Kako do nadomestila za brezposelnost
Pri delodajalcu sem zaposlen 9let za nedolocen cas. Zaposlen sem kot tehnik ,pred 4 leti sem pa tudi naredil diplomo,vendar mi pogodve ni hotel nic spremeniti. Po pogodbi imam slabih 900 bruto vendar je od zacetka skoz dajal stimulacijo,ki je bila ker fiksna posravka na placilni. Zdaj je to posravko skenslal,ker da se ne dovolj trudim(on bi rad da bi delal cele dneve in se doma studiral) jaz pa imam zdaj druzino in niti ne morem niti nocem za tak denar. Skoz pa ustvarja psihicne pritiske in ker imam ze neke zdravstvene probleme mislim da je to vse zaradi teh pritiskov. V glavnem zanima me kako bi lahko naredil da bi bil upravicen do denarnega nadomestila da si mesec dva zbistrim glavo in v miru poiscem novo delo. On me noce odpustiti. A sem upravixen do denarnega nadomestila,ce dam odpoved,ker me ne zaposli za mojo izobrazbo? Prosim za pomoc kaj narediti.
Hvala
ZDR-1 določa v 111. členu, kdaj da lahko delavec izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in mu ostane pravica do odpravnine in do nadomestila za brezposelnost na zavodu.
Za pomoč glede postopka se obrni na Inšpektorat RS za delo ali pa na sindikat oz. pravnika.
111. člen
(razlogi na strani delodajalca)
(1) Delavec lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače oziroma mu je izplačeval bistveno zmanjšano plačo,
– mu delodajalec dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
– delodajalec zanj tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni v celoti plačal prispevkov za socialno varnost,
– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave v skladu s 6. členom tega zakona,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu v skladu s 47. členom tega zakona.
(2) Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku iz drugega odstavka 109. člena tega zakona.
(3) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prvega odstavka tega člena upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
Pozdravljeni!
Najprej dvoje:
Izredno odpoved lahko podaste samo iz zakonsko določenih pogojev. Ker pri vas niso podani, to ne pride v poštev.
Če redno odpoveste pogodbo o zaposlitvi pa niste upravičeni do nadomestila za brezposelnost, delovno razmerje pa preneha šele s potekom odpovednega roka.
Pomembno vprašanje je, kje je določena ta stimulacija? Delodajalec namreč ne sme samovoljno in brez soglasja delavca spreminjati pogodbo o zaposlitvi. Če je torej to določeno v pogodbi o zaposlitvi gre za jasno kršitev in lahko od delodajalca zahtevate da PRENEHA S KRŠITVIJO.
Drug možnosti v vašem primeru so še delovno sodišče in Inšpektorat RS za delo.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo:
LEGAS Kranj
info@legas-kranj.si
Forum je zaprt za komentiranje.