Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev KAKO JE S POROD. NADOMESTILOM?

KAKO JE S POROD. NADOMESTILOM?

Pozdravljene,
mene nekaj zanima in sicer – porodniška se mi počasi izteka, odločila sem se, da bom delala do otrokovega 3.leta polovični delovni čas.
Zdaj me pa zanima, če bi se odločila za še enega otroka oz., ko bi začela delat po 4 ure – kako se bi mi plača oz. nadomestilo upoštevalo? Ali ti gledajo za porodniško plače zadnjih 12 mesecev ali to, kar ti pripada 100%. Ker bi bila potem prikrajšana, če delam 4 ure – je plača polovična in porodniška bi bila tudi polovična.
Mislim prav ali je kako drugače?
Prosim za Vašo pomoč oz. obrazložitev. Hvala

Močno bi bila prikrajšana, ja. Za osnovo jemljejo zadnjih dvanajst mesecev. In za tiste štiri ure, ko ne delaš, imaš plačane samo prispevke v višini minimalca. Približno polovico plače bi dobila komaj.

Prispevke v višini minimalca imaš plačane za 4 ure za druge 4 pa v višini plače, ki jo boš prejemala.

Najbolje, da preveriš na CSD in naj ti točno povejo. Nadomestilo je odvisno od plačanih prispevkov, samo ne vem, če prispevki, ki jih zate plača država (torej ne sama) štejejo za izračun višine nadomestila. Logično bi bilo, da ne bi, kako je zares pa kot rečeno preveri na CSD.
Pa še to: od kod ti ideja, da bi bila zaradi manjšega nadomestila prikrajšana? je po tvoje prikrajšana tudi vsaka, ki ima nadomestilo nižje kot ga imaš ti, ali kaj? Je pač vseeno, ali zaslužiš nek znesek v 4 urah ali v 8 urah (tu mislim na višino porodniškega nadomestila, nič drugega); kolikor plačaš prispevkov, na toliko nadomestila lahko računaš in konec (pri čemer pa je postavljena zgornja in spodnja meja).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close