pločevinka tune ( mislim, da je 200g)
manjši strok česna
50 g sira ( lahko se zamenja s paradižnikovo omako)
jedilna žlica kisle smetane ( lahko je tudi smetana za kuhanje)
jedilna žlica peteršilja ( lahko se zamenja z baziliko, timijanom…..)

Olje od tune odlijem, na njem prepražim drobno nasekljan česen. Ko zadiši ( ne sme se zažgati, ker bo omaka potem grenka) stresem gor tuno in premešam. Počasi dušim pokrito kakih 5 minut. Vmes naribam sir ( ni važno kakšen). Dodam ga tuni in premešam, da se stopi. Ugasnem ogenj, dodam kislo smetano ter nasekljan svež peteršij. Po potrebi na koncu tudi solim in popram. Če je omaka pregosta ji dodam kakšno žlico vode v kateri so se kuhale testenine.

Obvezno prepražim čebulo ali šalotko, dodam tuno z oljem, par zrezanih oliv, domačo mezgo v kateri so že domače začimbe, domačo zeliščno sol in še malo bazilike. Kuhane testenine zamešam v omako za minutko prevrem in jed je gotova.

Jest pa velik olja, pa velik drobtin, pa velik vegete. Najboljša omaka vseh časov! Heheeeeeeeeeeee

Jaz najprej naradim paradižnikovo omako. Prepražim čebulo, nato pa dodam sveži paradižnik ter lepo pustim dušiti. Ko je omaka končana, dodam 2 konzervi tune (za 1 osebo), ter na koncu kislo smetano po želji ter ogromno parmezana.
Sicer je to tunina omaka s paradižnikom, ampak meni bolj odgovarja 🙂

Testenine po želji, skuham v večji količini vode. Na koščke narezano, sredje veliko rdečo papriko dobro prepražim na olivnem olju, da tu in tam tudi malo počrni. Med peko dobro posolim, da spusti vodo. Papriko nato odstranim iz ponve na krožnik. V isto ponev dodam zopet žlico olivnega olja, na katerem dobro prepražim pol čebule. Nato dodam srok česna in por. To pražim toliko časa, da se začne malo prijemat za ponev in nato dodam 1 dl belega vina. Ko vino izpari in se sestavine zopet malo prijemajo za ponev dodam tuno, ki ji poprej odstranim odvečno maščobo. Vse skupaj še malo prepražim, dodam papriko, ki sem jo predhodno popekel in zalijem z vodo od pašte ( cca, 3-4 jušne žlice). Nato vse skupaj zalijem z približno 1 decilitrom Dukat smetane za kuho. Še malček pokuhamo in na koncu dodam še toast sirček v listiuču. Omako premešam in glede na gostoto dodam še malo vode od pašte. Nato pašto odcedim in jo še minutko kuham v ponvi z omako, da se prepoji in sprime z okusi. Na ta način pride fantastična, sam ne okol govort 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close