Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako naredit zagonski CD?

Kako naredit zagonski CD?

Zdaj, ko imam na novo mašino naložene programe bi bilo mogoče dobro naredit zagonski CD ali image particije, karkoli že, da bi lahko kdaj sformatiral in na novo naložil OS in programe, ko bi vse skupaj začelo že pačasneje delovat. Mogoče že malo zamujam, zasedenost particije je že 5,5 GB kar ne gre na DVD, samo tu je verjetno vštet tudi kak prostor za začasne internetne datoteke in podobno.

Kakšen predlog?

glej takole gre..(vsaj za XP)
z IE snameš dol brezplačni program Macrium Reflect..(brezplačna registracija)
instaliraj in bodi prijavljen na IE da se program “chekirana svoji strani”!! sicer NE moreš instalirat do konca!!

potem zaženi MR in naredi zagonski CD/DVD (jaz ga imam na osnovi LINUX-a)..je pa tu lahko kaj problemov zaradi različnih hardverov in pa kompatibilnosti..

potem pa lahko izvajaš kar želiš..
– image diska na drug disk/particijo..
– image diska na USB (sam ne vem če gre čez 2GB??)
– image diska na VEČ DVD-jev..

tako da je to (vsaj zame) odlična varianta..
mislim, pa da NE moreš naredit Zagonskega in Podatkovnega DVD v enem!!
lp

na usb gre čez 2GB

že že da gre na USB več kot 2Gb, je pa vprašanje če ti zagonski CD, na osnovi linux-a, zna prepoznat USB in z USB prebrat več kot 2GB?? nisem še poizkusil..zato sem raje previdno opozoril..
saj veš, ponavadi mora vse klapat.. ampak v praksi pa ni tako..
lp

Verjetno gre tudi brez inst linux?

ne ne, ne gre za instalacijo linuxa!!
gre za to, da imaš možnost naresti dva različna tipa zagonskega CD in sicer:
-na osnovi linuxa
-Na osnovi win in sicer t.i. BartPE CD, ki pa je malo bolj kompliciran (vsaj meni se je zdelo)..

lp

Sem naredil kopijo C particije, ni bilo težav.

Zagonsko dat je naredil v C particiji v mojih dokumentih, verjetno jo lahko posnamem na cd, če bi se win sesuli.

Sem šel potem gledat kaj dajejo Advance nastavitve, vidim možnosti – Intelligent sector copy ali exact copy of partition, kaj uporabiš?

a je to v macrium Reflect-u??
se že ne spomnim več, je že kar nekaj časa..
načeloma je exact copy točna kopija particije z empty spaceom zraven, medtem ko je inteligent le s podatki zapolnjenega dela..
seveda ima to vpliv na velikost backup datoteke..

lp

Ja v Macrium Reflectu, priporoča Intelligent copy.

če nimaš preveč prostora daj kar Inteligent ja..

še nekaj.., praviš, da si naredil zagonski CD..??
moraš ga zapečt na CD seveda (mislim da je ISO file) ..in ga potem štartaš kot bi štartal WINXP CD ..
ko ga boot-aš se zažene Macrium, ki ti ponudi restavracijo particije/diska -whatever..
ti pa le najdeš tisti “dat” ki si ga nekam spravil (praviš da imaš v Moji dokumenti)..in postopek restavracije particije steče..
če boš dal na DVD pazi ker moraš Zagonski CD ven dajat.. sicer MReflect tudi to omogoča, ampak je definitivno bolje na USB ali na drug disk/particijo..

še se kaj javi
lp

Macrium Reflect je naredil image, enega sem spravil na drugo particijo, še enega pa na dvd. Dat je velika 4,3 GB, tako da nisem niti uporabil kompresije.

Zraven je naredil XML dat in jo shranil v mapo Reflect, ki jo je naredil v mojih dokumentih v particiji C. Mislim, da s to dat, zaženeš image in bi jo bilo res dobro shranit na cd, ki bi bil potem nekaj podobnega kot boot CD.

Daje pa še možnost naredit BartPE bootable live windows CD/DVD, samo ko sem hotel to naredit, je samo odprl mapo Macrium v mapi Reflect in vanjo spravol nekaj datotek. Mogoče je s temi dat image na dvd postal bootable ali recovery dvd.

Zgleda da si dobro zapomni kaj sem delal, ker me je enkrat spomnil, da nisem še naredil recovery cd.

jah nevem pri meni je blo drugač..
jst sm najprej naredil linux boot CD, in sicer tako, da ga je spravil v ISO file, tega sem nato z DVD pekačem zapekel na CD..
šele nato sem šel na “image” variante C-ja…itd..
ko sem vračal particijo na C-ju sem dal notri Boot CD-linux based in šele nato restavriral C particijo iz moje F particije..
seveda če ni potrebe po restavraciji c-ja lahko to normalno delaš iz win okolja..(npr restavracija D-ja iz E-ja)
lp

Sem šel še na linux varjanto, na cd je zapekel mapo ISOLINUX z dat skupaj velikimi, 6 MB.
Verjetno z njo restavrira C particijo iz image, ki je na na drugi potriciji.
Predlaga tudi da preverim cd če dela, ponovno zagnat pc in mora pokazat gonilnike in še kaj. Je varno poskusit, ne da bi začel ponovno restavrirat C particijo in jo mogoče ne bi končal?

ne,ne..
ne bo začel kar sam restavrirat..
moraš mu pokazat in potrdit tako izvorno (npr na F particiji image ki si ga naredil) ponorno mesto (npr C:..tam kamor bi rad “skopiral/presnel” narejeni backup image)..
tako da nč bat..
ti kar zaženi PC iz linux CD-ja da vidiš če sploh dela..pa ne pozabit v biosu dat first boot CD!!
ko se cd zboota tam malo poglej kaj dogaja, in potem na exit..

še to,… teh image-ov maš lahko več..
1. samo win xp
2. ko dodaš bistvene driverje
3. ko dodaš ostalo”slamo”..

tako lahko restavriraš po mili volji, je pa res da so velikosti vsakega naslednjega image-a malo večje..je pa čas restavracije ..pis of kejk-cca 15-25min..če to primerjaš samo z instalacijo win xp…

lp

Sem preveril, zgleda da zadeva dela, sem šel ven, ko je vprašal kje imam image. Enostavna in uporabna zadeva ta program. Je pa trial za 30 dni, upam, da ne bo takrat potekla tudi možnost obnovitve particije:)

Hvala za pomoč simpl, res je zadeva simpl:)

Je pa zanimiv ta moj bios, sem nastavil 1. boot CD, 2. trdi disk, ko sem potem spet zagnal pc brez cd v pogonu, se je brez protesta zagnai iz trdega diska. Zgleda, da lahko kar pustim 1. boot CD.

ni problema..

prav v veselje mi je da sem komu pomagal..
sam namreč kar obupujem, nad tem, da se “vsako leto” menja OS pa da je treba vsak mesec posodabljat to in ono…
in ni čudno, da imajo ljudje toliko težav z PC-ji…da delajo počas itd..

Macrium ..kako trial?? a imaš morda kakšno Pro verzijo??
morda je trial za kakšne naprednejše funkcije, ki potem odpadejo po preteku 30 dni..
v kolikor bi imel kakšne težave se javi ti zrihtam moj download file..

bios je pa tako “pameten” da najprej preveri 1. device in potem nadaljuje po vrsti do 1. po vrsti ki je bootable..

tako da, res je, lahko tako pustiš, vendar ne smeš puščat drugih cd/dvd ploškov v enoti, ker ti bo javljal da ni bootable..

lp

Ta verzija mi je prva prišla ko sem iskal v googlu, zgleda da nisemprave izbral.

http://www.macrium.com/download.asp

ne, ne..
jaz ima tegale ki je free….
http://www.macrium.com/reflectfree.asp

lp

Bom pa še s tem naredi image in zagonski CD, stane me tako samo en prazen CD.

hehe..
ne moreš verjet..
ravnokar sem v 10 min. restavriral mašinko za internet..začel ob 19.05 in glej že dela…
brez iskanja raznih antisyboot-ov pa antivirusev in ur grizenja nohtov..

sem staknil nek “spy” “kao antivirus” program, ki te potem stalno opozarja da si nezaščiten…
bližnjica pa vodi na neko čudno stran, ki ima v nadaljevanju….”p o r n.org”..

pa ne mislit, da sem kje čudno lutal..
na slovenskih PC trgovinah sem šaril..
nazadnje sem bil na elektronika.si…ko se mi je pojavlo..
tako da, malo popazite…

še to, vedno imejte tudi ročni copy vseh mailboxov, načeloma to delam 1x na mesec, če imam pa kakšne pomembne maile pa takoj..

pa lp

Kaj pravzaprav naredi image v tako kratkem času, zamenja okvarjene datoteke?

ne..
prepiše celo particijo z “image” sliko..
kot bi naredil format in dal nazaj VSE datoteke!!! na isto mesto…

seveda je hitrost restavriranje/prekopiranja odvisna od branja in pisanja po mediju na katerem to izvajaš..
če imaš naprimer varianto HDD-particija/particija ali celo HDD1-HDD2 se vse odvija z cca 20MB-100MB/s.. 4GB tako skopira v 200s kar je 3 minute..seveda so tle še “verify” variante, pa klikanje do vseh nastavitev.. tako da je cca 10 min..
iz DVD-ja bo seveda malce počasneje..

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close