Kaj za prilogo?!!
Pozdravljene!
V soboto pričakujem obisk, ki mu želim ponuditi preprosto kosilce.
Sem mamica devetmesečnega fantička, ki ponoči skoraj nič ne spi,
zato sem čez dan težko “ustvarjalna” pa še časa nimam ravno na pretek (bo treba pred obiskom še malo pospraviti in tudi sinko me potrebuje 😉
Zato sem se odločila, da pripravim puranje zrezke (jih popečem, obložim s šunko in sirom, zapečem, čez pa prelijem še kislo smetano z razžvrkljanim jajcem in spet malo popečem).
Kaj pa bi mi ve predlagale za prilogo? Bi bil kuhan krompir v kosih dovolj dober? (Zrezki so precej suhi in ne vem, kaj dodati za “protiutež”. Tudi barva jedi je potem precej enolična – vse belo oz. rumeno.)
Pa solata?!! Razmišljala sem o pečeni papriki in motovilcu.
Hvala vsem, ki se boste potrudile z odgovorom
pa prijeten dan želim
-eja
Avena,
hvala za hiter odziv 🙂
Veš, da sem že tudi sama razmišljala o soparjeni zelenjavi, vendar (še) nimam pripomočkov za kuhanje nad paro. Variante z rižem odpadejo, ker ga moj mož ne mara. Saj tudi zelenjave ne mara in bo prav zato najverjetneje kar posebej krompir v kosih in mešana kuhana zelenjava.
Pa še “tamala dva” (moj sinko in osemmesečnik, ki pride na obisk) bosta lahko jedla z nami :))
Hvala še enkrat
in lep pozdrav.
P.s. Če se kateri da pisati o tem, bom vesela še kakšnega namiga glede zelenjave. Res ne bi rada, da se mi vse razkuha in izgubi okus – že tako ima bolj praznega, ker nimam nič doma pridelane. Bo ok, če zelenjavo kuham v manjši količini vode in jo dodajam v vrelo vodo glede na dolžino kuhanja. Za piko na i pa seveda še kanček masla.
Spet jaz. Zelenjavo brez problema kuhaš v čisto malo vode. Kuhaj v pokriti posodi, saj se s tem tudi ustvari para in je tekočine dovolj. Če pa imaš kakšno primerno veliko cedilo, ki ti paše na lonec in na to pokrov, bo pa tudi čisto v redu. Pa ne razkuhaj je. Stvar okusa sicer, ampak meni ni hujšega kot je razkuhana zelenjava.
Eja živjo.
Nisem te čisto dobro razumela tole s kislo smetano – potem bo malo omake zraven? Lahko daš namesto kisle tud sladko in narediš prav fino smetanovo omakco, zraven katere lahko ponudiš ocvrte krokete iz zdroba (hitro pipravljeno, lahko narediš vnaprej in zamrzneš) – zanje je recpet napisala Vladka K (mislim da pri temi o kosilih – če boš zainteresirana povej, bomo poiskale recept ali pa ga bo kar Vladka ;-)) ).
Zraven še vedno “paše” zelenjava kuhana v malo vode, lahko dodaš košček masla, je tudi dobro.
LP
d.
Tole sem našla z malo zamude, ampak, če bo kateri v pomoč oz. kot ideja…
Sama zelenjave za prilogo ne kuham, ampak jo zdušim oz. popečem na maslu. Najlepše se obnese mešanica graha, korenja in koruze, tako po okusu kot po barvah. Lahko je pa zraven tudi paprika, stročji fižol (tega je treba prej 10 minut pokuhati), skratka, karkoli, kar ne razpade in ne spusti preveč vode.
V kozici previdno raztopim žlico masla in dodam očiščeno in narezano zelenjavo. Malo posolim in pokrito dušim 10 minut na kar močnem ognju, vmes pogosto premešam. Če je zelenjava zelo suha, prilijem na začetku pol skodelice vode. Ko tekočina izpari, še malo popražim, da se zelenjava malo popeče (previdno, da ne porjavi). To imamo zelo radi za prilogo, s pečenim mladim krompirjem in solato je pa tudi samostojno kosilo.
In še ena krompirjeva priloga: na krhlje narezan krompir skuhaš (lahko na sopari) ali ocvreš – v tem primeru ga je treba zložiti na papir, da ne ostaja odvečna maščoba. Paziti je treba, da krompir ne razpade. Medtem na malo olja prepražiš na trakove narezano čebulo in papriko (kar skupaj). Dodaš krompir, malo posoliš in še nekaj minut previdno pražiš, da se prepojijo okusi.
Prijetno nedeljsko kuhanje vam želim… Jaz grem pa še na tržnico, zdaj bo že manj gneče. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.