Kako najceneje na internet brez kabla?
Naš direktor si je omislil prenosni računalnik in bo postal bolj mobilen. Obvezno potrebuje neomejen dostop do interneta; no, pravzazprav do elektronske pošte (večinoma po Sloveniji in Hrvaška). Na internetu ne bo veliko – mogoče nekaj ur na mesec – toliko, da preveri in pošlje pošto.
V podjetju imamo ADSL dostop, mobilni operater je Mobitel, el. naslovi so Siol-ovi. Kaj priporočate?
Naj nabavi nov GSM aparat z bluetooth povezavo (računalnik ima to možnost), ali naj si omisli PCMCIA kartico (rač. ima tudi to možnost)? Kaj je najceneje in najenostavneje?
Na Mobitelu sem našla “podatkovni bonus” – dodatna SIM kartica za paketni prenos podatkov in paket “maksi prenos podatkov” (2.000 SIT mesečno za 50 MB). Kaj še zraven zaračunajo?
Konkreten GSM aparat z bluetooth povezavo je lahko kaj draga zadeva, če iščete najcenejšo rešitev. Poleg tega bluetooth povezava hitro pokuri baterijo, kako se to amortizira v letu dveh, to ne vem. Druga varianta je tudi konkreten GSM aparat, ki deluje lahko kot modem, z računalnikom pa se poveže prek kabelčka in v USB izhod na računalniku.
Mobilni internet lahko z lahkoto uporabljaš tudi za Siol poštni predal. Je pa potrebno posebej nastaviti SMTP za izhodno pošto na Mobitelov Pinkponk, ker če ne Siol blokira izhodno pošto.
PCMCIA karitco je fajn, poceni (mislim da okoli 20.000 SIT), ampak hitrost povezave je pa še vedno nizka. S paketom UMTS in ornk mobitelom (v akciji 10.000 SIT) dosežeš tudi 430kb/s, je pa mesečna naročnina 15.000 SIT (notri je že 200 min. pogovorov, 200 MB prenesenih podatkov, 200 MMSov in 200 SMSov). Sicer pa itak plačuješ pakete po porabi (MB), zato če ni nujno imet hiter internet, ni panike.
Zdaj je lahko računica naslednja: če direktor pokuri manj kot 200min pogovorov mesečno + 200 Mb podatkov in zato plača 15k npr. v UMTS paketu (veeeelika hitrost, več podatkov). Ali pa plačuje poslovni paket, naročnino ene 3-4k + pogovori (npr. ene 10k če je direktor) + 2k podatki (v paketu maxi GPRS. 50MB v enem mesecu lahko kaj hitro pokuriš, če kaj posrfaš po netu) in daš potem za vse skupaj tudi 15k. Če greš čez, plačaš pa podatkovne megabite še dodatno. Torej naj bo račun odvisen od trenutne zdajšnje porabe.
S katerim UMTS-om pa dosežeš teoretičnih 430kbit/s, v praksi se da baje tam do okoli 200 kbit/s ali pa nekaj več prit?
Z GPRS PCMCIA kartico pa gre tam nekej do 50kbit/s, kar je 4x počasneje, vendar se mi zdi to bolj elegantna rešitev, predvsem zaradi:
1. ni dodatnega napajalnika, kablov, baterije (ni če dela prenosnik bo delala tudi kartica)
2. komunikacija deluje vedno (se dogaja- redko, da BT zajebava)
3. imaš jo not v prenosniku in ne rabiš skrbet za druge finte, samo poženeš ustrezen progam in se povežeš
Preverit je potrebno še pokritost tujine z GPRS, v Hrvaški mislim, da dela, drugje pa odvisno…
Kaj Hrvaški ponudniki sploh pokrivjo svoje ozemlje z UMTS? Ker če tega ni potem ti UMTS varianta verjetno ne bo koristila.
Da bi pa bil mobilni internet POCENI – to pa zaenkrat ne gre (vsaj v primerjavi z ADSL ali kablom), potem pa je še tujina, ki je svinjsko draga. Če bo direktor dosti prenašal, bo pač plačal…
LP
*** S katerim UMTS-om pa dosežeš teoretičnih 430kbit/s, v praksi se da baje tam do okoli 200 kbit/s ali pa nekaj več prit ?***
Evo, glihkar testiram: 460,8 kbps. S telefonom kot kabelskim modemom. Na buetooth leti dosti počasneje. Žal moj t
**** Z GPRS PCMCIA kartico pa gre tam nekej do 50kbit/s, kar je 4x počasneje, vendar se mi zdi to bolj elegantna rešitev, predvsem zaradi:
1. ni dodatnega napajalnika, kablov, baterije (ni če dela prenosnik bo delala tudi kartica)
2. komunikacija deluje vedno (se dogaja- redko, da BT zajebava)
3. imaš jo not v prenosniku in ne rabiš skrbet za druge finte, samo poženeš ustrezen progam in se povežeš****
Se strinjam, samo za mejle brat in smeti pucat je dovolj hitro.
*** Preverit je potrebno še pokritost tujine z GPRS, v Hrvaški mislim, da dela, drugje pa odvisno…
Kaj Hrvaški ponudniki sploh pokrivjo svoje ozemlje z UMTS? Ker če tega ni potem ti UMTS varianta verjetno ne bo koristila.***
GPRS na jugu Hvara dobro laufa, sicer je bogi signal (he, he, morda ga odnaša maestral), UMTSa pa mislim da še nimajo. Tudi v ZDA, vsaj na zahodni obali žal niso imeli UMTSa :(((, imaš pa internet kafe na vsakem voglu. Mimogrede: tudi na Hvaru so internet kafeji na vsakem voglu 🙂
***Da bi pa bil mobilni internet POCENI – to pa zaenkrat ne gre (vsaj v primerjavi z ADSL ali kablom), potem pa je še tujina, ki je svinjsko draga. Če bo direktor dosti prenašal, bo pač plačal…***
Včasih tudi ADSL ali kabel ni opcija, pa mobilni zelo prav pride. V naši ulici npr., kjer smo še v paleozoiku. Vsekakor sedaj s pogovori + internet plačujem enako, kot sem prej plačevala samo Siolu. Meni se splača.
Tinca, kateri telefon? Odvisno kaj rabiš in kaj ti je všeč. Pri meni je bil edini pogoj, da dela na treh frekvencah, zaradi letov čez lužo. Nekateri UMTS aparati namreč tega pogoja ne izpolnjujejo.
Forum je zaprt za komentiranje.