Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kako je prav?

Kako je prav?

V današnji Oni berem:
Mentor, kot je bil Pavle, je največ, kar si lahko želiš.
Je to OK? Sama bi namreč napisala: Mentorja, kot je bil Pavle, …

Jelinčin je izdal knjigo Slovenska grb in zastava.
Je naslov pravilen? Sama bi pisala Slovenski grb in zastava

Bi bilo moje pisanje napačno, ali je oboje pravilno?

Mentor je po moje v redu – želja se v tem primeru nanaša na največ, kar si želiš. Če ispustiš pojasnilo katerega Pavleta imaš v mislih: Mentor je največ, kar si lahko želiš.

Drugače bi bilo: Mentorja, kot je bil Pavle, si lahko le želiš.

V drugem primeru bi pa jaz pisal Slovenski.

Z ahom se strinjam glede mentorja v imenovalniku, strinjam pa se tudi z naslovom Jelinčičeve knjige, saj govori o dveh zadevah. Verjetno je v knjigi naveden tudi lektor – lahko pogledaš, zmedana, prosim?

Oba primera sta pravilno pisana.

Da pa te ne bo motilo v prvem primeru, lahko mirno rešiš težavo z vprašanjem KAJ je največ, kar si lahko želiš? Mentor.

v drugem primeru je pa tako: kadar imamo samostalnika različnih spolov in še različno število teh samostalnikov, se zapis pridevnika ravna po samostalniku, ob katerem stoji, ali pa prevlada moška dvojinska ali množinska oblika. Tako slovnica.

Poglej primere: pravilno bi bilo:
slovenski grb in zastava < samostalnika sta različnih spolov (m. in ž.), pridevniška končnica pa se ravna po prvem samostalniku, ob katerem pridevnik stoji in tako bi po slovnici zdržal tudi ta zapis.
V samem pomenu pa gre za dva, grb in slovnico in ta dva sta slovenskA, zato je korekten tudi zapis slovenska grb in zastava.

Zadeva zna biti v določenih primerih malo tečna in je res težko se kar na prvo žogo odločiti, kateri zapis je boljši, ampak v tem primeru je pa kar jasno. Tudi meni je bolj všeč tako, kot se je odločil izdajatelj.

je res tako težko na jasno vprašanje dati jasen odgovor?

Hvala vsem za odgovore.

Za lektorja žal ne morem pogledat, ker nimam knjige.

Pravila in metode morajo biti jasne(a, i) in natančne(a, i).

Kako pa je prav tukaj???

Ravno o takih primerih je govoril moj zgornji post.

Dovoljena sta oba zapisa:
(1) Pravila in metode morajo biti jasni in natančni.
V primeru samostalnikov različnih spolov (m + ž), prevlada pri pridevniški končnici m. sp.

(2) Pravila in metode morajo biti jasne in natančne.
Po slovnici je pravilen tudi ta primer, torej da ima pridevnik, ki sledi zadnjemu samostalniku, ustrezno končnico glede na ta samostalnik (metode > jasne, natančne).

Moram reči, da se sama nagibam k prvemu zapisu, torej da prevlada nevtralnejša moška oblika.

off kors

New Report

Close