Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako bi komentirali takšno solato…

Kako bi komentirali takšno solato…

Danes sva s fantom doživela pravo presenečenje oz. bolje rečeno ŠOK v eni izmed portoroških gostilnic. Naročila sva solato z rakci in dobila naslednjo zadevo – na krožniku je bila večinoma zelena solata, malo paprike in kumaric, po vrhu nekaj repkov garnel, vse skupaj pa prelito s cca. 1,5 dcl preliva – zmešana majoneza in kečap. Ne samo, da še v življenju nisem naletela na morsko solato, ki bi imela takšpen preliv, najbolj me je šokiralo to, da so bili repki surovi!! Ko sva poklicala natakarja in mu povedala svoje pripombe, je rekel, da on pač ni kuhar in da je to SOLATA – zato tudi surovi repki. Če naročiš pečene, ocvrte… je drugače, to pa je vendar solata. Sedaj pa ne vem, morda midva nimava pojma in je to kakšna posebna specialiteta :), vendar močno dvomim – glede na cenen preliv, ki bi bil dober kvečjemu za v hamburger (še špagetom ne privoščim kaj takega, kaj šele rakcem).

Babi in ostali mojstri, dajte mi povedat – a sva midva čudna ali g. natakar!?

LP, Staša

Ljuba Stasa!
Verjamem,da sta bila zgrozena,ce ne ze zaradi drugega,zaradi preliva.Nic nista cudna!Kar se tice surovih repkov, res ne vem,ali ni to kaksna nova pogruntavscina.Biti bi morali vsaj prevreti,da jih lahko izluscimo.
Midva z mozem si morske sadeze narediva najraje doma, na vse mogoce nacine,kot je nama vsec,ker sva ze zdavnaj ugotovila,da nekateri gostinci to zelo po svoje pojmujejo in slano zaracunajo.
Seveda,ko si zazelis,je zelo prijetno v dvoje pojesti,da te nekdo postreze.
Ampak to,kar si ti zelis,ne pa fantazijo cudnega gostinca.
Neverjetno,toda v notranjosti,recimo v Kobaridu “Topli val” jes te jedi fantasticno narejene.Obala pa je vcasih skregana sama s sabo.Le cene so
super.Seveda so tudi izjeme!
Tvoji pojmi o morski solati so pravilni.Zlasti o prelivu. Lep pozdrav Babi

Repki so bili brez lupine, vendar sva oba glede na okus, ki so ga imeli, takoj pomislila, da so čisto surovi. ne vem – mogoče imajo podoben okus tudi prevreti, nato pa zamrznjeni in kar tako odmrznjeni. Pojma nimam.

Za preliv pa itak ni kaj dodati.

Vsekakor je res najbolje, če stvari pripravljaš sam.

LP in hvala za odgovor.

Čudna je predvsem gostilna in ljudje, ki v njej ustvarjajo. V vajin okus in pripombe sploh ne dvomim. Po mojem so bili repki iz slanice (repki kozic v slanici, ki so v Avstriji zelo poceni), o sestavinah in prelivu pa tako ali tako ne gre izgubljati besed. Očitno je nekdo zelo lepo zaslužil s porcijo solate s škampovimi repki (škampov koktajl), ki se bohoti s svojim imenom na jedilniku, kaj pa dobiš na mizo pa sta na žalost lahko sama ugotovila. Mogoče pa sta pa bila v japonski restavraciji, sestavine za ‘suši’ so v glavnem iz rib in v celoti surove…

LP in več sreče prihodnjič

Štajerc

p.s.

Naslednjiš si zadevo raje pripravita doma. Pa še to: na žalost je ponavadi tako, da dobiš ribje specialitete veliko bolje pripravljene nekje na celini, kot ob morju (posebnoi velja to za našo obalo…)

po mojem je,na zalost, res bolje stvari pripraviti doma !::(( ne moremo ravno posplositi,da so na obali vse ribje restavracije slabse,kot drugje. jih je pa veliko. pri nas prakticiramo pecenje doma. tudi v ribarnico gremo dovolj zgodaj in se prepricamo o svezini rib. zgodilo se mi je ze -na hrvaski strani-da sem videla,kako ribe cistijo v morju pod restavracijo-in to globoko zamrznjene. potem jih-normalno-prodajajo za sveze.!!
tale coctail je bil pa precej ponesrecen-preliv je bil …”cisto mimo” !! rakci so bili pa verjetno res iz slanice.
vec srece prihodnjic!! lp petra

Glede kvalitete morske hrane ob Obali nebi poslpoševal stvari, hotel sem samo povedati, da velikokrat kvaliteta (ne pa vedno) morskih specialitet zaostaja za tistimi ‘na celini’. Na žalost je treba kar pošteno iskati dobro ‘oštarijo’ z svežo ribo, ki jo potem znajo tudi kvalitetno pripraviti. Močno dvomium v kvaliteto morske grane npr. v kakšni izmed gostiln ob glavni Portoroški rivi. Raje bi prisegel na kakšno manj ugledno in odmaknjeno gostilnico v Izoli ali recimo v Slovenski Istri. Pa brez zamere…

LP Štajerc

Nekje ob slovenski obali oz. malce odmaknjeno od obale je vasica v kateri je ena gostilna, ki deluje s pomočjo učencev, naj bi imeli tam zelo dobro morsko hrano, velike porcije in dobre cene, strežba pa 1a. Sicer ne vem, kje je, ker nimam rada morske hrane in še malokdaj sem na obali. Mislim pa, da se vasica imenuje na K ali M……

Drugače pa, če čvek naprej širim, da pice na morju niso vredne počenega krajcarja, kaj šele morske na kateri dobiš zmrznjene…

Hej,ze v ribarnici so zmrznjeni repki meni zelo cudni,brez okusa.Da jih v restavracijah dobis take ,ni nobena skrivnost.Samo Nedelovo akcijo nasih gostiln poglej.
Se za Topli val v Kobaridu,odkar je hotelska restavracija,sem slisala,da je kvaliteta zelo padla.
Na Gorenjskem jemo dobro domaco (ne morsko) hrano veliko ceneje in kvalitetno pripravljeno. Ceprav zivim na obali,se ne morem ravno pohvaliti
z razmerjem kvaliteta cene. Je pa morje danes cudovito.Lep pozdrav vsem Babi

pred casom ze je bil Topli val v Nedelovi akciji. takrat je dobil zelo dobro oceno. kar parkrat smo se vozili tam okrog in se pripravljali,da gremo pogledat. prejsnji mesec pa mi je neka kolegica povedala,da to ni vec to….niso bili grozno razocarani…po pripovedovanju pa so pricakovali precej vec! no,pa smo zamudili !:)) lp petra

Pred kratkim sva bila v Italiji fascinirana nad slastnimi morskimi solatami (le-ta je namreč najina priljubljena poletna jed) – kamorkoli sva prišla, je bila solata res odlična, v pravem pomenu morska, se pravi morski sadeži v prevladi. Tudi na Hrvaškem nisva naletela na nič hujšega – mogoče je malo izstopala le solata, ki je bila v kombinaciji s krompirjem, ampak je bila vseeno okusna.

Potem pa ta preliv!! In glede repkov dvomim, da so bili v slanici, saj niso bili slani, ampak popolnoma brez okusa. Res ne vem.

Naj povem še to, da je bil natakarjev odnos obupen, bil je prav zatežen, češ kaj pa ga nisva opozorila prej, da želiva brez preliva (kot da je takšen preliv najobičajnejša stvar pri morski solato), povrh vsega pa naju med pogovorom skorajda ni pogledal v oči, kar me je še posebej razkurilo. Kakorkoli že – ker sva natakarju rekla, naj vse skupaj lepo odnese. Čez nekaj minut je prišel nazaj in predlagal, da nama kot zamenjavo prinese tunino solato. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da je zadeva zgledala isto (OK, sicer brez preliva) – en kup že rahlo postane zelene solate, paprika in kumare, na vrhu pa nekaj kepic skupaj sprijete neodcejene tune (olja je bilo toliko, da sploh ni bilo smiselno dodajati še olivno, ki ga je celo prinesel zraven). Fant je posebej naročil tudi lignje s prilogo, na kar je natakar gladko pozabil – ko sva pojedla solato, nama je prinesel račun in CIAO.

Aja, mimogrede je še dodal, da se opravičuje in da bo naslednjič gotovo boljše. In v to zadnje ne dvomim – seveda bo boljše – vendar gotovo ne pri njih 😉

LP, Staša

repki,ce so v slanici- ni nujno,da so slani!! v slanici pac pise na konzervi ali kozarcku /tukaj zraven je se ogromno E_ja../ to naj bi pomenilo,da niso v kisu! natakarji pa so “rasa ” zase! nakateri “prijazni”,nekateri laznjivi,nekateri indolentni…itd…. sem in tja je pa kateri cisto o.k.! po teh morskih restavracijah si pac lahko marsikaj privoscijo- gostov je zmeraj dovolj !pa,kljub vsemu, ne obupajta,…povsod ni vse tako crno! lp petra

Pri Tinetu,ki je bila vcasih pojem,je kapetan dolge plovbe naletel na enako solato kot ti,Stasa in ponorel.Se zlasti ni mogel prebaviti kumaric in seveda preliva.Saj se vcasih vprasam,kaj le Italijani iscejo v nasih obalnih gostilnah,ko si v vsaki betuli pri njih oblizujes prste. Pa se ne vem,ali je pri nas kaj ceneje. Pozdrav Babi

ko si ravno pri betulah…to ni ravno betula! ali pac! je nekje v trstu…proti miramaru…menda nic posebnega-na zunaj…ostalo pa top!! poznas to? lp petra

Ob obali,proti Miramaru jih je kar nekaj.Ne bi vedela,katero mislis.
Ves,”betula “je zame pojem intimne,majhne gostilne s prijaznim osebjem in dobro hrano,ki disi po domacem.Mislim,da se tudi ti strinjas.Babi

No, potem so verjetno res bili v slanici… še zdaj me je groza, ko se spomnim 🙂

He he, babi, si predstavljam, da je ponorel :))

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close