Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kajenje na delovnem mestu

Kajenje na delovnem mestu

Sem na takem delovnem mestu, terensko, da se vozimo, tudi dlje, po dva ali trije.

Voznik je kadilec in kadi v kombiju.

Ker sem nekadilec in imam pravico do čistega zraka me zanima ali je to kje posebej opredeljeno, da se to prepove, ne vem, interni akti podjetja, morda zakonodaja, ker bi vseeno rad dosegel to prepoved kajenja, ker smatram da imam/o nekadilci to pravico.

Kam ali na koga se lahko obrnem.

Prijavo bi vseeno podal anonimno, da se v podjetju ne izve, ker mislim da v firmi to nikogar ne zanima in bi izvisel.

So predvidene kakšne sankcije, npr. zdravstveni inšpektorat ob ugotovitvi da je do kršitve prišlo.

Pomagajte!

Pravico imaš do čistega zraka. Upam, da uspeš, ker marsikje se take pripombe pometejo pod preprogo.

Je kombi služben?

V službenih avtih se ne sme kaditi, tako kot ne v pisarnah, v delavnicah.

Odgovor na objavo uporabnika
Racunovodkinja iz JS, 19.09.2025 ob 21:34

Je kombi služben?

V službenih avtih se ne sme kaditi, tako kot ne v pisarnah, v delavnicah.

Ja služben.

Kako naprej?

Verjetno najbolje da se pozanimam na nijz. Zakon opredeljuje prepoved v vseh zaprtih prostorih, posebej očitno ne opredeljuje v službenih voznih  sredstvih, kot edino sredstvo namenjeno službenim zadevam v katerem se vozijo dva ali več oseb.

Velja že več kot 15 let https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/82581

4. člen

Delovni prostor po tem zakonu je vsak zaprt prostor, ki je pod nadzorom delodajalca in kjer se zanj opravljajo dela in storitve.

16. člen

Prepovedano je kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Prijaviš in poveš, da boš delodajalcu prihranil morebitno kazen za kršitev zakona.

Težka bo. Če pokličeš inšpekcijo ne bo nič od tega, ker inšpektor mora ugotoviti kršitev ne pa indice. To pomeni da bi moral inšpektor “ujeti” kadilca pri kajenju v avtu, kar je pa nemogoče. Ne zadostuje poln pepelnik cigaretnih ogorkov ali pa vonj po cigaretih. Tudi če inšpektorju poveš relacijo in točen čas potovanje inšpektor nima pravice zaustaviti vozila. Tako da razen pogovora nič ne moreš. Sam sem podjetnik in oba z ženo sva nekadilca, toda delavcem pustim kaditi tudi na delovnem mestu, če z kajenjem ne motijo kakega nekadilca. Do sedaj to “laufa” in nimajo pripomb

ToPaJa, 19.09.2025 ob 20:31

Sem na takem delovnem mestu, terensko, da se vozimo, tudi dlje, po dva ali trije.

Voznik je kadilec in kadi v kombiju.

Ker sem nekadilec in imam pravico do čistega zraka me zanima ali je to kje posebej opredeljeno, da se to prepove, ne vem, interni akti podjetja, morda zakonodaja, ker bi vseeno rad dosegel to prepoved kajenja, ker smatram da imam/o nekadilci to pravico.

Kam ali na koga se lahko obrnem.

Prijavo bi vseeno podal anonimno, da se v podjetju ne izve, ker mislim da v firmi to nikogar ne zanima in bi izvisel.

So predvidene kakšne sankcije, npr. zdravstveni inšpektorat ob ugotovitvi da je do kršitve prišlo.

Pomagajte!

Pa si rekel sodelavcu, da te to moti?

Modro, 20.09.2025 ob 03:44

Težka bo. Če pokličeš inšpekcijo ne bo nič od tega, ker inšpektor mora ugotoviti kršitev ne pa indice. To pomeni da bi moral inšpektor “ujeti” kadilca pri kajenju v avtu, kar je pa nemogoče. Ne zadostuje poln pepelnik cigaretnih ogorkov ali pa vonj po cigaretih. Tudi če inšpektorju poveš relacijo in točen čas potovanje inšpektor nima pravice zaustaviti vozila. Tako da razen pogovora nič ne moreš. Sam sem podjetnik in oba z ženo sva nekadilca, toda delavcem pustim kaditi tudi na delovnem mestu, če z kajenjem ne motijo kakega nekadilca. Do sedaj to “laufa” in nimajo pripomb

Ocitno si izbral ZATE najlazjo opcijo. Ne briga te za zdravje nekadilcev, samo, da je delo opravljeno brez ustavljanj in da se dela (ne pa porablja cas za kajenje). Za nekadilce ti ni mar. Zavestno krsis zakonodajo. Vsak bi moral biti zasciten pred kadilci in smradom ter strupi. Ti te naloge nisi opravil. Sramota.

@modro
kdo mislis,da ti daje pravico ontem odlocati in to dovoliti? ker zakon je jasen in ne podeljuje nobene pravice odlocanja lastnikom podjetja v vezi tega… ti krsis zakon…

po tvoji logiki bi ti tudi soferju podelil dovoljenje, da divja neumorno po cesti. dokler ne moti nikogar drugega. torej ce je prazna cesta bi mu ti docolil da se pelje mes 150 in 200. Bariga te za znake, zakon,  in to dejstvo, da nimas te pozicije o tem sploh odločiti., Ce bi ga policaj dobil bi ti rekel,  jaz sem lastnik podjetja, jaz sem. mu dovolil, da lahko dovja, ce je prazna cesta in tako ne moti nikogar drugega..

samo s sorodnim primerom orisano, da pises in delas neumnosti, nedovoljene stvari.

pa se svoje poslovne prostore, ko jih bos hotel samirati. te bo stalo krepko drazje, ker beljenje zakajenih sten je bizjastno drago.

za zdravje okolice tenpa itak ne briga nic

Zakon o prepovedi kajenja v vozilih govori, da se ne sme kaditi v prisotnosti mlajših od 18. Za zaprte prostore je tudi določeno. Glede ravnanja s službenimi vozili, je ponavadi sprejet kakšen interni akt. Če tega ni, bi se potem lahko sklicevali na tveganje glede zdravja pri delu. Ampak, če je to delodajalcu španska vas, boš ja, ti kratko potegnil. Inšpekcija bi v takem lahko preverila le, če vozila smrdijo po čikih, če so sprejeti kakšni ukrepi za zdravje delavcev ipd..

Govori s sodelavcem, če ne bo zaleglo, pa še z delodajalcem.

No povej naprej, a si sodelavcu kaj rekel? A ni normalno, da se najprej pomeniš z njim? “Ej kolega, model, mene tole moti, a lahko prosim ne kadiš v kombiju? Če že moraš, dajmo se raje ustaviti za  minut in enega skadi.”

Če te ne bo upošteval, potem pa naprej šefi in inšpekcije in to.

Če se vožnja računa v delovni čas, imaš pravico do čistega zraka.

Če se vas vozi več skupaj v službo in domov, da prišparate na stroških, pa to ni delovno mesto. Je privat zadeva in nima delodajalec nobene pravice posegat.

lej, bodi dec in šoferju, ki je tvoj kolega- sodelavec povej, da te to moti in da ga prosiš da ne kadi v avtu, naj se ustavi in pokadi cigareto zunaj, povej mu, da razumeš da kadi in da ga to sprošča, ampak naj tudi on tebe razume, da je to tako majhen prostor, da je enako kot če bi sam kadil in da je to za tvoje zdravje škodljivo.

povej mu, da ga ne želiš prijaviti, ker bi bilo to zahrbtno, zato si se odločil da ga prosiš na 4 oči in naj to upošteva in da želiš z njim še naprej dobre odnose. Morda mu celo pri malici častiš eno pijačo, ali kavo….

zakaj bi morali eden drugega prijavljati, dajmo biti malo človeški in prijazni drug do drugega. In ja, jaz ne kadim, da ne bo kakšne pomote

V službenih vozilih je prepovedano kaditi. Reši pri nadrejenih.

Anonimno 3088, 20.09.2025 ob 15:41

V službenih vozilih je prepovedano kaditi. Reši pri nadrejenih.

slovenčki ste res ene ovce zagamane, samo prijavljali bi, tudi če se morda da pogovoriti na lep način. Spomnim se v času COVID19 natega ko so bile tri sodelavke iz pisarne cepljene, jaz se pa nisem, ves čas so tožarile šefici, naj za božjo voljo kaj ukrene da se bom cepil. Pa je rekla da ona tudi ni cepljena, ker ni nikjer prebrala, da je cepivo pregledano in varno za telo, razen tega kar je Janševa klika tulila po medijih -VARNO ZANESLJIVO-PREVERJENO-ZDRAVO. No potem so šle do direktorja naj nekaj ukrene, ker jaz in šefica nisva cepljena, da bova vse okužila. Pa jima je direktor odgovoril, jaz sicer ne bom povedal, ali sem se cepil, ali ne, ker je to moja stvar, mapak kaj se ve tri tako razburjate, saj ste VARNE, SAJ STE CEPLJENE, zbolela bosta očitno samo onadva, ker nista cepljena, nista ZAŠČITENA.

Štos je bil ko so bile vse tri še isti mesec bolne- na testiranju so jim rekli da je COVID19, pa je ena klicala potem iz bolniške, me je prosila naj pogledam če je en dokument na njeni mizi, pa sem jo vprašal, ja kako to da imaš COVID, saj si cepljena, midva s šefico pa sva zdrava kot bika, no ja, sem dejal, kmalu se pozdravi in se vidimo.

Pošlješ anonimna pisma z isto vsebino na več strani. Začneš s kadrovsko, direktorjem, sindikat, človek ki je odgovoren za varstvo pri delu, vodje oddelkov. Ista vsebina v vseh pismih in povsod navedeno kdo vse je to pritožbo dobil. Tako se ne bodo mogli izgovarjati da kdo ni vedel.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close