kako kampirate
Hojla
Mene pa zanima, kako kaj kampirate s šotori. Katero opremo nesete s sabo, kateri so vaši najljubši kamp kotički, kako se znajdete v zvezi s hrano in brez hladilnika ….in še tisoč vaših najboljših domislic. Mi smo pri kampiranju še začetniki in bi mi prišel prav čisto vsak nasvet.
Pa čim lepše poletje vam želim.
mi hodimo v glavnem po evropi. s seboj imamo šotor, napihljivo blazino z 12 voltno pumpico, spalke, mizico in stoličke, prenosni hladilnik, mali kuhalnik, nekaj posode, podaljšek z razdelilcem, kladivo za zabijanje klinov, prenosno svetilko, vžigalnik, štrik za sušenje perila, pralni prašek, wc papir, zobna ščetka, zemljevid, dokumenti, kartica in denar. kadar gremo na pot in kjer se da po poti zamrznemo vodo v pollitrskih plastenkah da nam hladi hladilno torbo, potem pa jo še popijemo. v kampih je zanimivo debatirati z ostalimi popotniki, vsak ti pove kaj pametnega kje je bil in kam gre itd. imam pa tudi en spisek potrebščin v wordu, ki ga lahko tudi pošljem. najljubši kamp mi je v čižićih na krku, kamor gremo vsako leto vsaj enkrat vsaj za vikend. je lep miren majhen družinski kamp. prijazni lastniki in čistoča na maksimumu.
Tudi mi kampiramo po evropi, lani tudu v severni afriki. S Seboj imamo vedno šotor, kline, prenosni hladnilnik oz. hladilno torbo ter pretvornik, tako da je lahko vklopljena na 12 ali 220 V, napihljive blazine, ki jih napihnemo kar z ročno oz. nožno pumpo, kuhalnik in bomba, nekaj posode, par gajbic v katerih so hrana in nekaj posode. K vsem tem spada še nekaj baterijskih svetilk, kladiva, pa vrvi vseh vrst, pa ponavadi še kakšen kos polivinila, ki pride zmeraj prav, spalke, mizo in stole, podaljške in razdelilce za elektriko, raznorazne elastike, posode za vodo ( po domače kanistre ), zložljiva lopata, vedno tudi kakšen reflektor na 220 V in plinsko lučko. Verjetno sem pozabila še kaj. Kar veliko krame, ampak do sedaj se nam še ni zgodilo, da bi kaj manjkalo. Se kar splača vzeti kaj preveč kot premalo, ker nikoli ne veš, kje boš in kako se bo potrebno znajti.
Glede hrane – kupujemo sproti. Pijače le toliko, kolikor je lahko damo v hladilno torbo. Kupimo jo že ohlajeno, torba tako zadrži pijačo hladno kar nekaj časa. Vse ostale pokvarjive stvari- salama, sir, meso pač kupujemo v zmernih količinah, tako da v enem dnevu lahko pojemo. Meso kupiš tik preden imaš namen kuhati.
Če te zanima še kaj, pa še vprašaj.
Lp vsem
Kar pogumno na pot. Sama potujem celo s kolesom, kar pomeni, da si s prtljago resnično omejen. Napihljivih blazin ne priporoča, sama pa uporabljam samonapihljive blazine, katero zviješ in je velika le cca 20 cm in premera 10 cm. Ko je napihnjena je visoka sicer le 5 cm, toda če človek ni preveč občutljiv, se da preživet tudi 14-dnevni dopust. So nekoliko dražje!!! Namig: trnutno ima Iglu šport akcijo.
Te samonapihljive blazine so zakon. Razni turbomaximusi se lahko skrijejo. Dejansko imaš občutek, kot da spiš na postelji (vsaj jaz). Drugače sem pa odlično spal tudi samo na armafleksu, vendar mi je velikokrat roka zaspala, če sem jo imel pod telesom.
Midva nabaševa v avto: mizo, 2 stola, eno škatlo hrane, en škaf posode (škaf rabiš, ko greš pomivat posodo), lučko na plin, gorilnik, 2 samonapihljivi blazini, 2 spalki, kakšno deko za vsak slučaj (te dava na zadnje sedeže), hladilno skrinjo (v nekaterih trgovinah prodajajo tudi že zamrznjene vložke, 2 kosa po 1 ojro; v nekaterih kampih lahko tudi zamrzneš svoje; na Švedskem sva doživela tudi to, da sva ta čas, ko so se najini zamrzoval, dobila nadomestne), 2 potovalki s cunjami,…
Nikoli še slabih izkušenj, ampak resnično nikakršnih. Če greva v npr. v Španijo ali Italijo, poskušava spakirat, tako da je čimmanj stvari vidnih. Prej sva to bolj pazila, zdaj ko je avto malo starejši pa ne več tako. Na zadnjem sedežu je hladilna skrinja in deke. Želim si enkrat umislit tisto luštno malo trugico.
kamp se nahaja pravzaprav v klimnu. to je na severovzhodu krka. ko se spustiš v klimno greš skozi cel kraj in na koncu malo ven je kamp.zdaj si ga verjetno že našla na zemljevidu. plaža je kakih 150m oddaljena. drevesa rastejo, tako da je vedno več sence. še enkrat bi rad povdaril, da so lastniki kampa prečudoviti ljudje in mi smo z njimi vzpostavili res pristen odnos.
na naslovu od kampa imajo tudi nekaj slik. http://www.klimno.hr. če te zanima še kaj bolj detaljno pa še vprašaj.
lp
Za kakšno alternativo napihljivih blazin res ne bi vedela. Mi smo vedno uporabljali le to in nimamo težav s spanjem. Prvič smo uporabili tudi armaflexe ampak na tistem se da spati le kakšno noč ali dve, potem te pa začnejo boleti vse kosti na bokih. Vsaj mi smo imeli takšne izkušnje.
Severna afrika pomeni Tunizija. Nismo imeli nikakršnih težav, le kampov je mogoče malo premalo. Ampak smo potem potovanje organizirali tako, da se je vse izteklo super. Letos nameravamo še v Maroko, kar je še en del severne afrike. Mislim, da ne bi smelo biti problemov.
Vi kar pojdite pogumno na pot. Mi smo prvič kampirali pred več kot 10 leti in smo bili tudi začetniki. Izberite si kakšno bližji destinacijo, tako da se lahko vedno v kratkem času vrnete domov, če bi šlo kaj narobe. Je pa seveda tudi zelo pomembno to, ali boste dopustovali le v enem kmpu, ali pa gre za potovanje in boste bivali v kampih. Če prva varianta, potem je tudi krame lahko več, ker je ni potrebno vsak drug dan zlagati v avto. Pri drugi varianti je pa kar pomembno, kaj se vzame in kako se to zbaše v avto, ker lahko prelaganje vsega požre kar nekaj živcev.
zdaj sem se spomnil še na šotor. vedno smo imeli malega iglujčka, ki ga je ena oseba postavila v par minutah. lani smo bili na irskem in smo kupili malo boljši šotor z 2 sobama in predprostorom vmes, pa 4000 vodnega stolpca. problem je bil prvič ker prej nismo pogledali kako se ga sestavi in v večeru smo po kreganju komaj postavili šotor na pol. po praksi smo ga kasneje postavili v približno pol ure in to v dveh. zato bomo na takih velikih potovanjih imeli še malega zraven za primer, ko se samo en dan nekje vmes odpočijemo in gremo dalje.
Isto se je s šotorom nam zgodilo, kot pravi zlomjo, tako da je za potovanja bolje imeti s sabo manjši iglu, ki ga lahko sami postavijo celo otroci v nekaj minutah. Sicer pa s prtljago ne kompliciramo. Imamo kar kuhalnike na kartuše in en električni kuhalnik, samo najnujnejšo posodo, plinsko svetilko, zložljivo mizico s stolčki, turbomaximusa pa imam “puhn kufr” in raje spimo na armafleksih. Vso prtljago (smo 4-članska družina) smo doslej zbasali v prtljažnik avta (ki ni enosprostorec) in pod noge otrokom v avtu. Potovali smo po Evropi in Dalmaciji, redko zdržimo več dni na enem mestu, čeprav smo si lani celo privoščili 11-dnevno kampiranje na Šolti in smo se imeli super.
http://www.jadran-crikvenica.hr/jhcHR/cjenikakHR.htm
Živjo, na tem naslovu imaš cenik za kamp Selce. Ali si že kdaj tam kampirala, je tam lepo?
Mi smo do sedaj kampirali po Evorpi in S Afriki. Letos gremo po Ionskih otokih. S seboj imamo.
– šotor (z vso pripadajočo opremo)
– samonapihljive armaflekse (precej boljše spanje kot na napihljivi blazini, ampak tudi precej dražje)
– spalne vreče
– kamp stoli
– miza
– gorilnik, posoda, stvari za pomivat, začimbe
– plinska luč
– električni priključek (12v pretviru v 220)
– hladilnik
– meh za vodo
– sveče za odganjat komarje
– viseča mreža
…
Supetar, Brač, čudovit mali avtokamp, sami borovci, le priporočam jeklene kline,saj je drugače šotor težko fiksirati, ker je mehka podlaga. Plaža kar blizu, če greš pa malo dalje so odlične plaže od mesta proti hotelom…Od mesta oddaljeno nekaj minut hoje. Ena nočitev, avto+ 2 osebi je stala okoli 100 kun. Priporočam!
Če greste prvič s šotorom, predvidevam, da ste kupili novega, ali pa ste si ga izposodili. zelo pametno si je vzeti pred odhodom kak dan pol urice časa in šotor poskusno postaviti doma. Lahko se vam zgodi, da boste v kamp prišli ponoči in potem se v temi ne boste znašli, kako se zdaj ta reč sestavi. Drga varianta je, da šele po nekaj dneh dopusta, ugotoviš, da šotor pušča. Zelo neprijetno se je zbuditi sredi noči, ko ti kaplja na glavo, spalka je mokra in nimaš nič suhega za preoblečt. Potem preklinjaš, ker se ti doma ni dalo preveriti šotora…
Priporočam, da se v kampu sparkirate poleg kakšnega drevesa. drevesa so zelo uporabna. Poleg sence, ki jo nudijo, lahko nanje obesiš meh z vodo, svetilko, pril…
Priporočam še kakšne plastične škatle ali vrečke z elastiko za hrano- da ne boste imeli mravelj.
Glede blazin- z raznimi turbo maksimusi imam slabe izkušnje- zelo kmalu prično puščati. Sama uporabljam tisti stari tip blazin, ki spominja na odprave čeških turistov. Še vedno jih prodajajo v Induplati in so skoraj neuničljive. Če je neudobno, pa spustim nekaj zraka- da je mehkeje..
Običajne stvari, že zgoraj omenjene. Sem pa vidla, da vas veliko omenja samonapihljive blazine. Midva sva zaenkrat še pri turbo maximusu. Res je, da je ultra mehka, vendar se je izkazalo, da je vsaj topla (v Franciji naju je maja zeblo, ko sva bila brez, tla so bila še hladna, na Siciliji se je tudi kar izkazala). Bo enkrat v prihodnje investicija v samonapihljivo blazino.
Imam eno vprašanje: kako je kaj z električnimi hladilniki? Midva uporabljava hladilno skrinjo, vendar me vleče ideja o hladilniku. Sploh za mrzlo vodo poleti, sadje in zelenjavo, če si več časa na poti in menjavaš kampe. Da bi imela zmrznjene tiste zadeve, mi je pa skoraj utopija.
Moji starši imajo plinski hladilnik, ker v kraju kamor hodita letovat ni elektrike. Malo je neprijetno, ker rabiš seveda še jeklenko. Lahko se odločiš da jeklenko kupiš v kraju bivanja in jo nato prodaš, je pa malo verjetno, da boš porabila ves plin, če boš kupila veliko.
Takšen hladilnik ima tudi majhen zmrzovalnik (resnično majhen).
LP, Tina
Midva sva lani obnovila najino kamp opremo, vključno s šotorom – po dobrem desetletju iglujčka sva nabavila takega z dvema spalnicama in predprostorom, tudi iglujski tip. Ker sem si na turbomaximusu dobesedno zj…. ala hrbtenico (oz. pridelala hernijo diska in operacijo) sva šla tudi v nabavo samonapihljivih blazin. Imava tudi mali hladilnik na elektriko (po moje je 30 litrski) ki ima tudi miniaturen zmrzovalnik, brez katerega ne bi mogla. Gre pa tako realno gledano v tak hladilnik manj stvari kot v eno hladilno torbo, samo z lediskami se ti ni treba ubadat. Dokupila sva tudi t.i. ribiške fotelje, ki se jih zdaj praktično dobi že povsod po razumni ceni. Šotor, 4 stole, in 2 napihljivi blazini (dimenzije 190×120 – dve ležišči) sva dobila za resnično majhen denar v akciji v avstrijskem Hoferju. Se kar splača spremljati njihove posebne ponudbe, sva pa na tisti dan dežurala že ob odprtju trgovine, ker take stvari vedno hitro grejo. Vse skupaj je stalo okrog 200 eurov. Lani so bile te stvari na preizkusu v Primoštenu in se je vse odlično obneslo. Mizico sva dokupila v akciji v Intersparu in je v bistvu zelo zanimiv patent – neke vrste aluminjaste letvice povezane s trakom, ki se zvijejo v rolo, spodaj pa posebej nogice. Ko vse skupaj v dveh potezah sestaviš pride ena taka fina stabilna miza. Žal gremo običajno na bolj stacionarno kampiranje (se ne selimo, kar je moja velika želja), tako da vlečemo malce več komforta s seboj. Če se pa imaš namen selit, je dobro naredit vse bolj po špartansko – oz. zreducirat to opremo na minimum.
No ta del kampiranja in počitnikovanja upam da bom dočakala na stara leta.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.