Kaj za večerjo
Punce in fantje kaj pri vas večerjate?
Imam veliko srečo, ker mi za moža in mojo šolarko skuha tašča, vendar kosilajo že med 12 in pol eno in tako bi že ob 6 popoldne najraje pojedli že mene, če ni kaj drugega. (haha)
Torej varianta, da se kaj pogreje od kosila odpade, jaz pa v dilemi in večina brez idej kaj bi jedli.
Imate kakšen nasvet?
Zbrala sem, kar so punce napisale pod temo o večerjah, tako da se nekaj tudi ponavlja. Pri nas je v glavnem suha večerja ala kruh, nekaj gor, jogurt, saj imamo kosilo šele ob pol štirih in ob pol sedmih dejansko ni hude lakote. Ali kar ostane od kosila, kar tebi zopet ne koristi.
Naj tale obširen spisek ne odvrne katere od tega, da napiše, kaj dejansko pripravljate pri vas za večerjo :-)))
LP Mimi
mlečni zdrob, mlečen riž, rižev narastek
palačinke, šmorn
vmešana jajca s sirom in šunko
hrenovke
topli sendviči, pica sendvič (na kruh daš malo kečapa, sir in šunko in vse skupaj malo popečeš v pečici)
razni pečeni rogljički
razne juhe
ostanki kosila
milk shake iz banane ali podobnega, kar zelo nasitna zadeva
navaden jogurt z dodatki, tj. marmelada, narezano sadje, kakav ipd.
ražnjiči s hrenovko: narežeš hrenovke, jih nabodeš na palčke in popečeš
različni namazi: mascarpone, tunin namaz, liptaver, nutela, razni sirčki
testenine na 100 in en način: s paradižnikovo omako, s štirimi siri, z gorgonzolo in orehi, z zelenjavno omako
koščki kuhanega krompirja z maslom
mleko in piškoti, tj. navadni Albert keksi
zdrobova juha s korenčkom (vodo zavri, posoli in skuhaj pšenični zdrob bolj na mehko; korenček naribaj in ga daj dušiti na žlico masla, posoli in podlij z malo mleka ali smetane)
piščančja omaka (korenček, bučko, krompirček nareži na kockice, dodaj 1 perutničko in duši na žlici masla, podlivaj z vodo, posoli, pustiš bolj gosto)
pečen jajček s salamo in kruhom (rezino poli salame ali šunkarico nareži na majhne koščke, kruhovo sredico natrgaj, malo prepraži in gor razbij eno jajce, na hitro premešaj in speči, naj bo bolj mehko)
rahla prežganka (zakuhaj eno jajce, malo malo kisa, notri daj kroglice ali pa natrgan kruh)
zelenjavni pire
zelenjavna mineštrca z drobnimi makarončki in noter topljen sirček
polenta, popečena na maslu in jajček
riž z maslom in ribanim sirom
jabolčna čežana s pire krompirjem
domač sadni jogurt (različno sadje sem zmiksala in dodala navadni jogurt)
Za izredno izbirčne otroke se lahko rišejo podobe na sendviče, npr. na kruh s sirnim namazom narišeš ladjico. Lahko navadne stvari poimenuješ s čudnimi imeni, npr. karabu za razkosane palačinke, ribice cukice za ocvrte bučke ipd.
toast s sirom
½ litra tekočega jogurta zmiksaj z banano, jabolkom in pomarančo. Jogurt lahko nadomestiš tudi z nepasirano skuto.
Toast, ki mu na sredini izdolbeš krogec premera kakih 3-4 cm, popečeš na maslu in česnu, v krogec ocvreš jajce, začiniš s poprom, čilijem, soljo, po želji dodaš šunko. narezano na koščke, lahko tudi popražene šampinjone.
Rdeča rižota. Vzames plocevinko paradiznikove mezge, jo segrejes do vretja, zacinis in vanjo vrzes priblizno 80 g riza na osebo. Ce je premalo tekocine, dodas vodo. V 18 minutah, kar se kuha riz, je vecerja na mizi.
Piščančja solata. File piščanca skuhaš v pari, zraven še na koščke narezano zelenjavo, tj. gomoljno zeleno, korenje, por. Ohlajen file narežeš na koščke ali trakove, skupaj s kuhano zelenjavo zmešaš z zeleno solato, preliješ s solatnim prelivom (olivno olje, kis ali limonin sok, različne začimbe, žlica majoneze ali gorčice). V hladnih zimskih dneh si lahko omisliš toplo (mlačno) različico te solate. Po želji in okusu lahko dodaš kuhano jajce, kuhan krompir, v tem primeru je že bolj težko in nasitno.
najrazličnejše sestavljene poletne solate, hladne solate iz pečene zelenjave
skutni namazi, mogoče guacamole
burek, pitulice
polnjena pečena paprika s skuto
polnjeni paradižniki, pečeni
testenine s kakšno zelenjavno omako
topli kruhki s sirom, sardelicami, paradižnikom, olivami
tuna, koruza, koscek polnozrnatega kruha
sataraš
skutini štruklji v juhi, in sicer s pehtranom in rozinami
ocvrt sir
pica
topli kruhki
jajca s šunko
piščančji koketi
razne solate s testeninami ali rižem
konjske oz. telečje hrenovke
testenine z zelenjavno omako
riž s popečenimi piščančjimi prsi na solati
sirov burek
mlečni zdrob
mlečni močnik, močnik na juhi
popečena prosena kaša z jabolki
puding
vaflji
milijonska juha
koruzna zlevanka
smetanov narastek
zdrobovi cmočki in kompot
polenta in mleko
grmada (star kruh, jabolka, jajčni preliv)
kakšni zdrobovi narastki
jabolčna čežana
variante ponarejene pizze (kruhova osnova, razni popečeni kruhki)
krompirjevi žganci s kislo smetano
pizza
krompir (ne preveč kuhan, polovičke ali četrtinke popečene na malo olja, da dobi zlatorjavo skorjico)
v pečici pečen prerezan mlad krompir, postrežen z maslom (peče se cca. 40 minut, da se napihne in dobi skorjico)
topli sendviči, popečen toast z maslom
popečeni kruhki s kislo smetano, potreseni z drobnjakom, zraven kakav
prava frtalja s tremi zelisci
skuta z drobnjakom in rezina popecenega kruha s kapljico olivnega olja
pizza; odmrznili smo testo, nadev iz vsega, kar se je našlo v hladilniku
kruhove kocke, pomočene v jajcu in spečeno ala šnite, otroci imajo radi malo posladkano
bela kava z nadrobljenim kruhom
polenta z mlekom; polento se lahko tudi popeče na žaru ali naredi tortico, narežeš jo na fetice in vmes daš spet vse vrste stvari, salamo, sir, pogreješ v pečici ali v mikrovalovki; skuham instant polento, jo lepo oblikujem v žličnike, te pa razporedim na krožnik npr. v obliko rožice, polijem s stopljenim maslom in potresem s sladkorjem ali s parmezanom
različni sendviči, polni zelenjave, različnih sirov ali pa ribjih paštet
pire krompir in piščanček v omaki, ragu ali kaka drugačna omaka
krem juha s kroglicami
jajčna krema oz. nekak domač puding: 1 rumenjak, 1 žlica sladkorja, 1 žlica gustina in 1 dl ali več mleka, najprej na ognju fajn zmešaš suhe sestavine, ki jim dodajaš mleko
zmesana jajcka, lahko z dodatkom popecenih hrenovk
polenta na mleku
čokolešnik
prosena kaša
umešana jajca z domačo marmelado
jogurt, sadje, skuta
pire, čežana
na čisto malo vode zdusena razna zelenjava, vmes na drobne koscke narezano meso; vcasih sem naredila nekoliko redkejse kot minestrica, vcasih gostejse kot pire, v obeh primerih obogatila s sirom
testenine, riz, rizev narastek
jetrca sem nastrgala, dodala malo drobtinic, jajcek, pomokala in ocvrla kot oreh velike polpetke
pecena jabolka, jabolka v srajckah
ovseni kosmiči, kuhani na mleku, zraven dam rozine, suhe marelice ali pa jabolko, če ravno imam pri roki
hrenovka kot hod dog
jajčna omleta s kočki hrenovke ali poli salame, šmorn
mlečni riž, polenta
kus kus z zelenjavo
prosena kaša s suhim sadjem
Mimi, super! Res si se potrudila. To bo nekaj za nas, ko že skoraj nimamo več idej. Včeraj sem naredila mlečni riž v pečici – mleko, riž, vanilin sladkor, malo masla in jajčka – vse skupaj v pečico. In ko se naredi tista rjava skorjicana pregretemu mleku – mnjami..
Lep dan, kjub snegu, ko bi morali po pravem že nabirati zvončke za mamice.
Oj Tinkarca,tole se sliši krasno.Jaz imam pa dane sv planu rižev narastek z jabolki… A pride tale tvoj mlečni riž v pečici kot en narastek-gost?
Sicer se pri nas ne stepejo za takšne zadeve,a jaz se ne dam,naredim in na koncu jim ne preostane drugega,kot da vsaj nekaj malega pojejo…
Hali z mislijo na pomlad
Bok!
Najprej Hali – ja, zadeva je gosta. Delala sem bolj od oka (priznam, prvič) – 1 l mleka, 2 dcl riža in 2 jajčki (razžvrkljani). Sama nisem ravno ljubitelj, a smetano sem vso dol pobrala.
Babi – olje je čudovito in ga imam v glavnem le ZASE ( se malo “posebkam”). Moja mlajša prisegata itak na bučno, ki ga dobim tudi iz domače pridelave iz Prekmurja.
En lep vikend!
Forum je zaprt za komentiranje.