kako do maroka
Pozdravljeni, vem da je bilo tem na to vprasanje ze kar nekaj vendar pa se nisem zasledil opcije z trajektom, recimo iz Genove oz Marsella(ce seveda vozijo trajekti). Poleti se odpravlje+amo v maroko z kombijem oz avtom pa da nebi prevozili dvakrat isto pot sem razmislal da bi se slo v maroko po kopnem nazaj pa z ladj. A pozna kdo kaksen naslov koder so napisani prevozi s trajekti?….
Kje pa piše, da morate dvakrat po isti poti. Če hočete čimpreje priti do Algecirasa, greste seveda po avtocesti, trikrat prespite na parkiriščih, tako da boste zgodaj dopoldne že na trajektu za Ceuto (120 evrov – 2+2 – v eno smer, drago.) Od tu vam priporočam kot prvo postajo Chefchaouen. Nazaj pa se mirne duše avtocest izogibajte, lahko gresta v notranjost čez Sevillo proti Baskiji, ali pa daste skoz vse tiste španske coste, kar je tudi v redu. Ljubljana-Algeciras je nekje 2700 km, samo za cestnine boste porabili kakšnih 150 evrov. Torej, pot do Maroka je kar draga, ampak se splača, ker je to potovanje lahko kar posebna izkušnja. Trajekt Sete-Tanger pa je počasen in daleč, daleč predrag. Če želite še kakšno informacijo, pa mi pišite.
Glede na temperature poleti v Maroku… bi priporocila, da greste prej ali pa pocakate september, ker bo veliko bolj udobno in prijetno. Samo to. In caprav ful rada in veliko vozim, v Maroko vseeno ne bi sla z avtom. Ne zaradi poti do tja, ampak zaradi prometa v Maroku samem. Medkrajevni promet je kar OK, ceste vecinoma tudi, po mestih pa… Se mi zdi prevec tvegano. Ampak tak je bil pac moj vtis.
Poglej na google, sicer pa en tak naslov: http://www.comarit.com, čeprav, kot sem že rekel, pot nazaj je lahko prav krasna in že za polovico porabljenega denarja za trajekt, boste lahko krasno uživali.
Hvala vam za pomoc. Stvar je pa taka da se nekaj menimo za nakup starega kombija…s katerim bi se odpravili v marko(smo v 5tih). To so bol tista studentska sanjarjenja:) ampak lahko nam uspe:)
Ce pa seveda ta plan propade se bi slo pa z vlakom, oz poiskali bomo najcenejso varjanto(ryanair do barcelone verjetno tudi ni slaboa stvar, kaj mislite o tem naprej pa z vlakom,oz. se bolje z kamjonisti cim blizje maroka).
Glede Interraila mislim da ni smiselen ker je v maroku baje kaos glede vlakov(vedno polni) pa tudi po spaniji je dobro vse vlake vnaprej rezervirat saj se odpravlajmo ravno julij avgust nekje;(
Kaksne pa so tam temperature v tem obdobju? ali se ponoci zelo shladi ?
Vtikaci za elektriko so taki kot nasi, to ni noben problem.
Cene hrane: povprecen menu (solata/juha, glavna jed – tajine/kuskus, sadje) v budget restavracijah stane okrog 40 DH, kar pomeni 800 SIT. Vedno dobis zraven ful kruha 🙂 in vcasih se ful splaca npr. samo juha (harira), ki stane 5 DH (100 SIT), pa zraven itak dobis ful kruha in si sit. Samo tajine ali kuskus (kar je tudi dovolj, da se najes) je v najcenejsih restavracijah od 25 DH pa do 40 DH. Kruh (kot nase lepinje) stane 2 ali 3 DH, sadje priblizno tako kot pri nas (mandarini, pomarance, banane – drugega nisva kupovala). Voda je 5 DH, vcasih 6. Slascice so ful poceni in ful dobre, dobis jih povsod in se splacajo za “prigrizke”. Vecina stvari je na bazi arasidov. Aja, caj stane od 5-7 DH, kava 6 (pa je caj boljsa izbira!).
Za fotografske filme ti ne vem povedati cene, ker jih nisva rabila (digitalc), vem pa, da so jih imeli marsikje, veliko je npr. trafik (oznacene so s krogi, podobnimi kot je znak za olimp. igre).
Vlaki: voznja do Spanije traja kaksnih 60 ur – ne vem, koliko casa imate na razpolago in ce se vam splaca toliko porabiti za pot. Sicer pa so v Maroku vlaki zelo OK, guzva ni (bila sedaj, januarja) pretirana, so pa drazji od busov. Vozijo samo na severu med vecjimi mesti, tako da niso kaj dosti uporabni. Midva sva se peljala samo enkrat, bolj kot ne zato, da sva sprobala, kako je z vlaki, drugace ga nisva imela sploh kje rabit. Tako da tudi eurodomino/interrail karte nima smisla kupovat.
Ryanair do Spanije se ti ne splaca. Verjemi, sem sprobala vse mozne variante, preden sem se odlocila za karto pri Odklopu. Leteti moras najprej v London, tam pocakati po moznosti do naslednjega dne, ker ne dobis takoj zveze za Spanijo, potem letis v Malago, od tam imas se ca 150 km do Gibraltarja, kjer das se ca 25 EUR za trajekt… in po moznosti se enkrat prespis v Spaniji. Skratka, ni se splacalo. S tem da seveda porabis tudi ogromno casa, prides prej z avtom ali vlakom…
No, sedaj se mi mudi. Ce te se kaj zanima, vprasaj :).
Aja vprasal si se za temperature ponoci. Kako je avgusta, ne morem reci, sklepam pa, da je ponoci tako, da se da normalno ziveti (kar za cez dan ni mogoce reci). Sicer ne bi spali na terasah :).
Lahko ti povem za januar, da je cez dan prijetno toplo, tako da je ena tanka majcka z dolgimi rokavi povsem dovolj, zvecer oz. zjutraj pa pase kaksen flis. Hladneje je ponoci edino v puscavi, a ni neke strasne panike.
Forum je zaprt za komentiranje.