kako je z obliko?
vprasanja:
Njihova naloga je bila/o zavarovanje klientov …
Ta situacija je bila/ bil razvoj dogodko v povezavi z …
Katera je bolj pravilna varianta oz. ali sta obe pravilni?
Pa še to: če imamo stavek Želim si/se pogovarjati s tabo – kaj je bolj ustrezno, da upoštevamo: želim si (želeti si) ali želim se (pogovarjati se), kaj torej ima prednost pri dveh takih glagolih?
Za začetek si najpreprosteje si pomagaš z vprašalnicami.
Kaj je bilA njihova naloga? Zavarovanje klientov
Kaj je bilA ta situacija? Razvoj dogodkov v povezavi z …
Potem zlahka ugotoviš, da se povedek navezuje z osebkom stavka. Tega se lahko spomniš še iz OŠ ali pa SŠ: gre za ujemanje med osebkom in povedkom, in sicer v spolu, osebi in številu.
Ob tvojem stavku Njihova naloga je bila zavarovanje klientov. lahko ugotovimo, da se povedek ravna po osebku.
SS sicer pozna tudi odstopanje od tega pravila, vendar pojasnjuje le primer odstopanja pri številu: klasičen primer, ki se ga povsod navaja, je: To mesto so Brežice. Povedek se tu ne ravna po osebku, ampak po povedkovem določilu.
Žal pa v SS nisem našla nič o zapisu, kadar gre za odstopanje pri spolu – kot je v tvojem primeru.
Prav zato, ker ni izrecno rečeno, tako ne moreš pisati, je po mojem mnenju dovoljeno/prav oboje.
Ko sem prvotno svetovala, sem se ozirala po ujemanju povedka in osebka, ravno primer z Brežicami pa potrjuje, da je mogoče tudi ujemanje povedka s povedkovim določilom. Vendar kot sem omenila zgoraj, slovnica strokovno pojasnjuje samo odstopanje pri številu, pri spolu pa (žal) ne.
Glede glagola želeti (želeti si) pa takole:
Seveda je pravilno: Želim se pogovarjati s teboj, ne najdem pa razloga, zakaj druga možnost ne bi bila pravilna, torej: Želim si pogovarjati se s teboj. Vendar kot lahko vidiš, se zapletaš s si-jem in se-jem, zato je po mojem mnenju zelo nepraktična in tako svetujem prvo možnost.