Kako izgledajo avto testi?
Pozdravljeni!
Upam da ne ponavljam že kakšnega obstoječa vprašanja. To vprašanje se mi pojavlja ko najprej gledam podatke potrošnje, ki jih navade firma; nato vozniki na nekaterih straneh vnašajo svoje podatke potrošnje; nato pa so še testi avtomobilov (recimo avto-magazin), kjer so spet neki x podatki – in prav ti me zanimajo.
Razumem da na testu avto pač preizkušajo, ampak kako ti testi dejansko izgledajo? Če recimo firma da podatek potrošnje za nek avtomobil 6.5l/100km, na testu pa 11.5l/100km pol mi vse postane nejasno. A turirajo avte na teh testih? Kako ti testi v praksi izgledajo?
Poraba, ki je prikazana na tehničnih podatkih avtomobilov je pridobljena v laboratoriju v enakih pogojih za vse motorje po standardu ECE.
Simulirajo pa motor kako deluje in porablja gorivo v mestnem režimu vožnje, mešanem ciklu in izvenmestnem.
Novinarji, ki testiramo vozila pa imamo različne metode s katerimi pridobimo realno porabo. Ta je višja zato, ker se v realnem prometu vse odziva drugače. Voznik ne more pospeševati idealno in vedno malo močneje. Sam najraje opišem kje sem se vozil z avtomobilom, da si bralec predstavlja v kakšnem okolju sem dosegel določeno porabo.
V tovarnah merijo porabo na valjih, tako da je logično da v realnosti poraba ne more biti ravno taka, lahko pa se ji s premišljeno vožnjo zelo približamo (spet odvisno od avtomobila…)…
Na nekem tesu so merili porabe različnih avtomobilov in jih primerjali z tovarniškimi podatki ter ugotovili, da se poraba razlikuje za 17% do 49%…
Potrebno je upoštevati, da je poraba v realnem prometu odvisna še od:
– aerodinamike vozila
– teže vozila
– konfiguracije vozile in idealne razporeditve teže
– celotnega pogonskega sklopa
– če je menjalnik avtomatski ali ročni
– teže voznikove desne noge
– koliko tovora se prevaža v vozilu
-…