kaj za kosilo
Aja: kaj pa kruhovi knedli s šunko v omaki? Kruhove knedle si lahko pripraviš vnaprej in jih daš zmrznit… Delaš jih kot običajno, v sredino pa daš koščke šunke (tiste delikatesne ali pa zmleto kuhano šunko). Serviraš pa jih s kakšno dobro, hitro omakico (pa ne ravno haše omako – raje morda s hrenovo ali česnovo ali lovsko omako…).
Ali pa npr. “musako” iz cvetače in brokolija? Oboje pokuhaš (da je skoraj mehko – kakih 10 min), daš v pekač, preliješ z omako iz kisle smetane in jajca, ki je začinjena s česnom in soljo ter posuješ z mleto šunko. V pečici samo popečeš (kakih 10 min na 200oC).
In še ena za nas bolj nenavadna jed, ki je menda značilna za Avstrijce… Za vse, ki imajo radi hren… Govedina (ki ostane npr. od juhe) z “Semmelkren”-omako. Omako pripraviš tako, da 3 žemlje (ali kruh, je lahko bolj star – kot za kruhove knedle) narežeš na manjše kose (rezine), namočiš v 0,5L juhe (če ni ostalo npr. nič goveje juhe, daš pač vodo in eno mesno kocko), pustiš, da zavre in dodaš še 20 g masla (olja), 2 žlici naribanega hrena, sol po okusu in 1 žlico kisle smetane. Malo pokuhaš in omaka je tu. Omako serviraš h koščkom govedine. Zelo zanimiva jed – in še dobra ;).
jajca v gorcicni omaki /za 4 osebe/
15 dag korenja
10 dag pora
1 manjso cebulo
6dag masla ali margarine
2 zlici moke
1/2 l mleka
1/4 l juhe
2 zlici gorcice z zrnci
1 zlico lim.soka
sol,poper,malo sladkorja
8 jajc
ocisceno korenje in por narezes na trakove. narezano cebulo preprazimo,dodamo zelenjavo,potresemo z moko in se malo prazimo.zalijemo z mlekom in juho in kuhamo /stalno mesamo/ se 10 min. zacinimo z lim.sokom,gorcico,soljo,poprom-po zelji se sladkorjem.
prelijemo preko olupljenih trdo kuhanih jajc.
jemo s kruhom in zeleno solato…ali endivjo… lp petra
Hitro in poceni (kadar je tunina v akciji):
iz 2 konzerv tunine odliješ olje v kozico
na tem olju prepražiš čebulo
dodaš tunino in 2 kisli smetani (ali 1 mileram)
prevreš in vmešaš kuhane testenine
Skoraj musaka:
krompir narežeš na tanke kolobarje, dobro opereš in odcediš
prepražiš veliko čebulo, lahko dodaš še slanino ali mleto meso ali kake ostanke mesa od prejšnjega dne
dodaš čebulo (in meso) h krompirju, soliš, premešaš
naložiš v namaščen pekač, zgornjo plast lepo poravnaš
pekač zapreš s srebrno folijo
zaprto dušiš v pečici kako uro
odstraniš folijo, preliješ z razžvrkljano smetano in jajcem
po želji potreseš z naribanim sirom
pečeš še 20 minut
Forum je zaprt za komentiranje.