Kaj za otroško praznovanje rd? prosim ideje
Meni so pa tvoje pitulice kar všeč. Lahko narediš različne, s podušeno zelenjavo, s tuno, plonk samo s skuto, kakšne mogoče celo sladke.
Drugače so se meni na otroškem praznovanju (pri mlajšem in pri starejšem najstniku) najbolj obnesli kruhovi polžki, tukaj na forumu sem jih našla pod imenom picete, pa sem jih preimenovala :-)))) Namreč ko sem otrokom rekla, naj pridejo na picete, se jih je polovica zmrdnila, da spet pice pa ne bodo. Ko je prva polovica zagrizla in pokazala, da to ni pica, so počasi vsi prilezli, na koncu jih nisem več dobila od mize :-))))
Pravzaprav se dela podobno kot pitulice, samo da je testo navadno kvašeno za kruh, namažeš s kislo smetano, potreseš s sirom, šunko (tuno…), zviješ, narežeš kot pitulice in daš peč kot pitulice (pred peko pustiš na pladnju še malo vzhajati). Pride krasen, dišeč svež kruh, sočen zaradi kisle smetane, obložen zaradi nadeva, vse skupaj se nekam vpije, tako da ti ni jasno, a je to kruh, a je sendvič, a je piza…
Če želiš, poiščem bolj točen recept. Velja tudi, če nisi še nikoli delala kvašenega testa…
LP Mimi
Mimi, se priporočam za recept….da bi bilo malo drugače kot pitulice, pa ravno tako sem si zamislila, da če ne drugače bi dala kar v pitulice samo šunko in sir, da bodo ziher jedli. Tole s kvašenim bi bilo pa še bolš…
Kako bi pa naredila hrenovke v testu – v kakšno testo namreč?
Hvala, zlate ste.
barč
Tudi za hrenovke v testu, pripraviš kvašeno testo kot za kruh. Testo lahko razvaljaš in razrežeš v trikotnike (dele kroga) in potem zavijaš kot rogljičke ali pa celo hrenovko zaviješ, da dobiš kot štručke.
Vladka
Še nasvet glede torte, že večkrat preizkušen – torta NUTELA, tudi s tega foruma oz. s kulinarike.
jaz totro postrežem kmalu, ko se vsi zberejo – to torto preverjeno jedo vsi, tudi najbolj izbirčni, pa še zelo enostavna je. Potem jih pustim, da se igrajo vsaj kako uro, nato šele kaj slanega, pa je spet dobro.
Kadar smo torto dali kot sladico je pa vse ostalo…
samo moja izkušnja, lepo praznovanje vam želim.T.
KRUHOVI NADEVANI POLŽKI
1 kg moke
3 dag svežega kvasa
3 dag sladkorja ali medu
6,25 dl mlačne vode
3 dag soli
Nadevi:
sir, šunka, kisla smetana
tuna
Vzela sem recept za Jamievo krušno testo. Kruh delam v multipraktiku, tj. moka v skledo, sol na rob, kvas z malo sladkorja in vode na sredo, vklop stroja, takoj nato vsa preostala voda.
Jamiejeva navodila: “Kvas s sladkorjem raztopi v polovici mlačne vode. Moko vsuj na delovno površino, jo potresi s soljo in v sredini naredi jamico, v le-to zlij raztopljen kvas. Mešaj z vilicami. Ko je zmes že dokaj prepojena, dodaj še preostalo vodo, količina vode je sicer lahko različna, odvisno od moke. Še malo pregneti. Oblikuj v hlebec oziroma po želji, žemljice, foccaccia, pizza. Na toplem pusti vzhajati cca 30-40 minut.”
Potem sem pripravila dva nadeva:
– nariban sir, na kocke narezana Poli salama (šunka), kisla smetana
– tuna iz konzerve, z večino olja vred (lahko se tudi odlije).
Krušno testo sem razvaljala v velik pravokotnik, kakšen cm na debelo. Polovico sem potresla s prvim nadevom, polovico z drugim (tako, da sta po zvijanju dva ločena dela, ne vsakega malo). Potem sem daljšo stranico zvila kot zavitek, pride kar dober dm debelo. Pripravila sem 3 pladnje s peki papirjem. Potem sem zvitek z ostrim nožem lepo odrezovala, kakšne 4 cm koščke. Kot polžke sem jih plosko polagala na peki papir. Na koncu sem na vsakega posebej posula še malo naribanega sira. Še malo vzhajat na pladnjih., potem v vročo pečico, v ventilatorski vse hkrati, v kakšnih 20-25 minutah lepo porumeni in se speče, vsega skupaj je za 3 polne pladnje. Dobro je toplo in mrzlo. Lepo se prime v roko, slastno je kot pravkar pečen kruh (saj to v resnici je), znotraj je nekako sočno od nadeva, vendar se vpije, tako da niti prav ne veš, ali je nadev noter ali po vrhu, samo okusno je. Pri nadevih ni omejitve, začimbe, olive, popečena zelenjava. Zelo primerno za praznovanja, pa tudi nedeljske večerje, polovico lahko zamrzneš.
LP Mimi
Mi smo letos imeli podobno kot Swarowski
1. pohane piščančje palčke s 4 dipi/omakcami
2. mini pice
3. hrenovke v testu-listnatem
4. palčke iz lisnatega testa s sušenimi paradižniki/parmezanom/pestom
vse je bilo narejeno doma, ne kupljeno (tu so mišljene omakce, pice, palčke)…
aja-pa na vrh seveda TORTA-ježek, iz super knjige-Reč torta
čau
tina
Forum je zaprt za komentiranje.