Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kak pravnik – moderno partnerstvo in izsiljevanje za nepremičnino

kak pravnik – moderno partnerstvo in izsiljevanje za nepremičnino

Spoznala sem moškega, ki ima gradbeno firmo.  Najprej sva prijateljevala, potem sva postala par. Nikoli nisva živela skupaj, občasno sva le prespala pri njemu ali meni. Največ je bil on cel teden pri meni ali jaz pri njemu. Skupaj sva bila 2 dobri leti in v tem času se je na mojem vikendu delala fasada in urejala okolica. Material za fasado sem že imela preden sva postala par, fasado je delal on  in tudi velikodušno prispeval  kar nekaj denarja za urejanje okolice z obrazložitvijo, da  sva par in da želi, da je tudi po njegovo urejeno, da se bo dobro počutil in da ne bom vsega sama financirala. Okolico sva urejala skupaj. Ker je s časoma pokazal svoj pravi obraz, sem želela, da se razideva in da mu vrnem denar, ki ga je vložil v okolico, ter da mu plačam za vsa dela, ki jih je opravil na vikendu.

Tu pa se je začela nočna mora. Trdi, da lahko dokaže izvenzakonsko skupnost z obrazložitvijo, da nisva živela skupaj zato, ker je on bil vezan na firmo v drugem kraju. Ne želi, da mu vrnem denar, ampak da mu izplačam 30% vrednosti vikenda, ker se je z njegovim vloženim delom in denarjem vrednost le tega povečala.

Vse bolj sem prepričana, da je šel z mano v vezo iz koristolubja in vprašanje koliko jih je bilo že pred mano, ki jih je na tak način izsiljeval. Premišljeno naložen denar v kratkem času zanj. Recimo, da je prispeval vsega skupaj za 15k, zdaj pa izsiljuje za  45k izplačila.

S tem moraš k odvetniku.

To niso mali denarji, čeprav ima po svoje on prav, ne gre le za denar, ki ga je vložil, gre tudi za trud, delo, prispevek. Pojdi k odvetniku in izsiljevanje prijavi policiji, če tako čutiš.

K odvetniku.  Če te bo tožil, bo moral vlaganja dokazovati z računi.

Če ti je nakazoval kakšen denar, boš vrnila.

Ne stori ničesar, trditi moraš, da nista bila v skupnosti, če te misli tožit.

Ne gospodinjski in ne ekonomski, da sta se samo občasno videvala .

Upam, da imaš račune za material za fasado.

Naj gre v pekel, hudir pohlepni!!!

Pravijo odvetniki, da so postali moški pravi požeruhi in odiralci žensk.

Da ženske nikoli  niso tako pohlepne in ne zahtevajo od moških.

Šele, ko  te bo tožil, si najdi odvetnika, prej ga ne potrebuješ.

Lahko greš pa na en posvet k enemu.

Največja ironija je še to, da sem jaz plačala recimo material za škarpo in druge detajle, pa mi je predlagal, da lahko vzamem prek njegove firme, da bo bolj poceni. Jaz koza pa nasedla. Seveda ima račune, še več kot je dejansko plačal.

Račune za materil za fasado imam, samo on trdi, da bo z sms dokazal, da sva bila takrat že v vezi, čeprav sva v resnici samo prijateljevala. Sms niso bili romantične zvrsti iz moje strani, ampak le prijazni. Vsak si pa lahko razlaga po svoje.

Vrni milo za drago. Če on tebe izsiljuje, pa daj ti še njega. Če ima firmu, pa naj on potem tudi tebi izplača delež od poslovanja, ki ga je stržil v tem času.

On v nobenem primeru ne more dokazati izvenzakonske skupnosti, če nista živela v resnici skupaj. Kdaj sta vezo začela nima veze, saj če si v vezi še ne pomeni da si izvenzakonska skupnost. Izvenzakonska skupnost se dokazuje z začasnim bivališčem recimo, pošto njegovo ki je na tvoj naslov hodila, pričanjem sosedov ipd.. Izgovor da zaradi firme ni živel na istem naslovu kot ti je smešen :). Sta bila par. Nista bila izvenzakonska skupnost. Lahko si on domišlja ne vem kaj, na sodišču to ne bo šlo čez. Reskiraj nekaj denarja in pojdi k odvetniku ki naj mu pošlje dopis, kjer jasno navedete vsa dejstva in ponudite vračilo za del za katerega je prispeval. Torej teh 15k kot praviš. In date rok za odgovor. Tožbe ne bo vložil, ker mu bo vsak odvetnik z možgani pojasnil da ne more zmagat. Ne pregovarjaj se z njim sama. Odvetnik. Če ti bo kaj osebno moril prijava za nadlegovanje.

Upam, da si denar nakazala iz svojega trr. na njegovo firmo in da mu nisi dajala gotovine.

Od.ukaj ga!  Utihni in naj te toži.

Ti boš s pričami dokazovala, da nista bila v zvezi, da sta bila samo dobra znanca (z ugodnostmi)  da ti je sam ponujal gradbene usluge, ter da si vse plačala.

Odgovor na objavo uporabnika
omisli si hrbtenico, 02.09.2025 ob 10:39

On v nobenem primeru ne more dokazati izvenzakonske skupnosti, če nista živela v resnici skupaj. Kdaj sta vezo začela nima veze, saj če si v vezi še ne pomeni da si izvenzakonska skupnost. Izvenzakonska skupnost se dokazuje z začasnim bivališčem recimo, pošto njegovo ki je na tvoj naslov hodila, pričanjem sosedov ipd.. Izgovor da zaradi firme ni živel na istem naslovu kot ti je smešen :). Sta bila par. Nista bila izvenzakonska skupnost. Lahko si on domišlja ne vem kaj, na sodišču to ne bo šlo čez. Reskiraj nekaj denarja in pojdi k odvetniku ki naj mu pošlje dopis, kjer jasno navedete vsa dejstva in ponudite vračilo za del za katerega je prispeval. Torej teh 15k kot praviš. In date rok za odgovor. Tožbe ne bo vložil, ker mu bo vsak odvetnik z možgani pojasnil da ne more zmagat. Ne pregovarjaj se z njim sama. Odvetnik. Če ti bo kaj osebno moril prijava za nadlegovanje.

Točno tako to je. Odličen nasvet.

Ampak jaz mu še teh 15 ne bi dala! Ker je goljuf.

Če te bo tožil, bo moral sodni cenilec oceniti vrednost del.

In to tisti, ki ga bo sodišče določilo in ne kak njegov dober znanec.

Če je tak prevarant, je tudi vrednost del napihnil!

Natančnejši pogoji za pravno priznanje zunajzakonske skupnosti niso določeni, zato se mora o njenem obstoju presojati od primera do primera in sicer v postopku za ugotovitev določene pravice ali dolžnosti.

Tako zakon ne določa, koliko časa mora takšna življenjska skupnost trajati, pomembno pa je, da po vsebini in tudi navzven deluje kot življenjska skupnost med zakoncema, ki sta čustveno navezana, intimna, upravljata s skupnim denarjem oz. si medsebojno finančno pomagata.

Samo skupno življenje brez medsebojne čustvene navezanosti, ekonomske skupnosti in drugih kriterijev še ne pomeni obstoja zunajzakonske skupnosti.

Po kolikšnem času bo zunajzakonska skupnost priznana je zlasti odvisno od intenzivnosti njunega medsebojnega razmerja. To pomeni, koliko časa sta neprekinjeno živela v skupnem gospodinjstvu, koliko časa sta skrbela za skupne finance in pomagala drug drugemu, imela otroke ali ne, itd. Tako je priznan obstoj zunajzakonske skupnosti pri določenih partnerjih že po enem letu, pri nekaterih pa šele po treh letih ali kasneje.

Pravne posledice zunajzakonske skupnosti nastopijo šele tedaj, ko partnerja že dlje časa živita skupaj, učinkujejo pa od trenutka, ko sta zakonca začela živeti skupaj (torej učinkujejo za nazaj).

Sodba Vrhovnega sodišča II Ips 264/2010 je potrdila obstoj zunajzakonske skupnosti partnerjev, ki sta se odločila za sporazumno ločeno bivanje z utemeljitvijo, da za obstoj zunajzakonske skupnosti ni nujno da morata ves čas živeti skupaj na istem naslovu. Če zaradi dela, stanovanjskih razmer ali drugih razlogov sporazumno nista skupaj, njuna skupnost pa ima značilnosti življenjske skupnosti, so izpolnjeni pogoji za obstoj zunajzakonske skupnosti. Pogoj je torej izpolnjen kljub začasnemu ločenemu življenju, ker za to obstajajo utemeljeni razlogi.

Verjetno se na to zanaša, da sta sporazumno živela narazen zaradi njegovega dela.

Nč bat… nima model šans, da te iztoži. Za dokazovanje izvenzakonske skupnosti je potrebno dokazati najmanj 3 zadeve: ad1. Obstoj življenjske skupnosti (Skupno bivanje, skupno gospodinjstvo…) ad2. Da vaju je okolica doživljala kot zunajzakonska partnerja ad3. notranje čustveno razmerje.

In v kolikor ni bilo tistega pod ad1 (kar je v bistvu najvažnejše, če pride do problemov z premoženjem)… sta bila samo par. Nič več in nič manj.

In kot ti predlagajo… niti tistih 15k mu ne vrni. Klinc ga gleda. Naj se nauči kot dedc že enkrat, da se v ljubezenskem razmerju podarjeno ne zahteva nazaj. ?

Če berem avtorico in kaj tale zahteva. Potem lahko tudi moj frend, ki dela toplotne in mi jo je naredil bolj poceni s kešom na roko zdaj trdi, da sva v izvenzakonski skupnosti beri bo imel priče, ker se tudi drugače veliko druživa in bodo te ptrdile, da sva par in bo on trdil, da je povečal s toplotno vrednost mojega stanovanja in bo zahteval delež od stanovanja. Bolano preračunljivi osebki

Vztrajaj pri svojem, če si ti imela prej vse je absolutno tvoje. Njegovo je samo delo fasade ne material in nekaj vložka v  okolico in ne popusti. Ti se okvirno pozanimaj kakšne so cene izdelave  brez materiala in nič več. To mu ponudi in sta končala. Če si ne da dopovedati mu pa pošlješ kakšne bilderje, da bo razumel. Ne daj se prepričat v nasprotno.

Pa verjetno je brez računa delal. Prijavi ga za delo na črno.

Smo ti rekli, da pusti moške pri miru!

nočna mora, 02.09.2025 ob 09:50

Spoznala sem moškega, ki ima gradbeno firmo.  Najprej sva prijateljevala, potem sva postala par. Nikoli nisva živela skupaj, občasno sva le prespala pri njemu ali meni. Največ je bil on cel teden pri meni ali jaz pri njemu. Skupaj sva bila 2 dobri leti in v tem času se je na mojem vikendu delala fasada in urejala okolica. Material za fasado sem že imela preden sva postala par, fasado je delal on  in tudi velikodušno prispeval  kar nekaj denarja za urejanje okolice z obrazložitvijo, da  sva par in da želi, da je tudi po njegovo urejeno, da se bo dobro počutil in da ne bom vsega sama financirala. Okolico sva urejala skupaj. Ker je s časoma pokazal svoj pravi obraz, sem želela, da se razideva in da mu vrnem denar, ki ga je vložil v okolico, ter da mu plačam za vsa dela, ki jih je opravil na vikendu.

Tu pa se je začela nočna mora. Trdi, da lahko dokaže izvenzakonsko skupnost z obrazložitvijo, da nisva živela skupaj zato, ker je on bil vezan na firmo v drugem kraju. Ne želi, da mu vrnem denar, ampak da mu izplačam 30% vrednosti vikenda, ker se je z njegovim vloženim delom in denarjem vrednost le tega povečala.

Vse bolj sem prepričana, da je šel z mano v vezo iz koristolubja in vprašanje koliko jih je bilo že pred mano, ki jih je na tak način izsiljeval. Premišljeno naložen denar v kratkem času zanj. Recimo, da je prispeval vsega skupaj za 15k, zdaj pa izsiljuje za  45k izplačila.

To, kar je opisano, ne izpolnjuje zakonskih pogojev za izvenzakonsko skupnost. Njegov argument o vezanosti na firmo v drugem kraju pravno ne bi bil relevanten, saj če nista dejansko živela skupaj na istem naslovu, izvenzakonske skupnosti ni bilo. Njegove pravice, ki so eventuelno izterljive, so omejene na: povrnitev dejansko vloženih sredstev (15.000 €) in plačilo za opravljeno delo (po tržnih cenah).

Ker je gradbenik, je res nabavljal tak in drugačen gradbeni material in ima zato račune.

AMPAK ti računi se ne nanašajo na tvoj vikend, saj mora biti nabava materiala  vezana na prodajo, torej izdelavo fasade in to mora dokazati z izdanimi računi. Lahko je sicer v zalogi, pa sem prepričana, da ni.

Tebi ga ni izdal, torej?

Samo delo, pa še to je bilo na črno, če sta bila samo prijatelja.

Tvoj odvetnik naj ga opomni tudi na to dvoje!

iDesi ?, 02.09.2025 ob 16:03

To, kar je opisano, ne izpolnjuje zakonskih pogojev za izvenzakonsko skupnost. Njegov argument o vezanosti na firmo v drugem kraju pravno ne bi bil relevanten, saj če nista dejansko živela skupaj na istem naslovu, izvenzakonske skupnosti ni bilo. Njegove pravice, ki so eventuelno izterljive, so omejene na: povrnitev dejansko vloženih sredstev (15.000 €) in plačilo za opravljeno delo (po tržnih cenah).

Je že zgoraj nekdo prilepil

Sodba Vrhovnega sodišča II Ips 264/2010 je potrdila obstoj zunajzakonske skupnosti partnerjev, ki sta se odločila za sporazumno ločeno bivanje z utemeljitvijo, da za obstoj zunajzakonske skupnosti ni nujno da morata ves čas živeti skupaj na istem naslovu. Če zaradi dela, stanovanjskih razmer ali drugih razlogov sporazumno nista skupaj, njuna skupnost pa ima značilnosti življenjske skupnosti, so izpolnjeni pogoji za obstoj zunajzakonske skupnosti. Pogoj je torej izpolnjen kljub začasnemu ločenemu življenju, ker za to obstajajo utemeljeni razlogi

Tu gre po mojem mnenju za “zlorabo prava” in naslanjanje na Sodba II Ips 264/2010( vir: https://pisrs.si/sodnaPraksa?idECLI=ECLI:SI:VSRS:2013:II.IPS.264.2010 ). Vendar pa sodna praksa tega ne uporablja kot kak precedans, saj npr v primeru Sodba II Ips 183/2017( vir: https://pisrs.si/sodnaPraksa?idECLI=ECLI:SI:VSRS:2017:II.IPS.183.2017 ) presodi drugače.

Racunovodkinja iz JS, 02.09.2025 ob 16:11

Je že zgoraj nekdo prilepil

Sodba Vrhovnega sodišča II Ips 264/2010 je potrdila obstoj zunajzakonske skupnosti partnerjev, ki sta se odločila za sporazumno ločeno bivanje z utemeljitvijo, da za obstoj zunajzakonske skupnosti ni nujno da morata ves čas živeti skupaj na istem naslovu. Če zaradi dela, stanovanjskih razmer ali drugih razlogov sporazumno nista skupaj, njuna skupnost pa ima značilnosti življenjske skupnosti, so izpolnjeni pogoji za obstoj zunajzakonske skupnosti. Pogoj je torej izpolnjen kljub začasnemu ločenemu življenju, ker za to obstajajo utemeljeni razlogi

Ups. Pa res. 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close