Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kako izterjati plačilo in pogodbo, brez da bi delodajalca pokopal z kaznimi?

Kako izterjati plačilo in pogodbo, brez da bi delodajalca pokopal z kaznimi?

Spoštovani

Sem v neizvedljivi situaciji, namreč podjetje mi dolguje pogodbo za nedoločen čas plus izplačilo zadnjih treh plač, prispevkov, zavarovanja.Niso me prijavili, niti mi na mojo zahtevo dali pogodbe, ne želijo mi niti izplačati zasluženih plač.

Zadevo sem predala odvetniku, ki je delodajalca že opozoril o kršitvah, a iz delodajalčeve strani ni bilo odgovora niti v določenem roku.Ker smo z delodajalcem že več let družinski prijatelji in ker vem da ima ta delodajalec družino z majhnimi otroci in da je finančno odvisen od te svoje firme, bi rada svoj denar sterjala brez da bi moral delodajalec dobiti več kazni zaradi mene (delo na črno ter kup nepravilnosti), ker vem da če zadevo peljem naprej z odvetnikom na delovno sodišče, bo moral podjetje zaradi kazni zapreti, to pa ne želim, ker vem da je socialna stiska ljudi izjemna in ne želim, da bi zaradi mene propadlo sicer dobro podjetje in z njim vsa ostala delovna mesta.

Torej bi vas prosila za nasvet, kako lahko od delodajalca izsilim to plačilo, brez da bi morala vključevati inšpektorat za delo in sodišče, ki bi delodajalcu naložilo kazni? Če se to zgodi, vem da se bo podjetje zaprlo, ob vseh kaznih ki jih bo pridobilo s tem, pa jaz svojega denarja ne bom videla pa še nekoga bom obsodila na propad (čeprav so tudi oni mene z neizplačilom in neizročilom pogodbe, a žal nimam srca, da bi sama naredila komu enako).

Dolžni so mi malo preko 4.000€ – ali je možno poslati na podjetje neke vrste terjatev in če v roku ne odgovorijo, se lahko da kar izvršba na račun? Mislim da sem nekje brala o takšni zadevi, a nisem prepričana.S tem bi imela vsaj možnost, da delodajalec terjatvi ne bi oporekal, ker bi vedel da je terjatev obstoječa in bi s tem dobila pravnomočno podlago za izvršbo brez prijave inšpektoratu.Če bi pa podjetje oporekalo, bi pač mi dokazovali obstoj terjatve, čeprav ne verjamem, da bi podjetje ugovarjalo.
Se lahko pri tem zahtevku sklicujem na obligacijsko pogodbo, navedem kdaj se je delo opravljalo in plačilo ki je bilo zato določeno ter pošljem zahtevek? Kako bi lahko to uredili? Delati zanj ne želim več, samo obljubljeno plačilo bi rada.

Prosim za pomoč!
Hvala

Jaki družinski prijatelji, da te niso prijavili, ti ne plačujejo in se sedaj tožarite.

Ne vem, naj ti odvetnica svetuje, saj zato si jo pa najela. Greš iz enega v drug ekstrem – od požiranja tega, kar ti počnejo, do tega, da bi jih tožila, ampak dejansko jih pa ne bi. Daj jim pošlji na pisno, kar so ti dolžni, ali pa naj to naredi odvetnica, pa boš videla, kaj bo iz tega.

Je pa vprašanje, kaj ste sploh bili zmenjeni na začetku.

Dogovor je bil da bom delala v podjetju za nedoločen čas.

Tako da sprašujem če se da to izvesti z kakšnim terjatvenim zahtevkom, kateremu upam da ne bi oporekal in bi tako prišla do svojega denarja, brez da bi ga vlačila po sodiščih in delovni inšpekciji, ker mi to ni v osebnih interesih – pokopati nekoga, sama pa ostati brez denarja.On trdi (=direktor) da denarja nima, ampak to ne bi smel biti moj problem, saj je on direktor.Zato bi rada z izvršbo na račun prišla do svojega dolgovanega denarja takoj ko bo na račun priliv (kar bo, saj polaga izkupičke na TRR), vendar ne vem, na kateri osnovi naj izdam zahtevek, da bo veljaven za izvršbo? Naj podjetju pošljem neke vrste opomin o tem dolgovanem denarju, navedem vse urne postavke in ostalo, ter zahtevam odgovor glede plačila v 8 dnevih, če odgovora ne bo, se napiše da se sklepa da se on strinja z obstojem te terjatve in da se bo na podlagi tega izvedla izvršba na TRR do višine dolgovanih sredstev.Je to kako pravno izvedljivo?

Predvsem morate najkasneje v 30 dneh od dneva, ko ste mu poslali opomin oz. od dneva, ko ste izvedeli, da niste zavarovani, vložiti tožbo na delovno sodišče, sicer vam delovnega razmerja ne bodo priznali.

Nadalje, lahko ga stokrat tožite pred delovnim sodiščem, pa ne bo delodajalec plačal nobene kazni, ker pač sodišče o tem ne obvešča Inšpektorata RS za delo, to lahko storite sami.

Izvršbo na TRR pa ne morete delati, dokler nimate v rokah pravnomočne sodbe, bodisi delovnega sodišča, v vašem primeru pa tudi možno, da okrajnega sodišča, pač odvisno kje boste tožili.

Sicer pa morate vse to že vedeti, saj imate odvetnika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close