Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako iskati službo?

Kako iskati službo?

Imate kakšne ideje kako iskati službo? Predvsem me zanima za tiste, ki ste družboslovci (naravoslovci, tehnični kader, medicinci – vi ste pametno izbrali študij, verjamem, da vam je komot najti, jaz pa sem mimo brcnila, ko sem šla na FF študirat, žal) pa taki, ki niste ravno frišnit, torej recimo 40+ stari, s kar nekaj delovne dobe.

Najbolj običajen način je seveda pošiljanje prijav na razpise. To prakticiram, žal ni uspehov. Če je kaka ideja tu kako imeti več možnosti, kar na plan z njo. A kaj kličete, sprašujete pred prijavo? Ali kar pogledate oglas, napišete prijavo in to je to?

Potem pošiljam ponudbe na slepo. Tu pa tam kak razgovor in rečejo, da pač vabijo na razgovor, če bodo kdaj iskali, da se spoznamo. V glavnem tudi brez uspeha.

Tule včasih zasledim, da eni kar osebno greste na firme. Kako to zgleda? Ker večinoma, kar je mene zanimalo, niti ne prideš dalj kot do receptorja (če ga imajo, če nimaš termina z neko osebo, te ne spusti naprej) ali pa do tajnice. Pa tudi, če bi bilo možno kam naprej priti. Šefi, direktorji niso vedno prisotni pa tudi, če so, dvomim, da jim je ok, da nekdo kar vleti?

V glavnem nasveti, nasveti dobrodošli.

Na stotine vlog sem že poslala pa sem še kar v službi, kjer pucam sekrete pa podobne reči.

Po končanem študiju, sem napisala prošnjo na podjetje kjer sem si želela delati. Pa niso imeli zunaj nobenega razpisa. Sem pač poskusila.

Prošnja je vsebovala vse izkušnje, ki sem si jih nabrala čez študij, kje vse sem delala, kje sem se šolala, zakaj si želim delati točno v njihovem podjetju, kaj so moje prednosti itd itd. Napisala sem vsaj ena dva lista haha ampak se je splačalo. Po enem tednu so me kontaktirali in me vzeli namesto ene, ki je odšla na porodniško. Po enem letu so me vzeli za stalno in zdaj tu delam že sedmo leto.

Odgovor na objavo uporabnika
Poskusi, 19.07.2021 ob 18:22

Po končanem študiju, sem napisala prošnjo na podjetje kjer sem si želela delati. Pa niso imeli zunaj nobenega razpisa. Sem pač poskusila.

Prošnja je vsebovala vse izkušnje, ki sem si jih nabrala čez študij, kje vse sem delala, kje sem se šolala, zakaj si želim delati točno v njihovem podjetju, kaj so moje prednosti itd itd. Napisala sem vsaj ena dva lista haha ampak se je splačalo. Po enem tednu so me kontaktirali in me vzeli namesto ene, ki je odšla na porodniško. Po enem letu so me vzeli za stalno in zdaj tu delam že sedmo leto.

Kot sem že napisala: na stotine takih ponudb sem že poslala. Po diplomi nekaj sto. Zdaj, ko imam 15+ let delovne dobe, sigurno preko petsto v zadnjih dveh letih.

slabo plačana, 19.07.2021 ob 18:26

Kot sem že napisala: na stotine takih ponudb sem že poslala. Po diplomi nekaj sto. Zdaj, ko imam 15+ let delovne dobe, sigurno preko petsto v zadnjih dveh letih.

Jah, če si jih 500 poslala pa te nikjer ne vzamejo, more biti nekaj narobe.. Hmm ? ponavadi si delodajalci kaj med sabo povedo ali pa prošnja ni dobra

Francinabalanci, 19.07.2021 ob 18:35

Jah, če si jih 500 poslala pa te nikjer ne vzamejo, more biti nekaj narobe.. Hmm ? ponavadi si delodajalci kaj med sabo povedo ali pa prošnja ni dobra

Za vsako firmo napišem svojo vlogo, svojo ponudbo. Prošenj pa ne pošiljam.

Ja, itak, da niso ok, če bi bile ok, bi dobila boljšo službo. Ker pa nisem uspešna pa tule sprašujem po drugih idejah.

Jaz jo vedno najdem. Sluzbo. Res pa je, da CV ponavadi napisem z dir. podjetja kar v kaksnem Hotelu. Na popoldanskem pocitku.

Prvo se odloči v kakšni panogi približno si želiš službe. Potem ugotovi kaj tam želijo. Lahko narediš kakšen dodaten tečaj ipd.. Tega je sedaj ogromno na netu zastojn ali pa na pol zastojn. Če je možno prosi koga, ki je kdaj delal s tabo če ga lahko daš za referenco in te reference dodaš vlogi (z imenom in priimkom, kontaktnimi podatki, trenutnim delovnim mestom in v kakšnem odnosu -sodelavca, partnerja, šef… sta bila ko sta sodelovala). Če ti lahko kdo napiše priporočilo še toliko bolje. Če slučajno nimaš profila na linkedin to uredi. In prosi koga da naj ti kakšno referenco tam napiše. Naredi profesionalen profil, ne nekaj na pol. In še najpomembnejše, probaj se več družiti z ljudmi na splošno, več ljudi poznaš (če iz industrije kjer bi rada delala še boljše), več imaš možnosti da te kdo priporoči ali pa da kdo pozna koga ki išče tvoj profil. Če ne veš kje začet, glej kakšne forume za industrijo v kateri bi delala, na meetup poglej če je kaj v tem smislu objavljeno in se udeleži, vparašaj kakšne znance/prijatelje za nasvet. Mogoče se pridruži kakšni skupini prostovoljcev, jaz sem tako veliko ljudi spoznala. V glavnem bodi čim več med različnimi ljudmi. Tako se večina služb dobi. Po priporočilu. Kar je logično.

NO ja, pri 40+ pa vsekakor že zdavnaj vem v kateri panogi si želim službe :).

Dodatnih tečajev sem naredila že cel kup.

Nimam pa koga prosit za referenco.  V prejšnji službi so bili jezni, ker sem dala odpoved. Zdaj pa delam v taki službi, da mi te reference ne bi koristile. Koga zanima, da znam sekret spucat?

Tako, da to z referencami in priporočili žal ne gre.

Na Linkedin imam profil pa nisem še imela koristi od tega. Nasvet kako ga dejansko uporabiti? Aja, bila sem par let nazaj na tečaju o digitalnem marketingu in so tam tudi propagirali Linkedin pa se mi osebno ne zdi koristen.

Druženje z ljudmi: to mi pa žal ne gre. POjma nimam kako naj to v praksi izvedem. Delam drugače z ljudmi, ampak daleč od tega, da bi kdaj dobila kak namig za naprej.

Ne mi s prostovoljci, leta in leta sem bila prostovoljka za različne organizacije. Med drugim sem v nekatere teh tudi pošiljala vloge, ko so imeli razpise. Nategnili so me tako, da je težko verjeti. Tako, da prostovoljno bom pomagala samo še takrat, ko bo šlo za recimo pomoč v nesreči, pomoč živalim ali kaj podobnega. Ne pa več kakim organizacijam, ker te izkoristijo, ko te rabijo in to je to.

spremeni taktiko, 19.07.2021 ob 19:39

Prvo se odloči v kakšni panogi približno si želiš službe. Potem ugotovi kaj tam želijo. Lahko narediš kakšen dodaten tečaj ipd.. Tega je sedaj ogromno na netu zastojn ali pa na pol zastojn. Če je možno prosi koga, ki je kdaj delal s tabo če ga lahko daš za referenco in te reference dodaš vlogi (z imenom in priimkom, kontaktnimi podatki, trenutnim delovnim mestom in v kakšnem odnosu -sodelavca, partnerja, šef… sta bila ko sta sodelovala). Če ti lahko kdo napiše priporočilo še toliko bolje. Če slučajno nimaš profila na linkedin to uredi. In prosi koga da naj ti kakšno referenco tam napiše. Naredi profesionalen profil, ne nekaj na pol. In še najpomembnejše, probaj se več družiti z ljudmi na splošno, več ljudi poznaš (če iz industrije kjer bi rada delala še boljše), več imaš možnosti da te kdo priporoči ali pa da kdo pozna koga ki išče tvoj profil. Če ne veš kje začet, glej kakšne forume za industrijo v kateri bi delala, na meetup poglej če je kaj v tem smislu objavljeno in se udeleži, vparašaj kakšne znance/prijatelje za nasvet. Mogoče se pridruži kakšni skupini prostovoljcev, jaz sem tako veliko ljudi spoznala. V glavnem bodi čim več med različnimi ljudmi. Tako se večina služb dobi. Po priporočilu. Kar je logično.

V bistvu take taktike, ki jih omenjaš, sem že uporabila pa niso obrodile sadov. So me pa stale ogromno časa.

Drugače pa seveda dobrodošli primeri kako ste sami LInkedin uspešno uporabili za isakanje službe. Jaz se s tem portalom žal ne znajdem. Se mi zdi, da je to za bolj tuje firme. Tudi za Avstrijo nič kaj ne najdem gor. Za Slo pa sploh ne.

Na DACH območju je Xing še vedno bolj dominanten, kakor LinkedIn. Ne pravim boljši, zgolj nekako bolj uporabljan v praksi.

slabo plačana, 19.07.2021 ob 20:11

Drugače pa seveda dobrodošli primeri kako ste sami LInkedin uspešno uporabili za isakanje službe. Jaz se s tem portalom žal ne znajdem. Se mi zdi, da je to za bolj tuje firme. Tudi za Avstrijo nič kaj ne najdem gor. Za Slo pa sploh ne.

Linkedin ti pomaga če imaš veliko kontaktov, reference, objavljene kakšne članke, specifične certifikate, ki jih podjetja iščejo….kar tako iz nule je pa verjetno res nekoristen. Je pa vseeno fajn da ga imaš, ker ljudje te poiščejo na netu ko se odločajo na podlagi prošenj. Iz katere regije pa si? Ker jaz sem recimo v ljubljani preko prostovoljnega dela (in tudi drugače) veliko ljudi spoznala. V kakšnem manjšem kraju je pa verjetno res brezpredmetno to. Imaš mogoče kakšne bivše sošolce s faksa s katerimi bi lahko stopila v stik? Ne vem nimam idej. Ko si enkrat med pravimi ljudmi, v službi je dosti lažje najti novo. Tvoja situacija je pa drugačna ker ne delaš v svoji smeri in ti ni čisto nič v pomoč. Škoda res ker se dostikrat sposobni ljudje tako “izgubijo” ker niso ob pravem času na pravem mestu. Vso srečo ti želim, mogoče pa se najde podjetje, ki ti bo na podlagi prošnje dalo šanso.

iDESI215, 19.07.2021 ob 20:20

Na DACH območju je Xing še vedno bolj dominanten, kakor LinkedIn. Ne pravim boljši, zgolj nekako bolj uporabljan v praksi.

Xing tudi uporabljam. Res, da tam prej najdem kake oglase, na Linkedinu nič kaj.

Sicer ne vem, na katerem področju iščeš, a morda poskusiš srečo še s HAYS.

P.S.: HAYS je ena večjih zasebnih HR agencij na DACH območju. Kolikor poznam ljudi, tudi izredno korektno in profesionalno delajo.

spremeni taktiko, 19.07.2021 ob 20:23

Linkedin ti pomaga če imaš veliko kontaktov, reference, objavljene kakšne članke, specifične certifikate, ki jih podjetja iščejo….kar tako iz nule je pa verjetno res nekoristen. Je pa vseeno fajn da ga imaš, ker ljudje te poiščejo na netu ko se odločajo na podlagi prošenj. Iz katere regije pa si? Ker jaz sem recimo v ljubljani preko prostovoljnega dela (in tudi drugače) veliko ljudi spoznala. V kakšnem manjšem kraju je pa verjetno res brezpredmetno to. Imaš mogoče kakšne bivše sošolce s faksa s katerimi bi lahko stopila v stik? Ne vem nimam idej. Ko si enkrat med pravimi ljudmi, v službi je dosti lažje najti novo. Tvoja situacija je pa drugačna ker ne delaš v svoji smeri in ti ni čisto nič v pomoč. Škoda res ker se dostikrat sposobni ljudje tako “izgubijo” ker niso ob pravem času na pravem mestu. Vso srečo ti želim, mogoče pa se najde podjetje, ki ti bo na podlagi prošnje dalo šanso.

Ja, bo držalo, kar se Linkedina tiče. Jaz nimam tam kakih uporabnih kontaktov, referenc, objav. Ok, sem imela objave, ampak samo v slovenščini pa ne kakih znanstvenih ali vsaj strokovnih objav. Same take poljudne pa vse je staro že 10 in več let.

Bom vseeno malce posodobila Linkedcin in Xing profil. Je pa smotano, ker nimam kaj pisat.

Jaz sem preko prostovoljnega dela spoznala ljudi po celi Sloveniji pa mi žal ni prav nič koristilo. V bistvu sem samo preko prostovoljnega dela delala na svojem področju, ki sem ga študirala. V službi pa na svojem področju še nikoli nisem delala. Posledično pomeni, da sem s svojo stroko povsem izgubila stik, tudi s sošolci. Kar je ja, velik problem. V službi, kjer sem bila najdlje, sem delala tudi čisto nekaj drugega, povsem stran od svoje stroke. Bedasto. Naredila sem ogromno napako, da nisem že zdavnaj prej začela iskati službo, ker sem se bala dati odpoved in probat kje drugje, sem posledično vse stike zgubila. Drugače povedano sem še na slabšem kot kak zelenec.

Zdaj sem pa zagreznila v res eni bedni službi pa sem upala, da bo vseeno kaj pripomogla k iskanju vezi za naprej pa se bolj in bolj pogrezam. Drugače povedano: z največjim veseljem mi nalagajo pucanje sekretov.

Druagče pa hvala za lepe želje.

Mogoeč bi morala res se lotiti teh fb, xing, linkedin profilov. Sicer zelo ne maram pisat po družabnih omrežjih, ampak nekaj bo vseeno treba storiti. Ker samo pošiljanje vlog nikakor ne obrodi sadov. V najboljšem primeru mi napišejo, da imam super CV, ampak, da ne raibjo nikogar.

iDESI215, 19.07.2021 ob 20:32

P.S.: HAYS je ena večjih zasebnih HR agencij na DACH območju. Kolikor poznam ljudi, tudi izredno korektno in profesionalno delajo.

Nič te ne razumem. Kaj je to HR, kaj je to Hays? DACH razumem. A bi prišlo upoštev, D in CH pa ne vem, če. Mogoče. Bavarska recimo ja. Ne vem pa, če bi se odločila za sever D. Mogoče za kak krajši čas.

No, če že imamo ta Linkedin in XIng, tisti, ki uporabljate.

Recimo ali greste iskat kontatke tako, da poiščete ljudi, ki jih sicer ne poznate pa so v zanimivih firmah pa jih dodate? Meni je to malce vsiljivo (na fb imam samo poznane za prijatelje)?

Čeprav firm, ki bi mene zanimale, nisem našla na teh portalih. Oz. zelo malo.

Če nek delodajalec dobi neko vlogo. Če mu je zanimiva, gre guglat to osebo. A vrže ven Linkedin in Xing profile? FB vem, da takoj ven vrže. Kaj pa prva dva? FB imam ravno zaradi tega zaklenjen, da me ne morejo kaj preveč poguglat.

slabo plačana, 19.07.2021 ob 20:38

Nič te ne razumem. Kaj je to HR, kaj je to Hays? DACH razumem. A bi prišlo upoštev, D in CH pa ne vem, če. Mogoče. Bavarska recimo ja. Ne vem pa, če bi se odločila za sever D. Mogoče za kak krajši čas.

Hays AG je, kot sem napisal, zasebna kadrovska agencija. Zate bodo zaračunali 2,5 tvoje bruto plače. Dobili jih bodo, če prestaneš poskusno dobo.

Torej jim je v interesu, da te dobro prodajo in tudi, da ti najdejo firmo, kjer bi res imela šanse “priti skozi”.

Poskusi: www hays at

iDESI215, 19.07.2021 ob 20:49

Hays AG je, kot sem napisal, zasebna kadrovska agencija. Zate bodo zaračunali 2,5 tvoje bruto plače. Dobili jih bodo, če prestaneš poskusno dobo.

Torej jim je v interesu, da te dobro prodajo in tudi, da ti najdejo firmo, kjer bi res imela šanse “priti skozi”.

Poskusi: www hays at

Sem šla čekirat pa imajo precej specifična področja, kamor jaz ne spadam.

Kaj to pomeni 2,6%. A to od vsake plače, ki jo dobiš v službi preko njih? Tudi, če delaš tam 10 let, vsak mesec dobijo procente? Kaj, če delaš samo dva meseca?

Nisem še imela opravkov s kadrovskimi agencijami. Tako, da tega ne poznam.

Vem, da dosti Slovencev dela preko agencij v Avstriji. Da delajo recimo v Magni pa niso zaposleni v Magni, ampak v agenciji.

A je to nekaj podobnega ali je to povsem nekaj drugega?

Ne. Oni zaračunajo delodajalcu za dve in pol tvoji plači. Ti nimaš nič s tem. Zgolj informacija. Zaposlitev skleneš z delodajalcem. Oni so samo “zasebni zavod za zaposlovanje”, če se tako izrazim.

Sicer pa menda tudi eurostuff kar v redu dela. Ampak ne poznam nikogar, ki bi imel direktne izkušnje. Poglej malo oglase na stepstone. Se da precej stvari najti. Če se še kaj spomnim, napišem.

iDESI215, 19.07.2021 ob 21:23

Ne. Oni zaračunajo delodajalcu za dve in pol tvoji plači. Ti nimaš nič s tem. Zgolj informacija. Zaposlitev skleneš z delodajalcem. Oni so samo “zasebni zavod za zaposlovanje”, če se tako izrazim.

Sicer pa menda tudi eurostuff kar v redu dela. Ampak ne poznam nikogar, ki bi imel direktne izkušnje. Poglej malo oglase na stepstone. Se da precej stvari najti. Če se še kaj spomnim, napišem.

Aha, sem mislila, da so to te fore, ko Slovenci preko agencij delajo v Magni in podobno.

Stepstone tudi poznam pa še kup drugih. Se pa tu pojavi drug problem: slaba nemščina.

Kaj si pa doštudirala? In kako da do sedaj še nisi imela fanta?

Kaj si, 19.07.2021 ob 21:44

Kaj si pa doštudirala? In kako da do sedaj še nisi imela fanta?

😉

Avtorica, glede na to, da si napisala 500(!) prošenj -torej  predvidevamo v različnih 500 slovenskih podjetij po 1x, ti jih kaj več niti ostalo ni 🙂  Vsi že torej poznajo tvoj profil. In nekaj res ne more biti v tvoji predstavitvi OK, da ne dobiš zaposlitve. Alipa na razgovoru potem – tudi nastop, mimika telesa marsikaj pove o človeku – eno je na papirju, drugo pa potem v živo 🙂

Vedeti pa moraš, da pri 40+ če si brez vez in poznanstev, predvsem pa dobrih tudi pisnih in preveljivih referenc (!) bivših delodajalcev  z določenim profilom lahko dolgočasno nezaposljiva. Ker jemljejo raje mlajše, “cenejše”, ( ker jim ni treba plačevat še za tvoje minulo delo, torej za že oddelano tvojo delovno dobo pri plači pri redni zaposlitvi, ipd., ker si tako veči strošek za delodajalca kot nekdo z nekje smqo dvema letoma delovne dobe ali karierni začetnik :).

Ker je mlada delovna sila gnetljiva neizdelana masa direkt takoj s faksa in si jo delodajalec zgnete po svojih zahtevah in merilih.

Če nisi v “koraku s trendom in časom”  ažurno vsak dan in predvsem objava člankov na LI, pa deljenje in všečkanje ( je pač psiholoko, ker vidijo, kaj objavljaš, slediš, to je tudi tvoja predstavitev tvojega interesa). Ni pa  ta LinkedIn noben “ohoho” zihertrotl  za poslovno in zaposlitveno predstavitev, če nisi v življenju že ras kaj dokazljivega dosegel ( npr. karierno vzpenjanje,  ustvarjanje posla, ipd) je pač nekako poslovna oblika “FB, kjer se lahko napiše  marsikaj in se predstavi, kot nekdo želi, da se ga vidi in prepozna, pa v ozadju ni ravno vedno tako  – veliko je tudi napihnjenega, vsaj pri nekaterih slovenskih  predstavljenih – show off bolj kot ne; Če nimaš pisnih in preverljivih referenc  bivših delodajalcev ( to, da lahko potencialni delodajalec kontaktira tvojega bivšega delodajalca in preveri, kakšna delavka si bila -ali pa so to morda že storili, pa jim kaj neodgovarja, pa zato  ni uspeha? ), je tudi bolj kot ne minus – te kakšen kandidat s tem lahko komot prešiša poleg tega, da je precej mlajši.

Veliko delodajalcev tudi ne želi zaposlovati “starejšega” kadra, ker je za njih preveč problematičen iz več vidikov; že zmodeliran s strani drugih delodajalcev po njihovi strategiji, ki morda njim ne ustreza, pa traja potem preveč časa, da te “premodelirajo”- raje enega mladega frišnega naučijo in strenirajo po svojih merilih. Potem pa še starost in zdravstvene zadeve, potencialna bolniška odsotnost zase, ipd.

Ja, je problem pri 40+ brez vsaj priporočila nekoga, ki te pozna in pozna tvoje delovne navade, obnašanje in delovanje na delovnem mestu in predvsem kako se vklopiš v ekipo sodelavcev; to je pomembno pri novem potencialnemu delodajalcu. To preverjajo za kandidate, ki so jim potencialno ustrezni. Danes je žal večinoma in za taboljša delovna mesta vse po “vezah in poznanstvih”.

Po 10 letih sprehajanja iz ene v drugo službo, mi je počil živec in zdaj začenjam na svoje.

Ne da se mi vsako leto znova pristati na dnu, ker “vsak mora začeti na dnu”. In potem si s takim veseljem bribrjo noge vate in te ponizujejo.

Kar naj. Ampak ne vame.

In ne … ce si 40+ in nimaš redne, spodobne sluzbe ne nujno pomeni, da si za en drek in da tvoje prijave/ponudbe niso ok. Ampak brezveze to razlagat nekomu, ki je v življenju napisal 1 prošnjo in bil sprejet (o tem da so bile vaše izkušnje in reference tako odlicne pa ne bi).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close