Kako da fak naj si en 20-letnik, ko konča srednjo šolo
all3z, 14.08.2025 ob 10:31
Estimated average age of young people leaving the parental household:
?? Croatia: 33.4
?? Montenegro: 33.3
?? North Macedonia: 32.1
?? Serbia: 31.4
?? Slovakia: 30.8
?? Greece: 30.7
?? Bulgaria: 30.3
?? Spain: 30.3
?? Malta: 30.1
?? Italy: 30.0
?? Portugal: 29.7
?? Slovenia: 29.4
?? Poland: 28.9
?? Romania: 27.7
?? Cyprus: 27.5
?? Hungary: 27.1
?? Ireland: 26.9
?? Latvia: 26.8
?? Luxembourg: 26.8
?? Belgium: 26.3
?? Czechia: 25.9
?? Austria: 25.3
?? Lithuania: 24.7
?? UK: 24.6
?? Germany: 23.8
?? France: 23.4
?? Netherlands: 23.0
?? Estonia: 22.7
?? Denmark: 21.7
?? Sweden: 21.4
?? Finland: 21.3
?? Australia: 20.4
?? Russia: 19.8
?? USA: 19.0
kot rečeno, povprečna starost ko gredo v Ameriki na svoje, je 19 let. Ker so plače tako dobre, ne ker so do takrat kaj našparali. Komot si en, ki je srednjo šolo končal in gre delat, plača najem. In ne, ne živijo po študentskih sobah, razen priseljencev iz tretjih držav, ki šparajo da pošiljajo domov keš. Pa večina američanov študira ob delu.
itak da ja, 14.08.2025 ob 08:50
poglej z druge strani, 14.08.2025 ob 08:45
Kako, 14.08.2025 ob 06:47
Kako da fak naj si en 20-letnik, ko konča srednjo šolo, kupi stanovanje za življenje?
v amaeriki so 20 letniki zapoufani tudi do pol miljona
ja, ampak stanovanje za najem pa dobi takoj za male pare. Zadnjič gledala uno oddajo poroka 90 dni al kaj je, pa je en tip 23 star – po poklicu deratizator, hahaha, navlekel neko Rusinjo, ki itak nič ne dela in sta najela flet, lep, nov, 50 kvadratov v mestu, on vse financira. S svojo deratizacijsko plačo. Pa mati samohranilka, bivši nič ne plačuje alimentov, živi v najemu z otrokom v čist luštnem stanovanju, pa je natakarica. Ji znese.
uni ki so pa študirali, imajo pa še boljše plače, poleg plačila najema plačujejo še kredit za šolanje in jim tudi znese. Tam ni takih davkov kot tu + plače so trikratnik naših za isto delo, najemnina pa tamtam kot pri nas oz. nižja.
Pa si predstavljaj pri nas enega na minimalcu s trgovsko plačo, če mu znese plačilo najema. Malo sutra.
Saj veš da jim TLC plačuje a ne? 🙂 In ja tudi pri nas trgovcu znese stanovanje najet, jasno ne v glavnem mestu. Če že primerjaš….primerjaj primerljivo. Nekaj je najeti stanovanje v alabami, nekaj pa v DC recimo.
In ne 20 letnik ne more takoj ko konča šolo kupiti stanovanja če ni podedoval, mu bilo podarjeno ali pa je na loto zadel. Lahko pa začne delat in varčevat za polog, tako kot nas je večina. In bo pri 30ih recimo lahko kupil. Če vmes živi v najemu. Če živi doma….še krepko prej. Jaz kupila pri 30ih. Varčevati začela pri 23ih ko sem diplomirala. V najemu s cimri sem bila do 30ga. Plan in disciplina. Nekaj kar očitno večina ljudi ne razume. Bi se kar zbudili en dan in imeli nekaj.
tu je za veliko večino uravnilovka, 14.08.2025 ob 11:10
kot rečeno, povprečna starost ko gredo v Ameriki na svoje, je 19 let. Ker so plače tako dobre, ne ker so do takrat kaj našparali. Komot si en, ki je srednjo šolo končal in gre delat, plača najem. In ne, ne živijo po študentskih sobah, razen priseljencev iz tretjih držav, ki šparajo da pošiljajo domov keš. Pa večina američanov študira ob delu.
Sami pri teh letih živijo samo tisti ki jim starši stanovanja plačujejo. Večina (tisti ki študirajo) so v študentskih naseljih, kar je krito s šolnino (ali plačajo starši ali pa kredit). Ostali živijo s cimri. In ja govorim iz izkušenj. V ameriki pod jurja ni šans da dobiš stanovanje. Mogoče kakšno luknjo v prikoličarskem naselju ali pa v totalnem getu kjer zvečer streljanje poslušaš in zadetke na ulici gledaš. Minimalna plača v ZDA je pa nižja kot pri nas. Vi pa trdite da si pri nas kjer je povprečna najemnina izven mest okoli 500, ljudje z jurjem (minimalc) ne morejo privoščit, v ZDA, kjer je minimalna najemnina jurja, minimalna plača pa 1250 BRUTO…..si pa simpl prvoščijo stanovanja? Zakaj potem toliko ljudi v avtih živi, pa na cesti pod mostovi? Pa še šolo si menda častijo sami s tem minimalcem. Btw najnižja šolnina pride tam okoli 10k letno. Boljše šole čez 200k letno. Recimo če želiš biti zdravnik, računaj na minimalno pol miljona za šolanje.
Kamen na kamen, 14.08.2025 ob 09:52
Kaj da fak boš ti s stanovanjem, če še službe nisi niti povohal?
Šparaj vsak mesec pol plače, pa se javi čez pet let, ko boš imel 30k evrov za polog. Pa ko boš da fak znal tudi kaj naredit v stanovanju.
A ne, ti boš zdaj pol plače dal v lizing in boš čez pet let imel kup rjavega pleha, še neodplačanega.
Če bi jaz bil tvoj starš, ti tudi ne bi nič dal. Najprej se nauči živet in cenit.
Kaj pa če pri tastarih ne more bit, in ga najem pride pol plače. A naj drugo polovico da na stran, pa hodi nag po svetu, prehranjuje se naj pa s travo? Kaj pa če ima nekdo tastare v najemu, pa oba umreta, on pa na 1000 plače. Najema si ne more pršparat. Kva mi grete na rac takšni, kot si ti, k znate samo prbit pršparej. A ti si plačeval/-a najem, ko si na veliko šparal/-a, al si zažiral/-a domače gospodinjstvo?
Kako, 14.08.2025 ob 11:57
Kaj pa če pri tastarih ne more bit, in ga najem pride pol plače. A naj drugo polovico da na stran, pa hodi nag po svetu, prehranjuje se naj pa s travo? Kaj pa če ima nekdo tastare v najemu, pa oba umreta, on pa na 1000 plače. Najema si ne more pršparat. Kva mi grete na rac takšni, kot si ti, k znate samo prbit pršparej. A ti si plačeval/-a najem, ko si na veliko šparal/-a, al si zažiral/-a domače gospodinjstvo?
Zakaj bi nekdo z jurja plače hotel živeti v mestu? Če pa že….zakaj ne s cimri? Ostali 20 letniki lahko živijo s cimri, ti ne zmoreš? In ja ljudje smo živeli s cimri. Ne pri mamici doma. In smo privarčevali za polog. In napredovali v službi sproti. Nič ne gre čez noč. Začneš pač tam kjer lahko. Če je to minimalc in cimri….začneš pač tam. In potem delaš na tem da prideš na boljše. Iz neba ne bo nič priletelo. Nihče ti ne bo nič dal. TI moraš poskrbeti zase. Prej ko se boš sprijaznil s tem prej boš kaj naredil iz sebe. Jokat kako se nič ne da in čakat da bo kaj drugače je ena najboljših poti do tam, da se pri 40+ zbudiš točno tam kjer si sedaj. Da gre 20 let mimo tebe.
Ne kako… temveč zakaj? Včasih je preprosto potrebno sprejeti odločitev… ?
A daj se no smilit sam sebi in iskat neke “če bi, če… če”
Ne trdim, da je enostavno. Ampak sedet in čakat je pa nemogoče.
Najdi si dodaten šiht. Idi zjutraj pred šihtom časopis raznašat, tisti zaslužek pa šparaj. Idi čez vikend kelnarit, iščejo povsod. Idi v štacune na police zlagat. Idi kakemu kmetu pomagat drva spravljat, koruzo pobrat. Kaki babici nakup domov znosit.
Itak se ti ne ljubi sam doma čepet. Pa še med ljudi prideš. Mogoče najdeš eno enako pridno, pa lahko skupaj kupita stanovanje že čez tri leta.
Madona, če imam tako vročo željo po nečem, bom našel sto načinov, kako do tega prit.
Samo lenuh ne more.
Kamen na kamen, 14.08.2025 ob 13:00
Najdi si dodaten šiht. Idi zjutraj pred šihtom časopis raznašat, tisti zaslužek pa šparaj. Idi čez vikend kelnarit, iščejo povsod. Idi v štacune na police zlagat. Idi kakemu kmetu pomagat drva spravljat, koruzo pobrat. Kaki babici nakup domov znosit.
Itak se ti ne ljubi sam doma čepet. Pa še med ljudi prideš. Mogoče najdeš eno enako pridno, pa lahko skupaj kupita stanovanje že čez tri leta.
Madona, če imam tako vročo željo po nečem, bom našel sto načinov, kako do tega prit.
Samo lenuh ne more.
Jaz sem odšel po gimnaziji v Kanado.
Na srečo živim zastonj v tetini hiši, avto mi je tudi dala.
Študiram online v Sloveniji (plačam 2400 evrov letnik).
Delam v avto prevozništvu, zaslužim 7200 dolarjev od tega 4000-5000 prihranim, ampak res šparam.
Samo na tak način bom hiter zaslužil za stanovanje doma. Tudi Kanada ni več obljubljena dežela.
?, 14.08.2025 ob 08:58
Kreditkar, 14.08.2025 ob 08:49
Pa idi tja. Kdo ti brani?
Trump, je djal, da bo vse klošarje in male kriminalčke spucal in naredil Ameriko spet čisto, ha, ha …
Tako bi tudi jaz neredil, hahaha. Sem rekla zadnjič mulcu, na črpalki, dela se ukreni pa študiraj zraven, ker tako boš imel stabilnost in te ne bo zaneslo v napačne vode. Jaz sem se tudi trudil v življenju, nič mi ni samo padlo.
Delite al ne žrite, hahaha.
Samo lenuh ne more.
Je rekla babnca, ki se šlepa na možev tošelj (in njegov kurac).
v ameriki ti takoj dajo puf, samo če ga ne plačuješ redno, samo pridejo in rubijo! Pri nas je problem, da komej sploh še dobiš puf, itak pa ga noben ne more dobit za bajto, če nima vsaj 2.500 Eur priliva na trr. S tem, da še vedno rabiš poroka, hipoteko in ne vem kok faking paperjev in izračunov.
Pri 20 letih si nekdo, ki nista mamica in očka od njegovega rojstva dalje djala na račun everčke, ne more imeti glih za bajto prišparano. Če pa sta mamica in očka pridno šparala pol pa gre lažje.
V naši vasi imamo polno novih gradenj, hiše so se prodajale od 400.000 naprej. S tem, da notri še surovo vse in brez opreme, rabiš notri najmanj še 150.000-200.000 vložit, da živiš. No danes tam živijo samo mladi pari stri od 20-30 let in zraven parkirane bmw, mercedeze ni da ni avte…. nove, ne neke stare…. Od kje jim keš? Al nakraden, mafija, al pa od staršev…. pa še to od bogatih staršev. Jaz ne bom mogla svojim otrokom bajte kupit….. Sej bom itak do smrt zapufana za to hišo v kateri živimo. Šparat pač ne morem, živimo iz mesca v mesec…..
itak da ja, 14.08.2025 ob 13:21
Tako bi tudi jaz neredil, hahaha. Sem rekla zadnjič mulcu, na črpalki, dela se ukreni pa študiraj zraven, ker tako boš imel stabilnost in te ne bo zaneslo v napačne vode. Jaz sem se tudi trudil v življenju, nič mi ni samo padlo.
Delite al ne žrite, hahaha.
Rito si uperi smrduhinja, da ne boš smerdela. In ugotovi katerega spola si.
Kanada, 14.08.2025 ob 13:26
Sem moški in ne razumem kaj te moti moj zapis?
Ni blo mišljeno tebi, ker ciljnega posta ni citiralo.
Je pa nekaj tudi pri tebi res: tetica ti dala stanovanje in avto? Ja, bravo! Vse “sam” dosegel, a ne! Nič dosti drugače od monkelj, ki jim najprej očka zrihta stanovanje in kdo ve kaj še vse, potem jih pa desc financira! Ker one “vse same” dosežeje, seveeeeeda!
Seveeeeeda!, 14.08.2025 ob 13:36
Rito si uperi smrduhinja, da ne boš smerdela. In ugotovi katerega spola si.
No, tole pa ni moj post. Lahko vidite, da je med tem in mojim zgoraj le minuta razlike (36 in 37), kar se pa ne da storiti, ker ti napiše “Slow down! You move too fast!”
Seveeeeeda!, 14.08.2025 ob 13:41
No, tole pa ni moj post. Lahko vidite, da je med tem in mojim zgoraj le minuta razlike (36 in 37), kar se pa ne da storiti, ker ti napiše “Slow down! You move too fast!”
To ni res. Včasih tudi meni uspe že po minuti oddati. Tako da se ne zmišljuj norica. Vsi vidimo, da si usekana, ko te beremo.
si ti ja, 14.08.2025 ob 13:43
To ni res. Včasih tudi meni uspe že po minuti oddati. Tako da se ne zmišljuj norica. Vsi vidimo, da si usekana, ko te beremo.
O, mater! Zdaj si me pa razkrinkala, šmrc šmrc! Le kako si to ugotovila?? Ne morem se načudit tvojim analitičnim forenzičnim sposobnostim!
Forum je zaprt za komentiranje.