Kako naj 4-letnik izgovori R?
Najbrž tisto klasično vajo »riba, raca, rak« že poznaš. Ob tem se nam je enkrat zgodilo, da smo hčerki prigovarjali: »Reci: riba!«. Dobili pa smo odgovor: »Kit.«
Druga je imela najraje zapletene stavke z dolgimi besedami npr. rabarbara, praprot, srakoper.
“Na vrtu raste rabarbara.
Progasta praprot pokriva tla.
V grmu se skriva srakoper.”
Pri tem pa je kasneje imela težave, da je nekaj časa govorila R tudi tam, kjer je bil pravilen L.
Tretja pa se je na pamet naučila pesem:
»Žolna trka: trk, trk, trk.
Brzojav iz dvajset črk.«
Ponavljala si jo je pri vožnji s kolesom. In nekega dne smo opazili, da so vse črke pravilne…
Prepričana pa sem, da boste »iznašli« še kakšno novo možnost.
Do šole nikar preveč ne komplicirajte, da mu ne priskutite vaj, ki bi mu sicer pomagale. Vadite le, če sam želi. Kake pol leta pred šolo pa, če se stvari ne bodo uredile, pojdite k logopedu in se ravnajte natančno po njegovih navodilih. Pravilno dojemanje črk je za učenje branja in pisanja silno pomembno. Večina otrok pa do sedmega leta začne pravilno izgovarjati črke brez kake posebne terapije.
Za izgovorjavo glasu “R” je potrebna določena spretnost jezika in sicer, da otrok lahko dvigne konico navzgor za zgornje zobe in z njo zavibrira. Glede vaj za ta glas pa je takole. Vaje se izbirajo glede na to, na kakšen način otrok sedaj nadomešča pravi R. Ali je to J ali L ali pa morda pogrkuje (izgovarja r iz grla). Prognostično je najbolje, če ga nadomešča z L. (L je namreč najbližji R-ju glede mesta izgovorjave, konica je že dvignjena). Ustrezne vaje boste dobili pri svojem logopedu, ki ga najdete v skoraj vsakem ZD. Nikakor ne delajte po svoje, ker je lahko narejene več škode kot koristi. Če še ne boste šli k logopedu…raje pustite R pri miru. Priporočam pa, da logopeda obiščete enkrat do 5 leta starosti.
Lep pozdrav
Nataša
Ja, jaz tudi priporočam, da greste čimprej k logopedu in da za božjo voljo ne čakate do osnovne šole. Tudi sama sem imela težave z izgovarjanjem r-ja, ko sem bila otrok in starši so me pri petih letih odpeljali k logpedu – pa je bilo že kar malo pozno, saj imam še danes včasih težave pri izgovorjavi l-ja in r-ja, pa se moram na glasove kar spoznati, ker sem jezikoslovka. Tako da – ne odlašajte.
Nekaj časa sem “manjkala” in medtem se je nabralo kar nekaj nasvetov. Mogoče bi bilo prav, da svoje pisanje zgoraj nekoliko dopolnim.
Anity, če me spomin ne vara, se otroci v tej starosti izgovorjave črke R šele učijo. In čeprav iz istega “gnezda”, vsak od njih potrebuje malo drugačen pristop (kar sem s svojim pisanjem pravzaprav želela povedati). Zares pa smo starši tisti, ki otroke poznamo najbolje in ki smo jih nenazadnje večine osnov v življenju tudi naučili. Včasih smo se ravnali po občutku, včasih poiskali ustrezno literaturo, včasih tudi strokovno pomoč.
Vsekakor je logoped preizkušena rešitev. Vendar samo ob hkratnem sodelovanju ne le otroka, ampak tudi domačih (pri nas smo tako uspešno “premagali” težavo pri nepravilni izgovorjavi črke “s”). In ob tem se spet vrnemo k vaji…