KAJ Z JAJCI
Imamo tri kokoši, ki vsak dan znesejo tri jajca. To je 90 jajc na mesec. Z jajci zalagamo vso žlahto, pa jih še vedno ostaja veliko. In sedaj za vas drage forumovke, bi imela vprašanje. Kaj naj še naredim z jajci? Kako naj jih shranim oz. kakšna peciva obstajajo, da se jih porabi čim več. Pečemo biskvite in rolado s kislo smetano( za to porabim 8 jajc ).
Če ne bo kmalu kakšne rešitve, bo sigurno ena kura šla v juho, ni druge.
Lep pozdrav vsem skupaj!
Reni
Spomnim se da sem pred časom zasledila recept, kako zmrzniti jajca v skrinji.
Jajca ubiješ v skledo in jih s kuhalnico samo mešaš da se nekoliko razmešajo. Nikakor jih ne smeš stepati ali mešati tako močno, da se naredijo mehurčki. Tako mešanico daš potem v posodico ali v vrečko in zamrzneš. Jajca so primerna za izdelavo peciva.
Jajca pa lahko porabiš tudi na naslednje načine – pa še obstojno je:
– izdelava rezancev oz. domačih testenin (cca 10 kom + 1 kg moke) Mesiti je težko, vode pa ne smeš dodati; rajši še kakšno jajce dodaj
– izdelava mlincev (cca 3-5 kom + 1 kg moke + voda po potrebi) Umesiš testo kot za rezance, ga razvaljaš in malo popečeš v pečici da zarumeni)
za vcasih je tudi ta recept dober/da se znebis nekaj jajc/. na osebo rabis 2 jajci. skuhaj jih,ohladi in olupi. naredi omako iz malo kisle smetane-ali smetane za kuhanje,malo hrena,malo majoneze,sol,poper,petrsilj. v to omako potopi na polovice prerezana jajca. zraven pase kruh,pa kaksna dobra solata. lahko je samostojna jed. ce ne marate hrena,ga nadomesti z gorcico. lp petra
Jutro !
Tudi mi imamo doma kokoši in jajc kolikor hočeš, vendar sva se z mami odločile da jih prodajava…sodelavcem v službi, nekaj tudi v gostilne in restavracije, pa tudi v kakšne trgovine. Res da ni veliko denarja, ampak za sproti se pa nabere in se potem od plače lažje prihrani.
Samo moj nasvet male podjetnosti…in se splača.
Lep delaven dan vsem !
Selena
Hm, res, da je dandanes vse drugače kot nekoč, toda ko sem bil mlad mulc, je bila mama zadovoljna, če je dobila eno jajce od kure na dan. Res pa, da takrat še nismo poznali gensko spremenjene hrane, kaj, še močnih krmil ne!
Pa malo za hec, malo za res: Kdo zna odgovoriti na to vprašanje za srednješolce:
Če znesejo tri kure v treh dneh tri jajca, koliko znese ena kura v enem dnevu?
Tisti, ki hitreje odgovarjajo kot razmišljajo, bodo rekli: “Jasno, eno jajce!”
Ni res!
Naše kokoške so futrane z naravno hrano.Kar ostane zelenjave na vrtu, v kuhinji…. Sami jim mešamo proso, koruzo, pšenico, rž…, ker v prvi vrsti hočemo vedeti kaj jemo. Kokoške so v hlevu skupaj z ovcami in jagenčki, zato je v hlevu toplo in nič ne kaže, da bodo kaj nehale nesti jajca. Danes so otroci spekli pecivo Ledena pravljica, in porabili sedem jajc. Sicer je pa tako, ko še nismo imeli kokoši, se mi je zdelo da kar naprej kupujem ali si sposojam jajca, zdaj pa je pol hladilnika samo njih. Jih bom res dala malo v skrinjo, kot mi je svetovala ElaS, problem je edino to če rabiš rumenjak posebej kot beljak.
Za Babi pa en predlog:
Organizirajmo tržnico za tvoje forumovce, saj veš, jaz tebi jajca, ti meni jajčevce….., pa bo za vse prav
Forum je zaprt za komentiranje.