Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kako imena narodov

kako imena narodov

Kaj je prav:

Gruzijci ali Gruzinci

Litovci ali Litvanci

?

Prosim, naj mi odgovori kakšna slavistka. Zadnje čase slišim in berem od naših novinarjev vse mogoče in sem že sama zmedena.
Mislila sem, da je v obeh primerih pravilna druga različica, pa večkrat slišim prvo…

Gruzinci, Litvanci. Preverjeno.

Zadnji SP pravi gruzijci, tudi Gruzinci. Torej ima prednost prva verzija (res je pa prej veljalo drugače).

Prebivalsi Litve so pa Litovci.

Slabo si preverjala. 🙂

Seveda so prebivalci, ne prebivalsi. 😉

Slabo si preverjala. :)[/quote]
Potem se pač profesor moti. Glavno, da maš ti prav.

Res pa je profesor že upokojen.

Saj če mene vprašaš, bi bilo bolj logično (glede na druge tvorjenje) reči Litvanci kot Litovci. A Slovenski pravopis je neizprosen. 🙁
Glede Gruzijcev/Gruzincev je pa res tako, da je včasih druga oblika veljala za bolj pravilno, danes pa ne več. Je pa vsaj v tem primeru prevladala oblika, ki je tudi po mojem mnenju boljša.

pa kako lahko eni s tako gotovostjo prodajate tukaj laži in zraven še trdite, da je to preverjeno? preverjeno kje? pri branjevkah na tržnici? za pravopis je edini merodajen Slovenski pravopis, in ta pravi: Grúzijec tudi Gruzínec. “tudi” pomeni, da je druga oblika slabša od prve.

Daj, no. Saj sem jaz napisala enako kot ti, ampak sem vseeno bila vsaj MALO bolj prijazna.

ja in?

Spet mi je žal, da nisem baba in ne morem sodelovati v debati :((((

New Report

Close