Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj za “slano” malco desetmesečniku?

Kaj za “slano” malco desetmesečniku?

Evo, sem skopirala sem. Na Starši in otroci nekako ne gre. :(((

Oh, ta hrana… Vsi obroki, razen kosila, nekako vlečejo na “sladko”. Povsod je neko sadje zraven. Nič ni s tem narobe, pa vseeno bi desetmesečnemu otroku ponudila še kaj “slanega” (ne mislim soljeno ampak nesladko).
S čim torej lahko nadomestim tisto, kar jemo taveliki – sendvič, pašteto, tunin namaz, jajčni namaz…
Nekako ne najdem prave ideje, kako bi recimo skuto pripravila drugače kot s sadjem. Razmišljala sem o korenčku, vendar ga preveč zapre.
Ali kaj bi lahko namazala na kruh razen malo masla in domače marmelade. Poskusila sem avokado in kislo smetano, odlična reč, pa spet ne morem tega vsak dan ponuditi.
Za ideje bom zelo hvaležna!

Hm, tukaj pa se lahko zgodi, da je od naših dojenčkov minilo že preveč časa 🙂
Kaj vem, jaz sem izhajala iz tega, da do 6.meseca lahko našteješ reči, ki jih dojenček lahko je, po 6.mesecu pa tiste, ki jih naj ne bi, vse ostalo lahko. Enako velja za začimbe, seveda v majhnih količinah. Recimo če sama narediš zeliščno maslo, je to nekaj drugega kot maslo z marmelado. Ali če skuto malenkost soliš in dodaš sveže začimbe. Tudi malenkost gorčiče ali sladke paprike (ala liptaver) se meni ne bi zdel greh. Ali jajčni namaz. Ja, saj vem, začimbe so ostre, jajca so težka itd., ampak jaz sem si mislila, da je tista malenkost, kar jo občasno poje, bolj navajanje na običajno hrano kot basanje z jajci. Nobeno pretiravanje ni dobro, a da bi se na smrt izogibal, po moje tudi ni ravno najbolje. Kar se mene tiče, sem svoje otroke prepozno navadila na kisle in ostre okuse 🙂 Imaš tuno v lastnem soku, sicer v konzervi, vendar samo stisnjeno skupaj, brez dodanih konzervansov. Smo že razpravljali tukaj, a je temu za verjeti ali ne, jaz verjamem, postopek konzerviranja rib v lastnem soku so ljudje poznali še pred konzervansi, a ne? Potem je kmalu na vrsti sir. Kdo ti pa pravzaprav lahko zagotovo reče, katera starost je primerna za začetek katere hrane? Sama vidiš, da ima skoraj vsak svoje mnenje. In svoje izkušnje.
Potem so še vse kuhane reči, recimo razne kaše, ki jih skuhaš in pripraviš na slano.
Joj, toliko časa je že od takrat, bo še kakšna bolj frišna mamica povedala 🙂
Veliko veselja z dojenčkom in sproščenosti pri kuhanju. LP Mimi

Jaz ji dam sirček, pa sirni namaz, in medve jeva zelenjavno juho, ki ni sladka kar v dveh obrokih.Je namreč na 3 ure in ji cisto ugaja. Veliko zelenjavnih juh skuham. Goste juhe.Vsak dan drugačno. Ima rajši toplo hrano kakor hladno. Pa nič ne kompliciram. Ji dam vse razen jajc, svinjine, jagod. Jaz bi dala tudi namaze z zelišči. Morda se spomnim še kaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close