kako izvesti zaposlitev za gospodinjsko pomočnico?
Pozdravljeni.
Zanima me, če kdo ve, kako nekdo zaposli nekoga kot gospodinjsko pomočnico – torej če zaposli brezposelno osebo kot gospodinjsko pomočnico? Predvsem gre za to, da bi se ta zaposlitev izvršila en dan pred nastopom porodniškega dopusta, zaradi upoštevanja zadnjih 12 mesecev dohodka?
Vmes je ta oseba po prenehanju delovnega razmerja prijavljena na Zavodu za zaposlovanje – torej brezposelna – in prejema denarno nadomestilo za brezposelnost. Nato vmes ne prejema nič dohodka, potem pa en dan pred nastopom porodniškega dop. jo nekdo zaposli kot gospodinjsko pomočnico. Kako to naredi? Treba je izpolniti obrazec Pogodba o zaposlitvi – ima kdo primer, kako se ta izpolni za gospodinjsko pomočnico?
Pa še to, ta oseba je zaposlena (je torej fizična oseba) pri nekem delodajalcu in zaposli to brezposelno osebo kot gospodinjsko pomočnico – ali je kaka obveza za to osebo, s tem, da je zaposlena, npr. za dohodnino ali kaj takega? Gre le za en dan zaposlitve oz. par dni, nato pa itak nastopi porodniški dopust in če prav razumem vse prispevke nato plačuje sociala. Za tisti dan pa prispevke plača ta, ki to osebo zaposli kot gospodinjsko pomočnico.
Prosim, če ima kdo informacije in nasvete, naj napiše čim več in podrobno.
najlepša hvala
hojla,
vem, da se da, ne vem pa če ti bo uspelo točno dan pred porodniško. Zaposlovalec mora na zavodu za zaposlovanje razpisati prosto delovno mesto (kjer navede tudi razlog za razpis: npr. povečan obseg dela), potem zbira prijave in izbere “osebo”, s katero potem podpišeta pogodbo o zaposlitvi. O prispevkih mislim, da imaš prav, če pa te skrbi plača, ki bi ti jo moral novi zaposlovalec nakazati, lahko pa že prvi delovni dan greš na bolniško, vendar je potem treba skakanje na zavod za zdravstveno.
več ne vem. lp,
Yuraku, hvala za odgovor.
Ja sej smo nameravali narediti tako, da se da potreba po delavcu na zavod za zaposlovanje 15 dni prej (ne vem točno koliko dni prej je potrebno dati), samo bomo označili, da ne želimo sodelovanja zavoda, ker vemo kdo bo zaposlena kot gospodinjska pomočnica. Potem bi bila še prijava v obvezno zavarovanje na ZPIZ-u, tudi mislim da lahko damo 8 dni prej z datumom ki ga želimo.
Ne vem, mislim, da gre pač na poljubni datum, torej če damo npr. 2 dni pred porodniškim dopustom, sej oni tega ne vedo. Ne vem, kako je potem s tem, ko nastopi porodniški dopust čez 2 dni, potem delodajalec nič več ne plačuje prispevkov? Kako pa je potem s plačo, za ta 2 dni mi jo nakaže???
Najlepša hvala za odgovor.
lepo pozdravljeni.
39, vas lahko vprašam, je možno, da se v pogodbi o zaposlitvi za gospodinjsko pomočnico navede, da se ji plača izplačuje npr. v gotovini.
Ja delovna doba že, sej nato itak nastopi porodniška, gre za to, da bo izračun porodniške v tem primeru mnogo višji, saj je bila ta oseba prej zaposlena in se bodo šteli dohodki, vmes nadomestilo zavoda. Ker se pač gleda kako je bilo z dnevom pred nastopom porodniškega dopusta. Sicer pa bi dobivala le porodniško oz. starševsko nadomestilo. Tako pa se šteje zadnje leto dohodka. MIslim, da je tako.
Koliko pa znašajo prispevki (je še kakšen davek na izplačano plačo???) npr. za te 3 dni zaposlitve, nato pa nastopi porodniški dopust – to pa plačuje sociala potem naprej za eno leto ne.
najlepša hvala in lp
Jaz sem to možnost z gospodinjsko pomočnico koristila 2x, je pa to bilo 10 oz. 9 let nazaj in se je ogromno poznalo pri dohodku, t.j. med zneskom starševskega dodatka (kot nezaposlena ga dobiš) in med porodniško kot gospodinjska pomočnica.
No, baje so to “luknjo v zakonu” preveč izkoriščali in je sedaj vseeno kako narediš, ker je znesek, ki ga dobiš kot gosp. pom. ali pa samo starševski dodatek skoraj enak.
Le da pri starševskem dodatku tebi ni potrebno praktično nič letati okoli, plačevati, koga prositi za uslugo itd.
Kaj pa vem, pozanimaj se na ZZZRS in CSD, lahko tudi kar po telefonu vprašaš kako in kaj.
Pa srečno
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje? Rada bi se zaposlila kot gospodinjska pomočnica?
Pa ne vem kdo me lahko zaposli ( starši, partner, ki ima kmetijo)? ravno sedaj mi poteče porodniška, in ker sem rodila marca prešnje leto otroka ne morem dati v vrtec, poleg tega delam prekvalifikacijo za pomočnico vzgojiteljice. prijavljena sem za zavod za socialo kjer sem prejemala starševski dodatek in otroški dodatek. sedaj vem, da se moram prijaviti na zavod za zaposlovanje.
resnično ne vem kaj naj naredim z zaposlitvijo, otrokom in šolo?
hvala za odgovor
Forum je zaprt za komentiranje.