Kaj vse z domačo smetano?
Holja!
En lep sončen pozdrav iz čudovitega Kranja!!
Danes me je sodelavka razveselila, ko mi je prinesla 1 kg domače skute, za povrhu pa še pol litra domače (sladke) smetane!!! Mislim, da mi ni potrebno razlagati, da sta obe zadevi naravnost božanski!!! Vsake toliko grem malce v hladilnik poskusit! :))
Zdaj pa nastopi problem. Glede skute nimam težav, kako jo porabiti (namaz, za malico, najbrž bom spekla tudi “štrudl”). Večja težava je, kaj vse narediti s smetano. Ne bi rada ravno cele z žlico pojedla, ampak tudi kaj pametnega naredila. Je dobro dati smetano v skrinjo? Ima katera izkušnje?
Za kakršen namig, se zahvaljujem!
Lep pozdrav, Petra
Brez problema daš smetano v skrinjo, če jo boš potem porabila za štrudelj, za štruklje, za žličnike.
Preprost babičin recept za smetanove žličnike.
Dva rumenjaka, en lonček (cca 2dcl) domače smetane, en dan star kruh ali žemlja narezan na drobcene kocke, moka po potrebi,sol in sneg dveh beljakov.
Dobro zmešaj smetano, jajca, kruh, moko nazadnje rahlo pridaj sneg, testo naj kaki 15 minut počiva, medtem zavri vodo – previdno posoli, lahko dodaš v vodo rezino masla ali kanček olivnega olja, v vrelo vodo polagaj žličnike (z dvema žlicama – če žlico pomočiš v vrelo vodo predno zajameš testo, bo žličnik potem kar padel dol). Žličnike lahko postrežeš kar v juhi (samostojna postna jed)ali precejene kot prilogo.
Osnovni masi lahko dodaš tudi skuto – dobiš skutne žličnike ali sesekljano špinačo – špinačni žličniki itd.
Hej, Bacek!
Ti si pa srecnica:) Lepsega darila si skoraj ne morem predstavljati.
Tisto smetano bos mimogrede porabila kot so ti zgoraj svetovale. V mojih krajih iz mladosti ji recemo smeta’na – s poudarkom na predzadnjem zlogu. Prav tako recemo salam ( s tresico na s). In zame obstojata dve razlicici:
Kupljeno v trgovini je smetana in salama…domace pa smeta’na in salam.
Lepo se imej Babi
Napisala, poslala in mi je praščon vse zbrisal. Še enkrat.:
Ta domača smetana me je spomnila na otroštvo. Tedaj smo še imeli krave in je potem mama to domačo smetano pocvrla. Iz nje so nastali ocvirki in rumeno maslo. Ko se je maslo shladilo smo vanj pomakali kruh, pa še v sladkor in … mnjami. Še zdaj si včasih pocvrem kupljeno maslo, pa potem nastane nekaj podobnega.
Hojla!
Hvala vsem za ideje! Bom kar štruklje naredila in pa palačinke. Bo vsaj za dva kosila! 🙂
Sonce rumeno….
ne boš verjela, ampak me je prav sram, veš!!!! K ti nisem nič še poslala. Mam v glavi skoz, ampak časa ni sploh!!! Ampak, ko bo, potem se ti bom pa pošteno oddolžila.
Sem pa v soboto fejst mislila na tebe (a se ti je kaj kolcalo – 😉 ) – sem bila v NM (no, skozenj sem šla). Sva se šla z dragim razvajat v Dolenjske toplice – savne pa to. Boožaaaaaaaansko!!! “An je tk pasalu!!!” Škoda ker je malce daleč, bi bla vsak vikend tam!
Drgač se mi je pa začel zadnji mesec mojega študentskega dela (smrk, smrk) in me je kar strah kako naprej. Upam, da bo kaj sreče še v tem letu s službo.
En lep sončen pozdrav iz mrzlega Kranja
Petra
Savna svet, ja…..
V samem centru je zrihtano zelo lepo, čisto, urejeno. V spodnji etaži imajo dve turški savni (z barvnimi terapijami), potem je tu klasična finska savna, potem je še milejša oblika finske (to pomeni, da je vlažnost višja, z lahkoto dihaš, ni tako vroča in tudi ni peči notri). Ko sem stopila vanjo, se mi je zdelo toplo (po enih 10 minutah pa začne teči od tebe). Gre pa tudi za barvno terapijo, ker se spreminjajo barve (je zelo “svetla” savna to).
Potem je tu še japonska kopel (bazen z vročo vodo – 40 stopinj). Ko se preseliš v drugo nadstropje je tam jaccuzzi in pa polno ležalnikov za počivanje. Imaš tudi sobo namenjeno prav temu.
Potem greš pa na teraso (ven zunaj) in tam prideš v t.i. kočo. Gre za finsko savno v večji izvedbi (cca 15 oseb). In je tko fino, ko si notri in ti je vroče, pol pa prideš ven, na mraz, in se kar kadi od tebe. Če si pa frajer, se pa še u sneg vržeš.
Skratka, meni je bilo zelooo všeč, pogrešala sem edino infra savno.
Drugače pa imam navado iti vsako leto v ŠT – tam blizu so eni apartmaji, v katerin so vse tri savne, lep ambient, mirna lokacija,…
Upam, da nisem preveč zatežila s tem pisanjem, toda jaz enostavno uživam v savnah. Bi hodila vsak teden, če bi imela možnost.
Lp, Petra
Forum je zaprt za komentiranje.