kako naj začnem
Ker mi osnove niso čisto jasne, (zato se oproščam za butasta vprašanja) bi rada vprašala:
Kje programerji delajo nov program?
Zakaj so različni programski jeziki in kateri so najbolj uporabljeni in kje?
Kaj s temi C++, Delphi, Java … in s tem v praksi počnemo, mislim za kaj se sploh rabijo in čemu služijo?
Če hočeš delati v določenem programskem jezuku, moraš imet program ali je to samo način pisanja ukazov in kje se ti pišejo?
Če bi si rada naredila internetno stran, se ukvarjala z grafičnim oblikovanjem, obdelavo slik in filmov, kaj bi se morala naučiti in s čim bi morala najprej začeti – kakšne osnove?
Te stvari me privlačijo, rada bi jih znala čisto zaradi lastnega veselja, vendar ne vem kje naj pričnem.
Ker mi osnove niso čisto jasne, (zato se oproščam za butasta vprašanja) bi rada vprašala:
Kje programerji delajo nov program?
Hmmm, to je pa čisto odvisno, kje delajo nove programe, lahko doma, v službi itd… Če si to mislila.
Zakaj so različni programski jeziki in kateri so najbolj uporabljeni in kje?
Programski jezik je skupek pravil, podatkovnih struktur in vmesnikov, ki programerju služijo kot orodje za izdelavo programa. Programski jeziki se uporabljajo zato, ker sta človekova in računalnikova »govorica« tako različni, da je pisati programje v jeziku računalnika (strojni kodi) nepregledno in nasploh mukotrpno.
Najpogostejši so prevajani programski jeziki. Izvirno kodo prevede v strojni jezik poseben program, ki mu pravimo — logično — prevajalnik. Ko ta enkrat ustvari ustrezno strojno kodo, ne prevajalnika ne izvirne kode ne potrebujemo več. Program lahko poganjamo v drugem računalniku, v katerem ne prvi ne drugi nista na voljo. Večina programja se razpečuje kot prevedeni programi, in izvirne kode zanje sploh ne vidimo.
Prevedeni programi tečejo zelo hitro in navadno ponujajo najpopolnejši dostop do operacijskega sistema, je pa razmeroma težko programirati v njih.
Kateri se najbolj uporabljajo je pa odvisno od podjetja, ki ima pač neko usmeritev, veliko jih enostavno uporablja Delphi, pa C++, Cobol in podobno!
Kaj s temi C++, Delphi, Java … in s tem v praksi počnemo, mislim za kaj se sploh rabijo in čemu služijo?
Programski paket Delphi npr. je napisalo podjetje Borland Inc.(), Java pa podjetje Sun MicroSystems () in podobno.
Služijo nam za kaj naj rečen, za pisanje aplikacij, npr. pisanje
programa za trgovino, ali za izpis nalepk, zato npr. da si lahko
napišeš svoj Excel, itd….
Če hočeš delati v določenem programskem jezuku, moraš imet program ali je to samo način pisanja ukazov in kje se ti pišejo?
Ti moraš načeloma imeti pri sebi prevajalnik, torej program, ki iz tvojega (človeku prijaznega okolja) napiše strojno kodo, npr. primerček programa
v Pascalu:
uses crt,dos;
begin
ClrScrn;
Writeln (‘Jaz sem program…’);
end.
Potem pač s prevajalnikom prevedeš teh nekaj vrstic in dobiš samostojen izvršni program (preveden v strojni jez), kateri ima eno samo nalogo, da pobriše ekran in napiše
na ekranu: Jaz sem program…
Če bi si rada naredila internetno stran, se ukvarjala z grafičnim oblikovanjem, obdelavo slik in filmov, kaj bi se morala naučiti in s čim bi morala najprej začeti – kakšne osnove?
Če bi si rada naredila svojo spletno stran imaš na voljo nekaj možnosti:
– vzemeš si grafični program s katerim potem lahko na zelo preprost način narediš svojo preprosto spletno stran.
Npr. zelo preprost program, ki ima hkrati veliko možnosti, pa še brezplačen je je PSAD pa še v slo. jeziku je.
Za osnovno stran bo kar dovolj, z njim jo lahko v nekaj minutkah lepo narediš.
Te stvari me privlačijo, rada bi jih znala čisto zaradi lastnega veselja, vendar ne vem kje naj pričnem.
Le kar – lepo od tebe in dobrodošla!!
klemenxx hvala ti za odgovor.
Pod kje delajo program sem mislila, na računalniku? Tiste ukaze, ki si jih napisal, kje na računalniku jih napišeš v Windowih ali moraš imet Pascal ali je to tisto okno DOS?
In če prav razumem glede program. jezika. Imaš program npr. Delphi, v katerem nekaj napišeš – seveda na način, ki ga ta Delphi predvideva (ukaze mislim) in potem to spustiš skozi ta prevajalnik in dobiš program, ki nekaj naredi, kot je npr. Adaware?
Kaj zato, npr. sprašujejo programerje katere progr. jezike obvladajo? Ker se med seboj razlikujejo v načinu pisanja ukazov?
Torej, če se želim ukvarjati s grafičnim oblikovanjem ni nujno da imam predznanje o programskih jezikih, ker delam kar s kupljenim programom, ki ga je naredil – programiral že nekdo drug?
Pod kje delajo program sem mislila, na računalniku? Tiste ukaze, ki si jih napisal, kje na računalniku jih napišeš v Windowih ali moraš imet Pascal ali je to tisto okno DOS?
Običajno programske ukaze in podobno pišeš npr. v Delphiju ali pa zaradi mene tudi v Notepad-u (Beležka :))) potem pa pač prevedeš celotno stvar.
Stvar je sicer malce drugačna – ampak načeloma je kar tako..
Lahko jih pa seveda npr. napišeš kar v sami podatkovni bazi (npr. MS-SQL, Oracle, Informix……) Ponavadi je veliko same “biznis” logike kar v bazi napisane..
In če prav razumem glede program. jezika. Imaš program npr. Delphi, v katerem nekaj napišeš – seveda na način, ki ga ta Delphi predvideva (ukaze mislim) in potem to spustiš skozi ta prevajalnik in dobiš program, ki nekaj naredi, kot je npr. Adaware?
Jap – točno tako!
Kaj zato, npr. sprašujejo programerje katere progr. jezike obvladajo? Ker se med seboj razlikujejo v načinu pisanja ukazov?
Seveda vsaka stvar je za nekaj dobra, prednosti/slabosti!!
Torej, če se želim ukvarjati s grafičnim oblikovanjem ni nujno da imam predznanje o programskih jezikih, ker delam kar s kupljenim programom, ki ga je naredil – programiral že nekdo drug?
Poglej – vedeti moraš nekaj malega osnov, ali pa tudi ne.
Imaš možnost da lepo urejuješ stvari, ali pa greš na sistem:
poizkus/napaka/poizkus
lp
Forum je zaprt za komentiranje.