Kako iz klasičnih fotk narediti digitalne?
Prvo leto smo našega sinčka slikali še na klasičen fotoaparat. Zdaj pa mu delam fotoknjigo in mi tisto leto manjka – kako lahko naredim iz klasičnih slik digitalne? Je to sploh možno? Ali delajo to v kakih fotostudiih (negative seveda imam)? Je to zelo drago? Sama sem se lotila kar slikanja slik, pa se svetloba malo odbija, vidijo se neke sence oz. niso tako jasne slike – imam pa ixusa860 IS. Za kakršnokoli pomoč in nasvet se zahvaljujem.
To sem tudi že jaz probaval. Najboljš da si kupiš eno majhno stojalce na treh nogicah, priviješ fotič na stojalo, sliko pa nasloniš na blendo od ene škatle in poravnaj v ravnino z dvemi ravnili ali z tankimi kovinskimi letvicami zgoraj in spodaj(jaz sem uporabil elastiko).
Fotič naštimaj na manual(M) IN sliko obrni tako da fotič gleda stran od stene . Naštimaj zaslonko bolj odprto(fleš izklopi) , ISO visok in vse ostalo kar ti odgovarja, vključi samosprožilec in eto.
To ni odvisno samo od skenerja, ampak predvsem od originalne fotografije. Če je ta slaba (zrnata), tudi skenirana slika ne bo nič boljša. Če skeniraš s pretirano ločljivostjo, potem se na 1:1 povečavi na monitorju lahko opazi marsikakšna napaka na sliki, ki jo sicer pri normalnem gledanju slike ne vidiš.
Po mojih izkušnjah zna biti pri skeniranju večji problem odboj svetlobe, če so fotografije narejene na svetleč papir. V takem primeru bi utegnilo biti vseeno boljše fotografiranje fotografij. Seveda je pa treba paziti, da se svetloba iz okolice (okna, luči…) ne odbija od slike.
meni so že pred letu v fotostudiu naredili iz negativov digitalne slike na cd. ima pa moj hp-skener v službi tudi možnost vstaviti negativ filme.
jaz sem fotografirala slike iz revije s stojalom. slike sem položila na omarico ob steno v dnevni v senci, ko je bilo v sobi najbolj svetlo. ostalo je bila avtomatika, delala sem s samosprožilcem.
Skeniranje. Ce skeniras fotke, potem ne bo tezavic. Danes dobis soliden skener ze za majhen denar. Pri negativih pa zna biti problem. Vcasih smo to delali na boben skenerjih pa se tam je lahko bil problem zrnatost. Boljsi programi imajo opcijo izbire vrste filma in potem ni vecjih tezavic.
Cene skeniranja? Glede na to da so danes vsi na digitalcih in se skenerji prasijo, ne more vec biti tako drago kot vcasih. Verjetno pa je se vedno tarifa glede na velikost skena.