Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem kaj za 1 mio

kaj za 1 mio

kupila bi avto v vrednosti 1 mio, ce je kaj dobrega tudi do 1,4 mio…pa ne vem kaj mi priporocate?nekako okoli letnika 97….jaz sem nekaj razmisljala o opel astra ampak ne ta kratka, pa morda ford mondeo…kaj pa vem…sam fiata ne ker sem ga imela zdej in nism bla zadovoljna…

TOYOTA AVENSIS, če te ne moti bencinski motor. Z njo po vseh statistikah ne bi smelo biti problema. Tudi o tem prodajalcu gre dober glas.

LP, Škorpjon

Renault Laguna……he, he,……..tale!

Deluje B.P.

Cena je informativna, dam gotovinski popust :))

LP

Pozdravljena

Tudi sam sem želel kupiti avto do 1. MSIT. Ob naslednjih dveh pogojih: mora biti majhen star naj ne bo več kot 4 leta in naj ima klimo. Potem pa se ko sem z vidika stroškov analiziral nekaj različnih avtov sem se raje odločil za novega.

SIT/leto
nova Panda 541.706
Tvingo, Punto, s klimo star 4 leta 567.000
Lanos, star 4 leta, s klimo 621.571
Corsa, 4 leta brez klime 513.400
Peugot 407 999.800
Peugot 406 – star 6 let 713.133
kraizler 552.400
A6 1.267.714

Pri izračunu sem upošteval porabo goriva in predpostavko da z avtom prevozim 18.000km/leto, registracijo zavarovanje, vzdrževanje.

Ko je bil obrazec napravljen sem se še malo igral za dražje avte.
Na koncu sem se odločil za novo Pando.

Pri tem pa še nasvet: Cena avta ne sme preseči vrednosti eno letnih prihrankov. Vse kar je dražje bo zelo boleče vplivalo na proračun.

Igor

Pozdravljena

Tudi sam sem želel kupiti avto do 1. MSIT. Ob naslednjih dveh pogojih: mora biti majhen star naj ne bo več kot 4 leta in naj ima klimo. Potem pa se ko sem z vidika stroškov analiziral nekaj različnih avtov sem se raje odločil za novega.

nova Panda…………………………………541.706 SIT/leto
Tvingo, Punto, s klimo star 4 leta…….567.000 SIT/leto
Lanos, star 4 leta, s klimo………………621.571 SIT/leto
Corsa, 4 leta brez klime…………………513.400 SIT/leto
Peugot 407………………………………….999.800 SIT/leto
Peugot 406 – star 6 let…………………..713.133 SIT/leto
kraizler……………………………………….552.400 SIT/leto
A6…………………………………………….1.267.714 SIT/leto

Pri izračunu sem upošteval porabo goriva in predpostavko da z avtom prevozim 18.000km/leto, registracijo zavarovanje, vzdrževanje.

Ko je bil obrazec napravljen sem se še malo igral za dražje avte.
Na koncu sem se odločil za novo Pando.

Pri tem pa še nasvet: Cena avta ne sme preseči vrednosti eno letnih prihrankov. Vse kar je dražje bo zelo boleče vplivalo na proračun.

Igor

Kaj ti das prek 150 jurjev na leto za servise za Pando???
Saj pa ne stane tolko olje pa filtri…hehe
Glej: 280 jurjev bencin, 100 jurjev registracija, ostalo ti ostane za vzdrzevanje.
Razen ce si v to ceno 540 jurjev na leto vracunal tudi osnovno ceno avta (2 miljona al kolko ze pride novi) pa da si vzel na kredit?
Ce je kredit, na kolko let?

Takole je:
1. Cena avta 1.9 MSIT, življenska doba 12 let to je 158.000SIT
Vzdrževanje ocenjeno na 40.000SIT
Davki (registracija): 80.000SIT
Bencin (upošteval ceno 220SIT po vsej verjetnosti bo višja bo v prihodnje višja ), 20.000km/leto poraba 6.0l/100km= 264.000
—————————————————————–
542.000SIT

Žal se premalo ljudi zaveda, da je cena avta še najmanjši strošek. Žal se ljudje tudi ne zavedajo, da jim avto letno predstavlja precejšno breme družinskega proračuna, pa to kljub temu, da v avtu sedijo v poprečju le eno uro na dan.

Sam sem dosti bolj zadovoljen, če namenim letno za šport in dopust ta znesek.

Seveda iz mojega razmišljanja izvzeti ljudje, katerim je avto hobi in ga rade volje negujejo, oprempljajo vlagajo vanj ti ne bodo gledali stroškov, kakor jih jaz ne gledem, ko denar namenjam prostemu času, športu in dopustu.

Igor

Aja pa še to. Avta nikoli ne na kredit, če ti avto ne prinaša denar.

Igor

Blagor tebi, da imaš dovolj velike dohodke…..mi navadni smrtniki pa moramo jemati kredite…..šmrc…..

Ko sem bil še brez družine, bi bila Pandica res mogoče dobra izbira, tako pa….

Osebno raje vzamem malo večji avto na kredit, kot pa majhnega z gotovino (tudi če bi jo imel dovolj).

M.

Jaz pa sploh ne bi kupoval novega avta, nikoli!
Ker za taki denar dobis rabljenega z dosti vec opreme. Pac malo bolj ga moras vzdrzevat pa lepo z njim delat, pa ti bo isto kot novi dolgo sluzil. 🙂

Glede kredita…dajaj si sam na stran vsak mesec, pa ne bos rabo cez par let pri banki vzet! 🙂

Moj prvi avto je bil tudi rabljen. Ravno sem začel delati pa sem kupil pet let staro Pando 750ccm, 25kW.

Mislil sem si tole zacasno, potem pa nekaj boljšega. Ampak čas je tekel in Pando sem imel vedno raje. Mala poraba goriva, mali davki, nizki stroški vzdrževanja in kar je najpomebnejše dobra okretnost, tako v mestih, kakor tudi na zasneženih pohorskih cestah. Tako sem jo nakoncu vozil še osem let, pa bi še jo, če bi me ne bi s Passatom skozi križišče pri rdeči potiskal mlad voznik.

Po nesreči pa zopet dileme kaj kupiti. Žal je tako, da so mali rabljeni avti precenjeni. Zelo se pa splača kupiti večji rabljen avto, seveda le za tiste, ki so ljubitelji velikih avtov.

Tisto tabelo sem pa dal v razmislek vsem, ki kupojete avto. Ne avta kupit z 1MSIT gotovine in še 0.4MSIT kredita, ker je takšen avto občutno predrag. Avto je potrebno kupiti le s tistim denarjem, ki ga uspete (mogoče tudi v paru) prihraniti v enem letu. Potem vam avto res ne bo v breme in še za ostale lepše stvari v življenju se bo našel denar.

Igor

Ali pa mogoče tega
http://freeweb.siol.net/kvibo81/index.html

Cena je informativna.

Lp Kwibo

kupi fičota

Se absolutno pridružujem mnenju igor33 !!!

Pa se hkrati zavedam, da smo tako razmišljajoči zelo redki – v SLO smo že skoraj ogrožena vrsta, he he he…

Vsi, ki kupujete avto se zavedajte, da ni nikakršna sramota, če si vsak (pravzaprav skoraj nihče) pač ne more privoščiti avta po svojih željah. Evo npr. mene blazno mika nekaj malce hitrejšega npr. M5, pa ga kot kaže še nekaj časa ne bom imel. Saj denar za nakup bi se še najbrž našel, vendar zgodovina mojih dohodkov ne podpira takšne zverinice. Po mojem mnenju – kdor nima vsaj nekajletnega pedigreja plače nad 1 MSIT, prste vstran od takšnega avta…

Podobno velja tudi za ostale avte – mnenja sem, da je igor33 naredil prav lepo preglednico, pa čeprav marsokdo meni, da so cifre previsoke. Zato pa se vidi v leasing hišah kup odvzetih avtov…

Ne smemo pozabiti, da avto kot prevozno sredstvo potrebuje štiri kolesa, motor in volan, ostalo je bolj ali manj namenjeno plasmaju viška denarja v smeti ali zdravljenju posameznikovih frustracij. Naši starši (vsaj večina) so povsod prišli z avtomobili, ki jih danes ne bi nihče niti pogledal – bili so zares zgolj prevozno sredstvo. Danes pa gledam izpise plač v naši firmi, pa vidim mlade (predvsem fante), ki imajo na plačo 150 jurjev celo po 70-80 jurjev obremenitve za avto. In to za dobo nekaj let!!! Saj ne rečem – trenutno so frajerji, ker se vozijo celo z boljšim avtom od mene, vendar bodo čez 3 leta že skoraj pozabili, zakaj in komu plačujejo nakšne mesečne zneske, avto pa še vedno ne bo odplačan.

Zato nasvet vsem: pamet v roke pri nakupih avtov! Avto ni investicija (he he he – zares sem to nekoga slišal izustiti), marveč bolj kot ne metanje denarja skozi okno. Odvržemo pa zgolj toliko, kolikor lahko zlahka pogrešamo…

lp,
mačkon

Mačkon, lepo povedano.

Pred nekaj meseci sem si kupovala svoj prvi avto in si ogledovala rabljene karavane v cenovnem razredu 1.5-2 MSit (imela nasparano gotovino). Bolj sem jih ogledovala, drazji so mi bili vsec, pa sem kar tuhtala, kako bi se dalo vzet se limit, pa mogoce se malo kredita, pa… hvala bogu sem se potem streznila.

Istocasno sem kupovala dodatno rezalno plosco za Boschov multipraktik, ki se mi je zdela za 6 Ksit prav zaljivo draga, glede na to, da je bil cel multipraktik 17 kSit.:))

Ocitno tisti, ki nastavljajo cene, dobro vedo, da nam pri visokih zneskih pamet kar odpove – mislis si, ce stane 1.7 M, a ni vseeno, ce dam zraven se 0.4M, pa pozabis, da je to znesek, ki ga nasparas s tezavo.

Drugace je pa zanimiva razprava o kupovanju starih/novih avtomobilov na

pozdravcek,

proxima

Res fajn, da je še nekaj takih na svetu, ki zaradi avta ne izgubijo vse pameti (oziroma bolje rečeno denarnice). Imam prijateljico, ki jo je bilo strah vzeti kredit za stanovanje, ni se pa bala za takšno vsoto, kot jo moja družina odplačuje za stanovanje, zapufati za avtoček… In še ko ji je šlo res za nohte, bog ne daj, da bi ga prodala, na leto pa ne prevozi niti 10.000 km. Avto je dejansko metanje denarja skozi okno in luknja brez dna, sploh če ne delaš konkretnih km in če bi vsakdanje poti lahko opravil z avtobusom ali taksijem.

Ja enim je avto tudi hobi, statusni simbol…itd.
Saj ce se sluzi denar, potem je treba met tudi hobije in eni so pac nori na avte. 🙂

tale izračun ni pravilen in kot bolj ugodne (glede stroškov) kaže nova vozila. Avto ne izgubi vsako leto enake absolutne vrednosti, ampak npr. v 3-4 letih izgubi približno 50% vrednosti.
Tako bo tvoja panda v prvem letu izgubila vsaj 15%, 4 leta star punto pa mogoče 10% trenutne tržne vrednosti.

Poleg tega moraš upoštevati še kazalce, ki jih ne moreš meriti z denarjem:
– za kaj vozilo dejansko potrebuješ (se voziš sam/z družino, delaš veliko/malo km, prevažaš veliko prtljage/tovora).
– varnost,
– zanesljivost in preskrba z rezervnimi deli (npr. za eksotične znamke je dele težko dobiti, pa še dragi so, npr. za R5, golf ipd. je delov – rabljenih – dovolj ),
– nov avto je zagotovo mikavnejša vaba tatovom in vandalom,
– vse nevarnosti nakupa rabljenega vozila (napake, prikrivanja dejanskega stanja, možnost, da je vozilo ukradeno…).

Moje mnenje je, da se za moje potrebe nov avto ne izplača – 5čl. družina – potrebujemo avto v rangu passat, mondeo, vectra karavan – od teh je npr. 4 leta star mondeo dizel s cca 100Tkm vreden približno 2,2-2,5 Msit. Passat okrog 3M sit. Cena novega je 5-6 Msit. Če ga vozim še 4 leta, ga bom (mondea) prodal recimo za 1 Msit – izguba vrednosti je neprimerno manjša. Za enako ceno (okrog 2Msit) bi dobil npr novega clia, punta, fiesto – ki pa je zame povsem neuporaben avto – za družinski avto je premajhen, za drugi avto je predrag.

Pozdravljeni

Podajam še načbo za izračun letnih stroškov avtomobila.

cena na leto=B/G+C*F*H/100+D+E,

kjer je:
B: cena avta (če je avto na kredit je potrebno upoštevati celotno vsoto ki jo boste vplačali v obdobju najema kredita z vsemi obroki)
C: gorivo – litri/100km
D: vzdrževanje: vštet je potrebno tudi morebitni kasko
E: davki z obveznim zavarovanjem
F: prevoženi kilometri km/leto
G: preostala življenska doba avta
H: cena goriva

Enačba linearne zato tudi enostavna. Ne upošteva razlike med velikimi in malimi modeli avtov. Vsak uporabnik si jo lahko modificira in opazuje za koliko se bodo spremenili letni stroški posameznega modela. Presenečeni boste: ne bo velikih razlik.

Še enkrat zapišem: jaz sem izkal majhe avto s klimo. Majni rabljeni avti s klimo so na osnovi mojega izračuna precenjeni zato sem se odločil za nov avto. Viliki rabljeni avti pa hitro izgubljajo ceno in so zanimivi za tiste, ki si takšnega želijo oziroma ga potrebujejo.

Igor

samo za primer:

twingo 1.2 s klimo
cena novega 2,1M
cena l.2001 okrog 1,1 M
cena l.1997 okrog 700k

Torej je mali avto v prvih 4 letih izgubil 1M ali cca 50% (trenutne) nakupne cene. V naslednjih 4 letih le še 0,4 M ali slabih 20% polne cene oz. slabih 40% tržne cene.

Stroški v prvih 4 letih (10Tkm letno):
bencin (poraba 6l) – 480k
redni servisi – 120k
2xgume – 120k
AO 400k (nisem upošteval bonusa, ki ga podražitve itak izničijo)
izguba vrednosti 1M
kasko (2 leti) 120k
SKUPAJ 1,84 M (460k letno)

Stroški v naslednjih 4 letih
bencin (poraba 6l) – 480k
redni servisi – 120k
2xgume – 120k
AO 400k (nisem upošteval bonusa, ki ga podražitve itak izničijo)
izguba vrednosti 400k
SKUPAJ 1,12 M (280k letno)

Razlika je precejšnja! Razlika se zmanjša, če povečujemo ostale stroške glede na izgubo vrednosti – torej če delamo veliko km (npr. 50k km letno).

Linearen izračun te je samo potrdil v odločitvi za nov majhen avto, nikakor pa z njim nisi dobil neke realne slike. Verjetno bi se enako odločil tudi brez izračuna.

Poglej kaj pravijo lastniki tega teh avtomobilov

http://www.citroenbilten.com/forum/

New Report

Close