Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kako je prav?

Kako je prav?

Danes sem slišala v enem od Dnevnikov na TVS:

“V hotelu so 102 sobe.” Je to prav?
Meni zveni bolje: “”V hotelu sta 102 sobi.”

Seveda se lahko tudi motim, meni se pač sliši bolje druga varianta. Sprašujem stručkote tukaj na forumu:)))

Lp vsem!

Ne motiš se, “sta stodve sobi” je edino pravilno. Se pa dvojina predvsem na Primorskem izgublja (ali pa morda nikoli ni bila v rabi?)

Motiš se pa pri veliki začetnici, “v enem od Dnevnikov”, dnevnik ima lahko veliko začetnico le, kadar se tako imenuje in ga izrecno omenjamo. Sicer pa je 24 ur, Welt um 20 uhr, Dnevni pregled, Odmevi, Delo, Večer, New York Times … you name it.

“Težava” nastopi, ker večina prispevkov, ki jih novinar pove/prebere v eter, ni lektoriranih. Običajno so lektorirani samo povezovalni prispevki za tega, ki je v studiu in sedi za svojim pultom.

No, če govorimo o Dnevniku na TVS, potem je tako. Za druge dnevnike težko rečem, kakšno prakso imajo z lektoriranjem. Je pa res, to je osnova, ki bi jo moral vedeti vsak malce šolan osebek.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ja no ,.. sej res.

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

BTW: od zgoraj naštetih Welt um 20 uhr ne more bit prav po nobeni logiki.

sem se sproti zmišljeval – Uhr

BTW: Nisi se zmišljeval, temveč si si zmišljeval.

prav, pa ne more bit prav

saj. in kako je že z veliko začetnico po znani stari slovenski kratici BTW in dvopičju?

po tem / potem: različen po men

Res je. Zatipek je pa zatipek, pa če je skupaj ali pa narazen. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Iz govor je tudi vsak zelo pri kladen, tudi če ga pes na repu pri nese.

New Report

Close